5 feiten over tijd en een plugin

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

 


Tijd! Niemand heeft het. Iedereen komt het te kort. We hebben het allemaal te druk. We vergeten hoeveel we in korte tijd kunnen doen.

Als mens overschat je wat je in een maand kunnen doen en onderschatten je wat je in een jaar kunnen doen. Met andere woorden, je plant verkeerd en deelt je tijd inefficiënt in.

Meestal komt dat niet doordat je de tijd verkeerd inschat, maar doordat je jezelf verkeerd inschat. Je denkt meestal dat je te weinig tijd hebt, terwijl de onderliggende gedachte is dat jij het niet in een bepaalde tijd kunt redden.

In dit artikel aandacht voor tijd en hoeveel jij kunt doen in minder tijd dan je denkt.

Eerst 5 feiten over tijd

#1 Iedere dag heeft 24 uur, voor iedereen

Open deur natuurlijk. Niemand heeft meer of minder tijd dan de ander. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd. Het is aan jou HOE jij je tijd in deelt en invult.

Hoe gebruik jij bijvoorbeeld de tijd die je op de wc zit? Neem je je telefoon mee en ga je Facebooken? Of ligt er een boek op het toilet om even 1 of 2 bladzijden te lezen? Een studieboek bijvoorbeeld of een boek met korter verhalen. Lezen is toch weer goed voor je woordenschat. 

Bij mij ligt er een puzzelboekje. Dan kan ik mijn hersens nog even kraken. Leuk en leerzaam.

#2 Timemanagement is flauwekul

Esther Molenaar - Dé Blog TrainerTijd kun je niet managen. Het is er gewoon. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Je kunt niet tegen tijd zeggen dat ze efficiënter moet zijn of niet zo moet treuzelen.

Je zelf managen hoe je met tijd om gaat kan wel. Dus timemanagement is een term die eigenlijk over jou gaat en niet over tijd.

#3 Je ben het tijd inschatten verleerd

Iedereen heeft een smartphone. Je kunt iedere 5 minuten de tijd checken als je wilt. Het lijkt wel of je het inschatten van tijd bent verleerd.

Je stelt een alarm in en hoeft je niet meer druk te maken over wat dan ook. Als het alarm gaat ben je je tijdsbesef soms kwijt, omdat je zo lekker in de flow zat te werken.

En flow betekent dat je het besef van tijd helemaal kwijtraakt.

Dus of iets nu 5 minuten of 10 minuten heeft geduurd, dat weet je niet meer.

#4 Je beleeft tijd in allerlei situaties anders

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Vandaag zat ik nog in een wachtkamer te wachten. Het heeft bijna 30 minuten geduurd, voor ik aan de beurt was. Het leek of ik een uur zat te wachten.

Laatst was een vriendin op bezoek en toen vloog de tijd voorbij. Voor ik het wist waren we twee uur verder.

Wanneer je moet wachten lijkt het langer te duren.

#5 Je kunt meer in 10 minuten dan je denkt

Je moet vaker wachten voor iets dan je denkt. Bij de dokter, tandarts, op de bus, op het station.

Die tijd kun je efficiënt gebruiken. Neem een boek mee en lees een paar bladzijden. Of schrijf 100 woorden voor je volgende blogartikel.

Heb je iemand al heel lang niet gesproken? Bel iemand, stuur een appje of een e-mail en leg weer contact.

4 Tijdtips

Ik kan je niet meer tijd geven. Ik kan je ook niet leren hoe je meer tijd maakt. Ik kan je wel tips geven hoe je je tijd efficiënt in deelt. Niet dat ik nou zo geweldig ben met tijd (ik kom zelf ook altijd te kort 😉), maar er is een aantal dingen die ik mezelf eigen heb gemaakt en die ik graag met je deel.

#1 Doe meer met minder tijd

Wanneer je nog 5 minuten hebt voordat je weg moet, verspil die tijd dan niet aan social media. Probeer dit eens:

  • Pak een boek en lees een paar bladzijden
  • Schrijf een alinea voor je volgende blogartikel
  • Schrijf op waar je dankbaar voor bent
  • Schrijf een kaart naar iemand en doe hem op de post
  • Maak een puzzel (sudoku, cryptogram, zweedse puzzel, woordzoeker)
  • Schrijf een haiku
  • Maak een weekmenu
  • App iets liefs naar je beste vriend/vriendin
  • Maak de wc schoon (echt, zo weinig tijd heb je daarvoor nodig)
  • Maak een verlanglijstje (boeken, cadeautjes, films, series die je nog wilt zien)
  • Betaal een rekening
  • Stuur een betaalherinnering
  • Maak een 2 minuten to-do-lijstje voor de volgende keer dat je een paar minuten moet wachten

    Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

#2 Houd bij hoe lang iets duurt

In mijn leven heb ik al heel veel to-do-lijstjes gemaakt. Die konden heel lang zijn of heel kort. Als ik er mee aan de slag ging, kwam ik erachter dat klusjes waar ik 5 minuten voor had gerekend 5 keer zo lang duurden en klusjes waar ik 30 minuten voor had gerekend binnen 5 minuten klaar waren. Ik vond het lastig om in te schatten hoe lang iets duurde.

Hoeveel tijd ben je eigenlijk kwijt aan werkzaamheden en klusjes? Het is heel verhelderend om bij te houden hoe veel tijd het kost om de wc schoon te maken. Zo krijg je inzicht in de tijd die je kwijt bent aan alles waar je mee bezig bent.

Dit helpt je om nog beter tijd in te schatten als iemand vraagt hoe lang je nog bezig bent en je kunt het gebruiken om je planning nog efficiënter te maken.

#3 Neem altijd een boek mee

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Zorg dat je altijd een boek bij je hebt. Zo kun je onverwachte momenten dat je moet wachten vullen met een ontspannen bezigheid. De tijd gaat dan ineens veel sneller.

# 4 Neem altijd een notitieboek en pen mee

Heb je geen zin om te lezen, dan kun je altijd nog een lijstje maken of een alinea voor de volgende blogartikel schrijven.

Tijd en je blog

Nu kan ik je vertellen dat je tijd moet besteden aan bloggen en dat het zo belangrijk is voor je onderneming. Maar dat weet jij natuurlijk al lang.

Tijd en je blog is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je lezer. Je kunt je lezer helpen tijd te maken voor het lezen van je blog door aan te geven hoe veel tijd het kost om het artikel te lezen.

Daar is een plugin voor, dus je hoeft niet zelf je blog te gaan lezen en te gaan klokken. Je download daar een handige plugin voor die je instelt op een gemiddelde leessnelheid. Boven je blogartikel ziet dat er zo uit.

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Je vindt de plugin onder de naam “Reading Time” van ontwikkelaar WhileTrue.

Ik zou zeggen, installeer het en help je lezer ook meer te doen in minder tijd.

Wat doe jij om meer te doen in minder tijd? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *