7 dingen die je meteen kunt doen, ook als je last hebt van uitstelgedrag

Uitstelgedrag - Dé Blog Trainer
Uitstelgedrag

Het is dinsdagavond. De kinderen liggen net op bed. Ik sta op het punt om naar beneden te gaan voor een heerlijk kopje koffie. Want mijn avond is immers begonnen.

Ik zet mijn voet op de eerste trede…

“SH*T!”

Morgen is het woensdag. Mijn vast blogpublicatie dag. Daar gaat mijn avond…

Waarom ik ook last heb van uitstelgedrag

Ik ben professioneel blogger.

Ik behoor geen last te hebben van uitstelgedrag.

Wat is er dan aan de hand?

Niets bijzonders…het is gewoon uitstelgedrag, want daar heb ik ook last van. Ook al ben ik professioneel blogger.

Reden van dit bijzondere menselijke fenomeen

Gelukkig is het mij ook niet vreemd.

Ik ben van mening dat er altijd iets aan ten grondslag ligt, aan dat uitstelgedrag. Meestal is het een onderliggend gevoel dat je hebt ten aanzien van jezelf. Zelden, is mijn ervaring, gaat het gevoel over je blogartikel.

Het zijn gevoelens van twijfel: Doe ik het wel goed? Zullen ze het wel lezen?

Het blijven gevoelens en emoties die je rationeel kunt bekijken en beoordelen. In het artikel Uitstelgedrag: de vijand van succes geef ik je 4 stappen die ik doorloop om mijn uitstelgedrag aan te pakken. Ik wil je uitnodigen het te lezen, om te kijken of het ook iets voor jou is.

Uitstelgedrag - Dé Blog Trainer
Uitstelgedrag

Praktische manier om uitstel gedrag tegen te gaan

Soms wil je ook ‘gewoon’ praktische manieren om dat uitstelgedrag tegen te gaan. Hier zijn ze, alle 7 direct toepasbaar en ieder kosten je niet meer dan een paar minuten.

#1 Heb een plan

Wat je ook gaat doen, zorg dat je een plan hebt. Een paar acties die je vooraf op een papiertje hebt geschreven zijn ook een plan. Stel jezelf deze vraag: wat moet ik het komende uur ABSOLUUT doen of af hebben?

Geef je zelf 2 minuten om de acties op papier te zetten.

#2 Gooi het uit

De grootste kwaadaardige uiting van uitstelgedrag is social media. Toen ik nog niet beter wist, noemde ik dit het uitstelgedrag. Nu weet ik beter en weet ik dat dit de uiting is. Dit is wat ik doe en hoe ik uitstel. Ik ga Facebooken, Twitteren, LinkedIn’en, Pinteresten en Instagrammen en nog meer social media gerelateerde werkwoorden.

Zet het UIT. Geef desnoods je wachtwoord aan iemand anders, zodat deze een nieuw wachtwoord kan aanmaken, dat jij niet weet.

#3 Meldingen uitschakelen

Een andere grote boosdoener die er voor zorgt dat we heel gemakkelijk uitstellen is al die meldingen die je krijgt van je mail. Zeker wanneer je je email open hebt staan. Steeds die melding onder in het scherm: You’ve got mail! Of zo’n mooi plingetje, dat je erop attendeert dat je een mailtje hebt.

Om 11.00 uur en om 16.00 uur je mail bekijken is voldoende. MOEILIJK, maar echt voldoende.

#4 Stop met balen

Kijk, je weet dat je last hebt van uitstelgedrag. En daar baal je waarschijnlijk van. Zeker wanneer je bewust bent van dat uitstelgedrag.

STOP DAARMEE!

Balen omdat je baalt heeft geen enkel effect. Het zorgt er alleen maar voor dat je nog meer gaat balen en dan ga je balen omdat je baalt dat je baalt.

Niet meer doen dus.

#5 Waarom

Weet je nog je GROTE WAAROM? Kun je je nog herinneren WAAROM je ondernemer bent geworden? WAAROM heb je voor jouw specifieke doelgroep gekozen? WAAROM doe je wat je doet?

Haal dat nog eens terug. Schrijf het op met je mooiste pen in je mooiste notitieboek.

Jouw GROTE WAAROM gaat er voor zorgen dat uitstelgedrag geen kans meer heeft.

Je leeft immers je missie en visie…Toch?

#6 Schrijf je probleem op

Je hebt vast wel een probleem ergens mee. Met je financiën, omdat je niet voldoende omzet hebt. Met een klant, die niet het resultaat behaalt dat hij graag zou willen (misschien ook wel last van uitstelgedrag). Met de lekkende kraan, dat gedrup is zo irritant.

Kijk eens naar alle problemen, groot en klein, die je hebt in je dagelijks leven.

Schrijf er tenminste één op.

#7 Bedenk 10 oplossingen

Dat probleem dat je hebt opgeschreven bij #6. Wist je dat daar een oplossing voor is die je zelf al lang weet?

Schrijf dat probleem midden boven een A4’tje.

Schrijf daaronder tenminste 10 oplossingen.

Heb je 10 oplossingen?

Kies er 1 en ga terug naar #1 en maak een plan.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

Wat is jouw oplossing om uitstelgedrag tegen te gaan? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

PS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *