Schrijf artikelen die lezen als een trein met deze simpele methode


Toen ik als schrijver begon met het ontwikkelen van teksten voor anderen ondernemers, voelde het ook als een ontwikkelproces. Over iedere zin dacht ik wel 3 keer na en de woorden koos ik zorgvuldig uit.

Ik wilde teksten die zouden lezen als een trein. Waar de lezer zo doorheen was op zoek naar een volgende tekst die verder kon helpen.

Het is belangrijk om de juiste woorden te kiezen, omdat ieder woord zijn eigen unieke betekenis heeft. Wanneer je een woord teveel gebruikt kun je op zoek gaan naar een synoniem. Echter, een synoniem heeft niet altijd dezelfde betekenis als het originele woord en kan anders geïnterpreteerd worden door de lezer.

Tricky business… of niet?

Lezen als een trein - Blog Universiteit

Waarom je wilt dat je lezer de tekst heel snel leest?

Hoe sneller je lezer de tekst heeft gelezen, hoe beter het is. Ik heb het hier niet over het scannen van de tekst, maar echt lezen van het artikel dat je hebt geschreven.

Dat betekent dat je lezer snel naar een ander artikel kan gaan.

Waarom lang nadenken geen zin heeft?

Lang nadenken over de woorden die je kiest en de zinnen die je construeert heeft helemaal geen zin. Je bereikt er mee dat je juist moeilijke en lastige woorden gaat gebruiken. Het risico dat je jargon gaat gebruiken, wordt alleen maar groter.

Jargon zorgt voor zinnen die weer uitgelegd moeten worden, omdat je lezer het anders niet begrijpt. Je bent dus bezig om een uitleg te geven over een uitleg.

Gevolg?

Je lezer haakt af.

Lang nadenken heeft ook als gevolg dat je zinnen maakt die onleesbaar zijn. Je lezer moet de zin twee misschien wel drie keer lezen om het te begrijpen.

Gevolg?

Je lezer haakt af.

Lezen als een trein - Blog UniversiteitDé oplossing!

Om er voor te zorgen dat jouw artikelen lezen als een trein? Daar is slechts 1 oplossing voor.

Trommelgeroffel……

Schrijf zoals je spreekt

Wanneer je schrijft zoals je spreekt, zul je erachter komen dat je zelf zelden jargon gebruik. Jargon gebruik je alleen als je met vakgenoten praat.

De laatste keer dat ik jargon gebruikte? Dat was tijdens mijn studie. Toen moest ik de termen kennen. Termen die ik zelfs in mijn werk niet gebruikte.

Schrijf zoals je spreekt en je artikelen lezen als een trein.

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je artikelen lezen als een trein? Deel het hieronder in het commentaarveld en inspireer anderen met jouw tip.

 

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

1 reactie

  1. Helemaal waar, Esther!
    Als je schrijft zoals je spreekt, dan voelt de lezer zich ook het meest aangesproken, en wordt die meer betrokken bij hetgeen waarover je schrijft.
    Of spreekt… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *