11 levenslessen die ik leerde van Bob Ross

11 Levenslessen - Esther Molenaar - Blog Universiteit

Bob Ross. Bijna zeg ik, wie kent hem niet, maar ik merk dat er mensen zijn die hem niet kennen.  Bob Ross is een Amerikaanse schilder die de nat-op-nat techniek hanteert, waarmee hij in heel korte tijd geweldige olieverf schilderijen maakte.

Ja, maakte. Helaas is hij in 1995 overleden, maar zijn nalatenschap is er één waar je u tegen zegt. Nog steeds kun je zijn techniek leren en is hij alom aanwezig op You Tube.

Remix Bob Ross

Zo vond ik enige tijd geleden op You Tube een erg goede remix. Een aantal uitspraken van hem is op muziek gezet en daar is een geweldige videoclip van gemaakt.

Toen ik de video had gezien, had ik het deuntje in mijn hoofd en kwamen sommige uitspraken steeds voorbij in mijn gedachten. En ik realiseerde mij dat het eigenlijk geweldige levenslessen zijn. Die levenslessen en mijn visie daarop wil ik graag met jou delen. Deze levenslessen deelt hij tijdens het schilderen, maar ze zijn overal op toepasbaar. Ook op het bloggen en het ondernemen.

De 11 Levenslessen van Bob Ross

1. I believe every day is a good day when you paint (ik geloof dat iedere dag een goede dag is wanneer je schildert).

Schilderen was de passie van Bob Ross. Hij heeft er zijn werk van gemaakt en zijn geld mee verdient. Datzelfde geld voor bloggen. Bloggen is mijn passie, vooral het schrijven van artikelen over bloggen.

In jouw onderneming heb je ook een passie. Waarom ben jij begonnen met ondernemen? Wat was jouw visie? Vooral: Wat is jouw passie?

Heb je jouw passie helder? Dat is iedere dag een goede dag om er mee bezig te zijn.

2. It will bring a lot of good thoughts to your heart (het brengt je goede gedachten).

Het staat hier voor je passie. En dat klopt wanneer ik met mijn passie bezig ben, word ik blij en heb ik allerlei positieve gedachten en gevoelens. Je komt in de flow.

Schrijven brengt mij in de flow. Ik vergeet de tijd en ben verbaasd dat er een paar uur voorbij is en ik mijn maag voel knorren van de trek. Doordat ik er helemaal in op ga, is er alleen ruimte voor de goede dingen. Ik geniet van waar ik mee bezig ben en ik denk alleen maar aan de positieve dingen die het mij en anderen brengt.

3. There are no limits here, start out!(er zijn geen grenzen, begin!)

Ik heb ooit gehoord: the sky is not the limit. Dat klopt, want er staan voetstappen op de maan. Wat houdt je tegen om te beginnen met wat je ook maar wilt. Schrijven bijvoorbeeld.

Je legt jezelf limieten op en zegt dat je iets niet kunt, terwijl je het nog nooit hebt geprobeerd. Het enige wat je kunt doen om die limieten, die belemmeringen te omzeilen is beginnen. Begin met schrijven, begin met bloggen. Je bent ook begonnen met je onderneming. Zag jij toen belemmeringen? Wat heeft er toen voor gezorgd dat je bent begonnen?

4. You can almost paint with anything, all you have to do is practice (je kunt met alles schilderen, je hoeft alleen maar te oefenen).

Wat een geweldige waarheid. Je kunt je doel bereiken met alles wat je voor handen hebt. Het enige wat nodig is, is oefening. Fietsen heb je ook niet binnen 5 minuten geleerd.

Schilderen staat hier voor alles in het leven. Alle actie die je tot je doel brengt (het schilderij). Wanneer jij je doel duidelijk voor ogen hebt en je weet precies wat je wilt. Je ziet het voor je, je ruikt het, je proeft het bijna….. dan zal niets je tegenhouden om je doel te bereiken.

5. This is your world, you’re the creator (het is jouw wereld, jij bent de schepper).

Jouw wereld zijn je gedachten, wat je zegt, wat je doet. Dat heb je allemaal zelf in de hand. Wil je een positief leven? Doe dan positieve dingen.

Je vergeet misschien wel eens dat de mens een schepper is. Wat je denkt, wordt waarheid. Je weet alleen niet wanneer en hoe, maar waarheid zal het zijn.

Als mens ben je schepper met je gedachten. Jouw emoties bepalen je gedachten en die bepalen welke acties je onderneemt.

6. I believe that you can do it, ‘cause you can do it (ik geloof dat je het kunt, want je kunt het).11 Levenslessen - Esther Molenaar - Blog Universiteit

Mijn partner gelooft in mij. Mijn partner is er van overtuigd dat ik mijn doel ga bereiken. Iedereen heeft iemand nodig die in hem/ haar geloofd. Dat begint door in iemand anders te geloven. Zoek iemand die jou steunt en stimuleert en in jou gelooft.

Er is altijd iemand die in jou geloofd. Het is nog belangrijker dat je in jezelf gelooft. Je kunt het!

7. Give it a little touch, give it a little push, make love to the canvas, caress it, very gentle, grab it, lift it, fluff it, you can go on and on and on…. (Raak het zachtjes aan, duw een beetje, heb lief, liefkoos, pak het vast, til het op, je kunt blijven doorgaan).

Met een beslissing ben je er niet. Je moet van alles doen om je doel te bereiken. Werkt de ene actie niet, dan doe je een andere. Je gaat door, totdat jij je doel hebt bereikt.

Alles doen om je doel te bereiken. Maar doe het met liefde, liefde voor jezelf en liefde voor de wereld om je heen.

8. Back and forth, layer after layer (heen en weer, laag na laag).

In aansluiting op 7. Doorgaan is de sleutel. Steeds maar weer doorgaan. Je bouwt iets laag voor laag op.

9. Relax, let it flow, think like water (ontspan, laat het vloeien, denk als water).

Wanneer je een doel voor ogen hebt, is ontspanning van enorm belang. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Wanneer je alles even loslaat en tot rust komt, komen er weer nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie.

Het is net als met de vlinder. Op het moment dat je er achter aan gaat jagen, gaat de vlinder op de vlucht. Echter, wanneer je rustig gaan zitten, zal de vlinder op je schouder landen.

Zo is het ook met je doelen. Hoewel je er dagelijks mee bezig bent, is het ook goed om het eens gewoon te alten voor wat het is. Neem een vakantie van je doelen. Er zullen dan de mooiste dingen op je pad komen in de vorm van een inzicht, idee of een samenwerkingspartner.

10. We don’t make mistakes, just happy accidents (we maken geen fouten, maar slecht prettige ongelukjes).

Ik heb in mijn leven ook genoeg fouten gemaakt en verkeerde beslissingen genomen. Daar heb ik van geleerd. Zie fouten niet als falen, maar als momenten dat je iets kunt leren.

Wanneer je 100% verantwoordelijkheid neemt voor je leven zijn problemen uitdagingen en fouten leermomenten.

Tot slot

De belangrijkste van de 11 levenslessen heb ik tot het laatste bewaart.

Have a good time!

Wat je ook doet in je leven met je passie en welk doel je ook wilt bereiken, zorg dat je plezier beleeft in alles wat je doet. Plezier geeft een geluksgevoel, je voelt je fantastisch en je ziet er fantastisch uit door de lach op je gezicht. DUS, waar wacht je nog op…..

 

Je hebt vast wel een filmpje dat je enorm inspireert om te blijven doen wat jij doet. Deel dat filmpje hieronder in het commentaarveld. Waarom heb je gekozen voor dit filmpje?

Esther Molenaar
Blog content? Coach content!
PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

5 reacties

 1. Halo Esther,

  Dank je wel. Ik heb geen filmpje om te laten zien wat mij raakt.
  Maar wat raakt mij dan? Nou de zon iedere dag weer, regen voor de natuur, dat is genieten. De straling in iemands ogen. En ook dat kleine doelen mede richting geven aan het grote doel dat ik voor ogen heb.

  1. Mooi Lidy!

   Het hoeft ook niet perse een filmpje te zijn dat je raakt. Net wat je zegt, kijken naar de dingen om je heen en daar dankbaar voor zijn en blij van worden is belangrijk.

   Esther Molenaar
   Blog content? Coach content!

 2. Hoi Esther,

  Ik heb voor dat filmpje gekozen omdat ik het elke mag ervaren, ik alles kan schilderen wat ik wil, dat het me goede ideeën geeft maar vooral dat ik heb leren kijken in plaats van oordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *