1.000 woorden per minuut…

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Waarom heb je voor dit boek gekozen?

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Naast schrijven houd ik van lezen. Ik lees iedere dag. Niet de berichten op Facebook of Tweets en af en toe eens een artikel. Nee, boeken. Naast mijn bed staat een boekenkast met daarin allerlei verschillende soorten boeken die ik nog wil lezen.

Hoe sneller ik een boek lees hoe sneller ik door kan naar een ander boek. Vaak kan ik niet wachten om met het volgende boek te beginnen. Dat wil niet zeggen dat het boek dat ik dit moment lees saai. Het boek dat ik wil lezen vind ik ook reuze interessant.

Ik lees zowel fictie als non-fictie boeken. Fictie lees ik echt voor ontspanning. Non-fictie lees ik om mijn kennis te vergroten. Het liefst lees ik iedere dag 1 non-fictie boek.

Zou het niet mooi zijn om (non-fictie) boeken nog sneller te kunnen lezen, dan nu?

Zou het niet geweldig zijn om iedere dag een non-fictie boek te lezen?

Dat kan…

Een paar jaar geleden kwam ik het boek Snellezen van Tony Buzan tegen en ik was meteen verkocht. Dat ging me helpen bij mijn vakliteratuur en boeken die ik lees om mijn kennis te vergroten. Dan kon ik nog sneller door gaan naar een volgend boek.

Wow ik zag meteen de potentie en kocht het boek.

Waar gaat het boek over en welke inzichten heeft het je opgeleverd?

Lezen over lezen maakt je hyper bewust van taal. Als schrijver ben ik al enorm op taal gericht. Zo weet ik en ervaar ik dat een ervaren lezer vooral voorspellend leest.

Als hier dit woord staat en het gaat hierover, dan zal nu wel dit woord komen.” 9 van de 10 keer klopt dit. Dat is het wonderlijke van het menselijk brein. Het is tot meer in staat dan wij denken.

Het boek belooft dat je je leessnelheid tot 1.000 woorden per minuut kunt verhogen. 1.000 woorden!

Het gros van mijn artikelen bevat tussen de 700 en 1200 woorden. Soms wat minder en soms ook wat meer. Ik heb een lees tijd plugin geïnstalleerd die de bezoeker laat zien hoelang het lezen van een artikel ongeveer duurt. Daarbij ga ik er vanuit dat mijn bezoeker een gemiddelde lezer is die ongeveer 200 woorden per minuut leest.

Dat zou beteken dat je in minder dan één minuut (!) een artikel van 700 woorden kunt lezen. Waar nu ongeveer 3 tot 4 minuten voor staat.

Woord als beeld

Ik vertelde je net over voorspellend lezen. Dat is een principe waar Buzan zijn techniek volgens mij op baseert. Dat niet alleen. We zien woorden en hoeven dat woord niet te lezen om te begrijpen wat er staat. Dat heeft niet zo zeer met voorspellen te maken als wel met de herkenning van de letters en het woord. Dat beeld vertaalt je hoofd naar een betekenis.

Leren lezen

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Mijn kinderen zitten in groep drie en zijn druk bezig met leren lezen. Ze leren bijna iedere dag wel een nieuwe letter en met al die letters leren ze woorden.

De woorden vormen ze tijdens het lezen nog letter voor letter met de hakken-plakken methode. Ze lezen eigenlijk zo:

m.aa.n. -> maan

k.oe -> koe

j.a.s. -> jas

Een ervaren lezer hoeft dit niet meer te doen. Je kent het woordbeeld maan en lezen maan. Je kent het woordbeeld koe en lezen koe.

Leren snellezen

Door uit te gaan van die woordbeelden kun je veel sneller door de tekst heen gaan.

De eerste stap is je ogen sneller over de woorden bewegen zonder te stoppen. De tweede stap is woordgroepen in een zin te maken tijdens het lezen. De volgende stappen hebben te maken met het vergroten van de springen tijdens het lezen. Van woordgroepen naar meerdere regels tegelijk naar alinea’s.

Onvoorstelbaar snel

Je begrijpt hoe je met oefening onvoorstelbaar snel kunt leren lezen, zonder dat het afbreuk doet aan het begrip van de tekst en het opnemen van de kennis.

Een belangrijk onderdeel van het lezen is je vinger (of een aanwijsstok). Met je vinger wijs je de woorden aan en leest ze. Op de basisschool is me dat aangeleerd én eigenlijk ook weer afgeleerd. Alsof het een teken van zwakte is dat je je vinger erbij houdt terwijl je leest, terwijl het zorgt voor focus op de tekst.

Zelf gebruik ik een leeskaart, een stukje papier dat ik onder de regel leg, zodat ik niet ben afgeleid.

Hoe ga je de inzichten/ kennis toepassen?

Ik gebruik regelmatig de begin methodes van het snellezen. Woordgroepen, meerdere regels en uiteraard mijn vinger.

Het heeft mij al enorm geholpen boeken sneller te lezen.

Toen ik het boek erbij pakte om dit artikel te schrijven viel het open op een pagina die gaat over het scheren en aftasten van een tekst.

Als oefening geeft hij rijtjes getallen. De linker kolom is de leidraad. Zodra je in de kolommen ernaast het getal vindt kruis je het getal weg en ga je door naar het volgende.

Vergelijk het met de zoekplaatsje die wel eens op Facebook voorbij komen. Leuke manier om je ogen te trainen. Want daar gaat het eigenlijk om, je ogen trainen.

Waarom beveel je het boek aan anderen aan?

Lees je veel non-fictie boeken/ vakliteratuur, dan is het ideaal om snel te kunnen lezen. Het bespaart je enorm veel tijd.

Er zijn groepen mensen die samen boeken lezen om vervolgens elkaar te vertellen over de inhoud, zodat jij het boek niet meer hoeft te lezen. Dat is natuurlijk een geweldige manier om deze vaardigheid in te zetten.

De leesclub

  • Ga met 10 mensen bij elkaar zitten die kunnen snellezen.
  • Lees allemaal een boek, er zijn dus 10 verschillende boeken.
  • Ga daar een middag voor zitten.
  • Na het lezen, vertelt iedereen over de inhoud van zijn/ haar boek.

Voilà, in 1 middag heb je de inhoud van 10 boeken tot je kunnen nemen.

Als je bedenkt dat de gemiddelde volwassen 1 boek per jaar leest, dan kun jij wel na gaan wat voor voorsprong je hebt op je concurrenten en hoe jij met al die kennis jouw klanten weer verder kunt helpen.

Kortom, ga dat boek lezen en gun jezelf die vaardigheid van snellezen.

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer
Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *