6 strakke en strenge reactie regels

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Toen ik voor het eerst ging bloggen vond ik het dood eng. Niet alleen wat MEN van het artikel zou vinden (speelde wel een beetje mee). Nee, ik was bang voor de comments. De reacties die mijn lezer onder het blog zou geven.

Iedereen die maar wilde kon natuurlijk iets vinden en schrijven. Dood eng! Ik was zo bang voor negatieve reacties. Wat moest ik daar dan mee?

Uitzetten dan maar?

Wanneer je een WordPress website hebt, kun je ervoor kiezen om de mogelijkheid om een reactie te geven UITZETTEN. Je hoeft al die comments dus niet toe te laten.

Je zet een vinkje aan en meteen zijn die nare reacties op jouw geweldige blogartikel verdwenen.

Ideaal toch?

NEE!

AANZETTEN die handel

Geef je lezer altijd de mogelijkheid om een reactie te geven op jouw blogartikel. Het is niet voor niets zo belangrijk om je artikel altijd af te sluiten me een call to action.

In die call to action stel je jouw lezer een vraag. Die vraag wil je lezer beantwoorden. Geef haar of hem daar ook de ruimte voor.

Esther Molenaar - Dé Blog TrainerInteractie

Een reactie (comment) op je blog is niet alleen voor je lezer. Een reactie is ook voor jou.

Daarmee ga je de interactie aan met je doelgroep en dat is precies wat je wilt. Je gaat via de reacties praten met de mensen die jouw blogartikel lezen.

Dat geeft jou de mogelijkheid om nog meer van je expertise te laten zien, mensen te helpen en een relatie op te bouwen.

En dat, lieve lezer, is precies wat je wilt.

Door deze interactie heb je weer een contact moment met je lezer/ doelgroep en haal je de banden aan met een potentiële klant. Je bent weer een stapje dichterbij om van een lezer een klant te maken.

Dus alle reacties maar klakkeloos toelaten?

Echt niet.

Stel je voor. Je geeft een feest. Je hebt allemaal uitnodigingen verstuurt en mensen komen, al dan niet op het gewenste tijdstip, op jouw feestje.

Dat feestje geef je thuis. In de gezelligheid van jouw huiskamer.

Laat je dan alles maar toe?

Mogen mensen op je bank springen, met bier gooien, anderen lastigvallen, de boel afbreken en jou een slechte reputatie in de buurt geven?

NEE! Natuurlijk niet.

Jij hebt regels, jij hebt normen en waarden. Die draag je uit en je wilt mensen aantrekken die daarbij passen. Je wilt een veilige omgeving creëren voor je vrienden en de mensen waar je om geeft.

Dit geldt dus ook voor je blog.

Zie je blog als je huiskamer. Daarin laat je ook niet alles toe, dus op je blog laat je ook niet alles toe.

Zolang je website en blog bestaan, blijven de reacties ook staan. De positieve, de negatieve en de vervelende, de korte, de lange, de inhoudelijk en de niet inhoudelijke. Alles blijft staan.

Maak regels voor je blog

Van 2013 tot en met eind 2016 heb ik het blog gemodereerd van Open Circles Academy. Van tevoren kreeg ik strikte regels rondom het modereren van reacties.

Als je het blog van Open Circles kent, weet je waarschijnlijk ook dat er per week tientallen en honderden reacties op een blogartikel kwamen.

Open Circles wilde iedereen de kans geven zichzelf te profileren op hun website met een reactie, maar had daar wel strikte regels voor. Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat de mensen die reageerden zich ook aan die regels hielden.

De 6 regels die jouw blog tot een succes maken

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

  1. Modereer altijd

Dat betekent dat een reactie pas op je blog komt, als jij deze hebt goedgekeurd.

  1. Kijk naar de spelling

Je wilt zelf geen flater slaan als het om spelling gaat, laat ook je lezer geen flater slaan als het om spelling gaat. Verbeter de fouten.

JA, je leest het goed, verbeter de fouten. Inhoudelijk pas je niets aan.

  1. Laat geen linken toe

Verwijder een hyperlink uit de reactie. Moet je daar ook een zin voor verwijderen doe dat dan. Je wilt dat mensen op jouw blog blijven en niet naar de site of het blog van een ander, dan ben je jouw lezer kwijt.

Laat een link alleen toe als jij er expliciet om vraagt.

  1. Verwijder haat reacties

Mensen die kwaadspreken hoef je niet toe te laten. Ze zijn bij jou op bezoek, dus jij bepaalt de regels. Onder kwaadspreken vallen echt hatelijke, kwetsende en discriminerende en racistische reacties. Meteen verwijderen, desnoods blokkeer je iemand. Het gaat niet alleen om haat reacties naar jou toe, maar ook naar anderen die een reactie hebben gegeven.

  1. Verwijder pure zelfpromotie

Er zijn lezers die de reactie gebruiken om aan zelfpromotie te doen. Door bijvoorbeeld direct naar een product, dienst of website van zichzelf te verwijzen.

Laat alleen waardevolle reactie toe die bijdragen aan het gesprek en gehoor geven aan de call to action die jij doet.

  1. Laat kritische reacties toe

Is iemand sceptisch of kritisch naar jou toe? Trekt de persoon jou of wat jij in het artikel zegt in twijfel? Ga het gesprek aan. Gebruik de reacties om extra informatie te geven. Probeer een ander niet te overtuigen, dat leidt tot oeverloze discussie. Kritische mensen zijn de perfecte manier voor jou om te laten zien waar jij voor staat. Laat een discussie nooit uitmonden in een ruzie. Houd het respectvol en reageer vol liefde.

Je kunt er ook voor kiezen om te verplichten dat mensen voor- EN achternaam gebruiken. Dat is een keus. Ik doe dat niet. Voornaam is voor mij voldoende. In het begin maakte ik daar wel werk van en probeerde achternaam ook te achterhalen, maar dat heb ik losgelaten.

Teugels laten vieren

Niet doen. Niet eerst denken, ach laat maar en later heel strak regels invoeren. Voer meteen heel strak de regels in. Wanneer mensen ernaar vragen, dan kun je een toelichting geven.

Zorg dat je lezer meteen weet waar die aan toe is.

Heb jij de reacties op je blog aanstaan? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

 

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

 

 

2 reacties

  1. Ik heb de reacties op mijn blog zeker aan staan. En ik hoop altijd dat mensen een reactie achterlaten, maar dat doen mensen – Is mijn ervaring – niet heel snel. Dat vind ik jammer, want een reactie zorgt nou juist voor verbinding, en dat vind ik leuk. Maar ik begrijp het ook wel, want het kost toch tijd en aandacht.
    Succes met bloggen verder Esther.

    1. Hoi Inge,

      Het is altijd lastig om mensen over die streep te trekken een reactie achter te laten.
      Een beloning geven wil ook helpen. In de vorm van een extra e-book of video.
      Heb je dat al eens geprobeerd?

      Op jouw blogsucces!
      Esther

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *