De 7 geheimen van schrijven met de hand

Schrijven met de hand - Dé Blog Trainer
Schrijven met de hand

Alles is tegenwoordig digitaal. Ik word er moe van.

Ik betrap mezelf erop dat ik niet meer zo veel naar pen en papier grijp als vroegâh…

Daarmee wil ik niet zo’n mens zijn dat zegt dat vroeger alles beter was. In tegendeel. Ik ben helemaal voor vooruitgang en innovatie.

Ideaal hoe ik met mijn telefoon mijn hele blogartikel kan dicteren en berichten in whatsapp kan versturen, zonder dat ik mijn telefoon hoef aan te raken.

Maar er mist iets

En er gaat bij onze kinderen iets missen, als we niet oppassen.

Krijg je ook zo’n spierpijn wanneer je tijdens een training eens een keer met de hand schrijft? Na 15 minuten heb je al een lamme arm en je moet nog een hele dag.

Toch kent schrijven met de hand veel voordelen.

Daarom ben ik er ook niet voor dat er op school steeds meer gebeurt met iPads en laptops. Hoe handig die dingen ook zijn. Kinderen van tegenwoordig gaan iets missen in hun schrijfwerk wanneer we het schrijven met de hand als iets ouderwets gaan zien.

Wanneer ik schrijf met de hand, dan gebeurt er bijna iets magisch. Iets dat niet gebeurt wanneer ik typ en naar een beeldscherm zit te kijken.

Er zijn 7 geheimen die niemand je verteld over schrijven met de hand

#1 Traagheid boven snelheid

We denken vaak dat typen veel sneller gaat. Maar het kan ook te snel gaan. Schrijven gaat trager en geeft jou als schrijver de mogelijkheid om je gedachten te ordenen en zinnen te formuleren zoals jij wilt.

Schrijven zorgt in die zin eigenlijk al voor een geredigeerde versie van je verhaal.

Hoewel ik van mening ben dat snelheid weer andere voordelen heeft, ook het schrijven met de hand, kan ik me zeker scharen achter traagheid boven snelheid.

Soms is het ook gewoon lekker om in alle rust en ‘traagheid’ te schrijven.

#2 Verbinding met je hart

Schrijven met de hand - Dé Blog Trainer
Schrijven met de hand

Doordat je met de hand schrijft, lijkt er een gemakkelijker verbinding te liggen tussen hand en hart. Het is de verbindende factor tussen je hoofd en je hand.

Daardoor schrijf je vanuit jezelf en kom jij als persoon met jouw verhaal veel beter uit de verf.

Een brief schrijven met de hand aan iemand is heel persoonlijk. Door het handschrift en de aandacht die je aan een handgeschreven brief besteed, geef je de ander het gevoel echt met je in gesprek te zijn.

Een artikel dat je eerst schrijft met de hand bevordert dat, waardoor je artikelen persoonlijker worden en de lezer aanspreekt.

#3 Gemakkelijker in de flow

Wanneer je schrijft met de hand raak je sneller in de flow. Door de beweging die je hand maakt tijdens het schrijf en de kracht die je zet tijdens het schrijven, kun je schrijven met de hand als meditatie zien.

Dat ervaar ik zelf regelmatig. Je bent zo bezig in je eigen wereldje, met je eigen gedachten zonder het gezoem van de computer en het ratelen van de toetsen.

Er is stilte en je bent met jezelf. Heerlijk!

#4 Het maakt je slimmer

Je concentratie verbeter. Dat zoemen van de computer en het ratelen van de toetsen kan ook afleiden.

Het schrijven met de hand bevordert je geheugen. Je spreekt heel andere delen van je hersenen aan, waardoor je de zaken die je opschrijft (bij het aantekeningen maken bijvoorbeeld) veel beter onthoud.

Schrijven met de hand - Dé Blog Trainer
Schrijven met de hand

#5 Het ordent en geeft inzicht

Schrijven geeft inzicht en het ordent. Juist door de dingen in je hoofd op papier te zetten creëer je al overzicht.

Je gedachten zijn niet chronologisch. Juist het tegenovergestelde. Het associatieve karakter van je gedachten werkt chaos in de hand.

Eenmaal je gedachten op papier, zie je de structuur en orden je gemakkelijker het ‘materiaal’ dat in je hoofd zit.

Brian Tracy zegt niet voor niets: “Always think on paper.”

Wat je ook doet, zet het op papier:

  • Aantekeningen
  • Boodschappen lijstje
  • To do lijstje
  • Brainstormen
  • Ideeën

Eenmaal op papier verdwijnt het uit je hoofd en hoe je geen moeite meer te doen om het te onthouden.

#6 Betere informatie verwerking

Schrijven is een beweging. Je zet je spieren op heel anderen wijze aan het werk, dan wanneer je typt. Typen is voornamelijk een handeling van de vinger. Terwijl het schrijven een handeling is van je hele arm.

Ken je ‘tapping’? Dat is een methode die je hebt om emotionele belemmeringen en blokkades op te lossen en te neutraliseren door het ‘tikken’ met je vinger op een bepaalde plek. Dat gevoel komt op moleculaire niveau binnen.

Er vormt zich een herinnering in je lijf. Hetzelfde geldt voor schrijven. Door de letters te vormen op papier, dringt het binnen in je lijf. Je maakt met schrijven verbinding met je linker- en je rechterhersenhelft.

De informatie komt op veel verschillende plekken in je hersenen terecht. Daardoor houdt je het beter vast.

Schrijven met de hand - Dé Blog Trainer
Schrijven met de hand

Onderzoek heeft aangetoond dat studenten die met de hand aantekeningen maken de stof beter beheersen dan studenten die meetypen op een laptop of tablet.

#7 Verbetering van de fijne motoriek

Kijk eens naar de kleine bewegingen die je maakt? Het is een heel goede oefening voor de fijne motoriek. Dus voor kinderen is het een geweldige oefening om de fijne motoriek te verbeteren.

Van schrijven krijg je een lamme arm? Hoe sneller je een lamme arm krijgt hoe vaker je moet schrijven. Train die schrijfspier.

Maar….

Heb je een maar? Ik ook. Ooit had ik in een training iemand met een polsblessure. Ondanks de vereiste van schrijven met de hand, kon zij dat gewoonweg niet.

Heb je daar geen last van? Gewoon lekker proberen. Iedere dag een paar minuten schrijven met de hand. Bijvoorbeeld je successen. Moet je kijken hoe jij er wel bij vaart dat die boodschappen rechtstreek je lijf in worden geschreven.

En wat dacht je van je doelen. Schrijf ze op, met de hand, iedere dag herhalen.

Morgen beginnen?

Schrijven met de hand - Dé Blog Trainer
Schrijven met de hand

Koop het mooiste notitieboek dat je kunt vinden. Dan weet je zeker dat je vaker met de hand zult gaan schrijven.

Pak je favoriete pen en schrijf…

 

Wat schrijf jij zoal met de hand? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren en inspireer anderen met jouw verhaal.

 

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *