Afbeeldingen bij een blog maken het plaatje compleet

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

“A picture is worth a Thousand words”

Een artikel schrijven gaat heel snel. Je kunt misschien weken broeden op een idee, maar wanneer je gaat schrijven heb je het misschien binnen 30 minuten op ‘papier’ staan.

Na het schrijven van je artikel wil je er natuurlijk afbeeldingen bij. Ik raad je zelfs aan om afbeeldingen bij een blog te gebruiken.

Aan de hand van een vijftal redenen geef ik je voorbeelden van soorten afbeeldingen die je bij je blogartikel kunt gebruiken. Aan het einde van het artikel geef ik je een aantal websites waar je al dan niet gratis afbeeldingen kunt vinden. En ik denk dat het ook wel handig is dat ik iets vertel over rechten en juridische aangelegenheden rondom afbeeldingen. Hoewel ik geen jurist ben zijn er toch wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Het waarom van afbeeldingen bij een blog

 1. Afbeeldingen bij een blog zorgen voor emotie. Door emotie blijft de essentie van een artikel of de boodschap langer bij je lezer hangen.

De emotie die een afbeelding oproept is voor iedereen anders. Ieder mens heeft zijn eigen referentie kader. Wanneer je alleen afbeeldingen gebruikt is het lastig om vooraf de emotie te bepalen die je lezer zal hebben.

Echter, de inhoud van je artikel geeft context aan je afbeelding. Het loont om even tijd te steken in het zoeken van een afbeelding die past bij de context van het artikel.

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

Deze afbeelding kan per artikel een andere betekenis hebben. Wanneer je deze foto gebruikt bij een artikel over hoogtevrees, is de betekenis en de emotie anders als wanneer je het gebruikt bij een artikel over dromen.

Hetzelfde geldt voor deze afbeelding van twee kinderen die in het bos lopen. Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

 

Deze foto kun je gebruiken bij een artikel over activiteiten met kinderen en ook bij een artikel over kinderen die er alleen voor staan en in het ‘systeem’ zitten.

 

 1. Afbeeldingen bij een blog kan de verbeeldingskracht van de lezer enorme prikkelen en dat draagt weer bij aan de emotie.

Je dwingt de lezer zelf een betekenis achter de afbeelding te zoeken. Het waarom van de afbeelding kan niet echt uit de context worden gehaald, dus wat betekent het eigenlijk.

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

 1. Met afbeeldingen bij een blog creëer je samen met de tekst een blok in je artikel. Met een afbeelding deel je het artikel op in visuele stukken. Daardoor wordt het voor de lezer ineens overzichtelijk.

Je artikel verdelen in alinea’s is belangrijk om het overzichtelijk en leesbaar te maken. Met een afbeelding versterk je die alinea indeling.

 1. Afbeeldingen bij een blog dragen bij aan de optimalisatie van je artikel voor de zoekmachine. Lees hier meer over afbeeldingen optimaliseren.
 1. Afbeeldingen bij een blog helpen de conversie van je website te verhogen.

De juiste afbeelding kan de conversie van je website verhogen. En dan bedoel ik niet de afbeelding met de sexy dame die over een auto hangt of de man met strakke buik die een blikje cola drinkt.

Op je website wil je dat je bezoeker een actie onderneemt. In een webshop kan dat een bestelling zijn en op een website met kennis, kan dit een opt-in zijn.

Hoe dan ook, je wilt dat je bezoeker een actie onderneemt.

Daarvoor moet je bezoeker op een knop of link klikken. Belangrijk is daarbij dat het aantrekkelijk is om op die knop of link te klikken.

We kunnen de bezoeker daar een handje bij helpen door de juiste afbeelding te gebruiken.

Kijkrichting

Zit je opt-in formulier, link of knop bijvoorbeeld rechts op je website dan kun je een afbeelding gebruiken met een persoon, dier of beeld dat dezelfde kant op kijkt.

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

 

 

 

 

 

 

Wijzen

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

Je kunt er ook naar laten wijzen door een afbeelding te gebruiken van een hand of vinger. Dat kan enigszins dwingend overkomen. Wanneer je afbeelding hebt van een persoon (niet alleen een arm), is het dwingende vele malen minder.

Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

Wijzen kun je ook door een lijn in een afbeelding laten doen. Zoals de schuine lijn van de branding en de recht lijn van de horizon. Dat is samen bijna een pijl. Dan is het minder opvallend, maar toch effectief.

Afbeeldingen bij een blog zeggen heel veel over de inhoud. Mensen houden van plaatjes en mooie beelden. Het helpt ze ook bij het lezen van het artikel.

Het blijft waar:

A picture is worth a Thousand words

Afbeeldingen zoeken en vinden

Via Google heb je snel toegang tot heel veel afbeeldingen. Een nadeel daarvan is, is dat je niet kunt zien of een afbeelding rechtenvrij is.

Rechtenvrij houdt in dat jij de afbeelding mag gebruiken. De persoon die de afbeelding gemaakt heeft kan er geen rechten aan ontlenen.

Rechtenvrij betekent niet altijd gratis. Dat is een enorm misverstand. Je kunt de rechten van een afbeelding kopen.

Dus rechtenvrij is niet per definitie gratis.

Op internet zijn veel websites te vinden waar je zogenaamde stockfoto’s kunt kopen. Er zijn fotografen en grafisch ontwerpers die afbeeldingen maken en ze via die sites te koop aan bieden.

Bijvoorbeeld Shutterstock. Deze site biedt rechtenvrije foto’s en afbeeldingen aan waar je voor betaalt. Alle foto’s en afbeeldingen die je daar vindt hebben een watermerk. Daarmee voorkomen ze dat de foto’s zomaar gedownload en gebruikt worden. Het voorbeeld heb ik zelf gemaakt om je een idee te geven wat je dat krijgt. Afbeeldingen bij een blog - Blog Universiteit

Getty Images is ook een voorbeeld van een foto site. Via Getty Images leerde ik de wijze les om nooit copyright te schenden. Zo gebruikte ik eens een foto die ik via Google had gevonden op een website. Na een paar maanden kreeg ik een brief en moest ik een boete betalen, tenzij ik de foto verwijderde. Ik heb een andere legale foto gebruikt.

Op Dreamstime zitten zowel professional als amateurs en kun je voor weinig geld een foto aanschaffen.

Op Free Digital Photos kun je ook gratis foto’s downloaden. Het enige dat je hoeft te doen is de naam van de fotograaf vermelden en hem of haar credit geven. Wil je dat niet, dan betaal je voor de foto.

Zelf gebruik ik Pixabay. Daar download ik rechtenvrije en gratis foto’s die ik ook nog mag aanpassen en zelf mag verspreiden, zelfs voor commerciële doeleinden. Waar je op heel veel websites met gratis foto’s een registratieproces door moet, is dat bij Pixabay niet noodzakelijk.

Naast Pixabay gebruik ik ook nog wel Creative Commons. Dat is een wereldwijde organisatie die het mogelijk maakt om onder andere foto’s te delen via de legale weg. Je zoekt dat wel via Google. De foto’s die in de resultaten naar voren komen zijn legaal en kun je probleemloos gebruiken.

 

Er zijn veel, heel veel websites online te vinden waar je afbeeldingen kunt vinden voor je blogartikel.

Helaas zie ik nog vaak dat, bloggers en ook professionele bloggers foto’s gebruiken met een watermerk. Dan weet je dat die foto ‘illegaal’ is. In mijn ogen niet slim, want je laat daarmee onprofessionaliteit zien.

Gebruik op een nette manier foto’s die je op internet vindt. Via Google kun je niet altijd achterhalen of er wel of niet rechten op de foto zitten. Gebruik daarom de juiste tools, zoals Creative Commons, om foto’s te vinden. Ga naar sites als Pixabay om foto’s te downloaden.

Het voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn voor boetes en de foto’s die je download van sites als Pixabay hebben een hoge kwaliteit en resolutie. Ook dat straalt op een blog professionaliteit uit.

 

Ik heb een paar websites genoemd waar je foto’s kunt downloaden, al dan niet gratis. Ken jij nog andere websites? Deel het hieronder in het commentaarveld.

 

Esther Molenaar

Blog content? Coach content!

 

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

 

 

7 reacties

 1. Goed verhaal Esther, zeker wat betreft de visual cues (het “wijzen” naar iets vanuit een afbeelding). Nog een subtiele aanvulling: afbeeldingen zorgen ook voor wat meer “lucht” voor de lezer. Alleen tekst komt voor veel mensen over als een flink stuk lezen, hoewel het dat niet hoeft te zijn. Afbeeldingen maken het wat luchtiger en dus zullen mensen een artikel (of webpagina) dan ook eerder gaan lezen.

  Wat betreft de websites: ik ontdekte onlangs de Dollar Photo Club. 1 dollar per foto is heel netjes wat mij betreft. Je vindt ze hier: http://nl.dollarphotoclub.com/ (ik ontdekte net trouwens ook nog dat ze een onderdeel zijn van Fotalia, ook een website waar je stockfoto’s kunt kopen: http://nl.fotolia.com/).

 2. Hoi Eshter,

  Super dat je hierover schrijft. Ik ben er al vaak tegenaan gelopen en met jouw tips kan ik weer verder.

 3. Ik heb al eens meer dan 30 bronnen verzameld waar je foto’s met een creative commons licentie kunt vinden. Zitten soms echt pareltjes tussen. Al kun je niet overal even goed zoeken. charlotteslaw.nl/2014/08/creative-commons-fotos/

  1. Dank je wel Charlotte.

   Altijd handig om een grote lijst te hebben waar je foto’s op een legale wijze vandaan kunt halen.

   Groet,
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *