4 onderwerpen waar je meteen over kunt bloggen

4 onderwerpen - Dé Blog Trainer
4 onderwerpen

Ik blog niet want ik heb niet zo veel te melden

Nog steeds zijn er ondernemers die niet bloggen. Ik weet het, ik weet het, onbegrijpelijk. Laatst ga ik een webinar samen met Hugo Bakker en van de groep ondernemers die aanwezig was tijdens het webinar (meer dan 100), had 73% GEEN blog!

WAAROM?

Ze waren bij het webinar aanwezig.

Blijkbaar wilden ze meer weten over bloggen.

En toch…

Wat weerhoudt jou om te gaan bloggen?

Het eerste dat in mij opkomt is ANGST.

Je bent ergens bang voor.

Maar dat wil jij natuurlijk niet horen. Ik zou ook niet willen dat  iemand tegen mij zegt: Je bent gewoon bang om…. (vul maar in). Het is ook niet echt angst dat je weerhoudt om te gaan bloggen.

Dit is de reden die ik een paar weken geleden las op een blog van iemand anders:

Ik blog niet, want ik heb niet zo veel te melden.

Oeps - De Blog Trainer
Oeps

Ik was verbaasd.

Je bent ondernemer! Hoezo heb je niets te melden?

Er is zo veel waar je als ondernemer over kunt bloggen. Je helpt anderen met hun problemen. Alleen dat al zorgt voor zo ontzettend veel verhalen en input.

Ik kan je een hele waslijst geven met onderwerpen waar je over kunt bloggen. Nu zal ik je er 4 geven.

4 onderwerpen waar je meteen over kunt bloggen

#1 Case study

Heb je een client die met jouw hulp onder jouw begeleiding grote stappen heeft gezet? Een proces heeft doorlopen waar jouw bloglezer wat van kan leren? Schrijf dan een case study. Een case study is niets meer en niets minder dan een vooraf en achteraf verhaal.

Beroepsgeheim?

Natuurlijk weet ik dat je een professional bent. Het is niet de bedoeling om over je cliënten met naam en toe naam te gaan bloggen. Dat zou ik zelf ook niet willen.

Wanneer je in algemeenheden blijft praten is er geen probleem (vind ik). Vermijd namen, woonplaatsen, zelfs het geslacht van je cliënt kun je omzeilen door te spreken over cliënt.

Wil je het zeker voor het onzekere, vraag dan altijd aan je cliënt of deze het goed vind dat. Als je vertelt dat je met hun verhaal anderen kunt helpen, heb je in 9 van de 10 gevallen toestemming.

#2 Boekreview

Expertstatus - Blog Universiteit
Bloggen doe je zo!

Je leest vast wel eens een boek. Zelf lees ik minimaal 2 boeken per maand. Soms is dat wat meer. Het gaat hier om non-fictie boeken. Business boeken. Boeken zonder smeuïg verhaal, maar met super waardevolle kennis.

Neem het laatste boek dat je hebt gelezen, of het boek dat het afgelopen jaar de meeste impact had op jouw leven.

Vertel waarom je dat boek hebt gelezen, wat je van te voren verwachtte, welke inzichten het boek je heeft gegeven en waarom iemand anders het boek zou moeten lezen.

Beantwoord deze 4 vragen en je hebt weer een blogartikel.

#3 Training die je volgde

Wanneer je zelf trainingen geeft, weet je ook hoe belangrijk het is om zelf trainingen te volgen. Net als een boek is een training een super onderwerp om over te schrijven. En ook daar kun je 4 vragen voor gebruiken om een artikel te schrijven.

 1. Waarom koos je die training?
 2. Wat was je verwachting?
 3. Welke inzichten heb je opgedaan?
 4. Waarom zou iemand anders die training moeten volgen?

Je creëert er ook karma cookies mee bij degene die de training heeft gegeven. Je bedient die persoon met een geweldige testimonial en wie weet wil hij of zij je nog wel eens extra helpen.

LET OP: kraak een training niet af, zonder dat je daar eerst met de trainer over hebt gesproken. Daarmee creëer je geen karma cookies, maar juist het tegenovergestelde. Ga altijd eerst het gesprek aan met de trainer. Ga voor opbouwende feedback.

#4 Jouw les van afgelopen maand

Iedere dag, iedere week en iedere maand, gebeurt er wel iets in mijn leven en ondernemerschap waar ik van leer en van groei. Dat zijn de perfecte momenten om een blogartikel over te schrijven. Je geeft de bloglezer een kijkje in de keuken en je laat zien wat een gebeurtenis met jou doet en hoe je ervan leert en groeit.

Met die les help je jouw bloglezer en laat je hun leren van jouw fouten, zodat zij ze niet hoeven te maken.

Aan de slag

Autoresponder - Blog Universiteit

Nu kun je aan de slag met het schrijven van 4 blogartikelen. Daarmee heb je content voor een maand (als je iedere week publiceert). Laat je niet weerhouden door de stemmetjes in je hoofd die zeggen jij niet zo veel te melden zou hebben. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Juist daardoor raak je niet uit geblogt. Geloof me!

Welk onderwerp kies jij om je eerst volgende blogartikel te schrijven? Deel het hieronder in het commentaarveld en laat je inspireren door de verhalen van anderen én inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de bovenkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

7 reacties

 1. Goede tips Esther! Ik schrijf zelf ook vaak over dingen die ik meemaak en zaken waar ik mee struggle. Een win -win. Ik heb een goede blog en ik ben het kwijt er leer veel van het op papier zetten.

  1. He Monica,

   Het zijn juist de alledaagse struggles die je als ondernemer hebt die aanspreken en inspireren.

   Op jouw blogsucces!
   Esther

 2. Hey Esther,

  Ik heb je goede raad ter harte genomen: ik heb nu een klein schriftje waarin ik al mijn ideeën opschrijf. Ook ligt er naast mijn bed een stapeltje bloc papiertjes voor mijn ideeën neer te pennen wanneer ik s nachts wakker word. Mijn artikel voor volgende week is net af.

  Groetjes.

  1. He Marleen,

   Super om te lezen. Niets zo handig als een notitieschrift bij de hand. Altijd en overal je ideeën kunnen opschrijven.
   Mooi te horen dat dit voor jou werkt.

   Op jouw blogsucces!
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *