De bouwstenen van een tekst: Wat is een alinea?

Alinea - Dé Blog Trainer
Alinea

Heb je wel eens een huis gebouwd? Misschien niet in het echt, maar toen je klein was, van Lego of van Duplo. Met de blokken ging je aan de slag, de bouwstenen stapelde je op, zodat na verloop van tijd een mooi huis ontstond.

Dagelijks zie ik mijn kinderen bezig met hun bouwstenen. Soms maken ze een groot huis met veel volume. Soms bouwen ze zo hoog mogelijk en is lengte weer belangrijk.

Een tekst heeft ook bouwstenen.

Met letters maak je woorden, met woorden maak je zinnen en met zinnen bouw je jouw tekst op naar alinea’s en naar paragrafen.

Wat is nu een alinea?

Een alinea is dat deel uit de tekst dat over 1 (sub) onderwerp gaat.

Het is een onderdeel van een groter geheel.

Zo bestaat een tekst uit meerdere alinea’s. Een aantal alinea’s samen vormen een paragraaf.

Voorbeeld

Een tekst over de verzorging van honden kan uit bijvoorbeeld uit 4 paragrafen bestaan.

  • Voeding
  • Vacht
  • Poten & Nagels
  • Wandelen

Een paragraaf over voeding kan bestaan uit 2 alinea’s die gaan over harde brokken en zacht vlees.

Aan het einde van de paragraaf kun je een zin gebruiken als overgang naar de volgende paragraaf over de vacht.

Een alinea zorgt voor een afbakening van verschillende onderwerpen binnen een groter geheel. Voor de leesbaarheid van een tekst is het gebruik van alinea’s belangrijk, zodat de lezer snel de gezochte informatie kan vinden.

Toepassen in een blogartikel

Het gebruik van alinea’s wijkt in blogartikelen af wat je op school hebt geleerd. Op school heb je geleerd dat een alinea bestaat uit meerdere zinnen.

In een blogartikel kan een alinea bestaan uit één enkele korte zin en zelfs 1 woord. En in een blogartikel vind je nog steeds de traditionele alinea terug van een aantal zinnen.

Echter, de alinea’s worden online steeds korter.

Waarom?

Korte alinea’s lezen online gemakkelijker en prettiger. De gegeven informatie kan je bloglezer snel verwerken en zo kan je bloglezer een blog sneller lezen.

Lange alinea’s en paragrafen zoals deze (zie afbeelding) schrikken enorm af en kunnen je bloglezer weerhouden om je blogartikel te lezen. De tekst is te compact.

 

Alinea - De Blog Trainer
Alinea

Korte alinea’s en paragrafen zoals deze (zie afbeelding) helpen je bloglezer bij het lezen en nodigen uit om te lezen. De tekst ziet er luchtige uit.

Alinea - De Blog Trainer
Alinea

 

Welk type tekst vind jij prettig lezen? De compacte tekst of de luchtige tekst? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld en inspireer anderen met jouw verhaal en laat je inspireren door de verhalen van anderen.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de bovenkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *