Als je het kunt bedenken….?!

Dé Blog Trainer - Esther Molenaar

Overal om me heen hoor ik mensen spreken over geld verdienen en mindset over geld en dat iedereen rijk kan worden, miljonair kan zijn…

Ik twijfel er niet aan dat ieder mens dat zou kunnen bereiken als ze dat zou willen. Voor mij komt daar ook een andere kwestie bij: je mindset.

Deze week in Dé Bibliotheek een boek van een man die een eeuw geleden schreef en zich af vroeg hoe het kon dat er mensen waren die ‘probleemloos’ rijk werden. Hij was nieuwsgierig naar wat er achter lag. In opdracht van Andrew Carnegie ging hij op pad en schreef er een boek over.


(Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat ik commissie ontvang als jij een aankoop doet, via de affiliate link.)

Waarom dit boek?

Jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met passief inkomen. Vandaar uit volgde ik verschillende trainingen. Zakelijke trainingen, persoonlijke ontwikkeling, trainingen over geld en trainingen over mindset.

Ik las boeken van Robert Kiyosaki, T. Harv Eker over geld en mindset over geld. Boeken over ondernemen, persoonlijke ontwikkeling, marketing en biografieën.

In een groot deel van deze boeken kwam direct en indirect naar voren dat mindset de basis is van alles wat je wilt bereiken en bereikt. Een naam die daarin vaak viel was Napoleon Hill.

Hij onderzocht hoe het kon dat zo veel rijke mensen, die rijkdom hadden vergaard. Wat lag daaraan ten grondslag. Hij interviewde teintallen, zo niet honderden rijke en welgestelde mensen uit zijn tijd (begin 20e eeuw) en verzamelde al die kennis in het boek “Think en Grow Rich”.

Dé Blog Trainer - Esther Molenaar

Een paar jaar geleden schafte ik de Engelse versie van zijn boek aan. Zonder enige bewerking. Pfffff, wat een geploeter om te lezen. Ik kwam er niet doorheen. En toch bleef het knagen en wilde ik het boek lezen. Alleen stond het inmiddels al weer een paar jaar in de kast stof te verzamelen.

En toen….

Kwam Michael Pilarczyk voorbij.

Ik kende hem alleen van de radio en het plaatjes draaien bij radio 3 en later bij Radio 538 en ik zag hem ook nog weleens op TV voorbij komen bij TMF, Neerlands eerste (en volgens mij ook laatste) muziek zender.

Hij had het niet over muziek, draaide geen plaatjes. Nee, hij had het over mindset en hoe je je mooiste leven kon leven.

Hij had het over Napoleon Hill en over zijn vertaling van Think and Grow Rich.

DAT.BOEK.WILDE.IK.

Ik kocht het las het en eindelijk begreep ik wat Napoleon Hill probeerde te vertellen en wat ik in essentie al wel wist, door trainingen en boeken van mensen als T. Harv Eker.

Mijn belangrijkste inzicht

Het boek gaat over het behalen van financieel succes en welke principes je moet toepassen (volgens Hill) om dat te bereiken.

Daarbij staat je Positive Mental Attitude in het middelpunt.

Napoleon Hill beschrijft in totaal 13 principes die je kunt toepassen. Ieder hoofdstuk is gecentreerd rond een verhaal van een persoon die hij heeft gevolgd en geïnterviewd in het kader van zijn boek.

Uit dat verhaal komt een principe naar voren dat je dient toe te passen in je eigen leven. Hoe je dat moet toepassen beschrijft Hill ook in ieder hoofdstuk.

De 13 principes van Napoleon Hill:

 1. Verlangen
 2. Geloof en overtuiging
 3. Autosuggestie
 4. Specialistische kennis
 5. Verbeeldingskracht
 6. Gestructureerde planning
 7. Besluitvaardigheid
 8. Volharding
 9. De kracht van de master mind
 10. Wonderlijke transformatie van seksuele energie
 11. Het onderbewustzijn
 12. Het brein
 13. Het 6e zintuig

Hiermee heb je een template in handen dat je kunt gebruiken om heel bewust jouw succes te gaan plannen.

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar Napoleon Hill zegt dat dit niet zo is.

In het laatste hoofdstuk beschrijft hij de 6 spoken van angst en dat zijn precies de zaken die heel veel mensen tegenhouden om daadwerkelijk succesvol te zijn.

Wat ik met dat inzicht ga doen?

Vooral bij puntje 8 heb ik nog veel te leren en te doen. Volharding. Niet de motivatie om iets te doen of om door te gaan, maar de volharding.

Voor mij betekent volharding, dat ik doorga ondanks wat anderen ervan vinden. Dat ik doorga, zonder me met anderen te vergelijken.

Net die twee zaken, zijn mijn grootste valkuilen en zorgen ervoor dat ik stil val en stil ga staan. Het grootste spook waar ik last van heb ik ‘angst voor kritiek’.

Terwijl ik dit schrijf, denk ik: wat zullen ‘ze’ er wel niet van vinden als ‘ze’ dit lezen? Moet ik het wel publiceren? Dit is toch veel te persoonlijk.

Het mooie van de beschrijving van de 6 spoken van angst is dat Hill duidelijke symptomen beschrijft die bij iedere angst horen. Deze kun je omdraaien, zodat je de positieve tegenhanger hebt.

Bovenal is het voor Napoleon Hill de belangrijkste:

What the mind can conceive, the mind can achieve

Als je het kunt bedenken, kun je het uitvoeren.
Als je het kunt wensen, kun je het bereiken.

MAAR ga het uitvoeren, ga het doen, wat je hart je ingeeft en je wensen je laten zien.

Waarom beveel je het boek aan anderen aan?

Dit boek geeft je een inzicht in de succesverhalen van mensen die het ‘gemaakt’ hebben. Hoewel dit boek geschreven is in het begin van de 20e eeuw, zijn de principes nog steeds universeel.

Tientallen boeken borduren voort op de principes van Napoleon Hill. Waarvan, in mijn ogen, The Secret het bekendste voorbeeld is.

Juist omdat deze principes universeel zijn en nu nog steeds gelden, zijn het principes die je als ondernemer, als blogger, als schrijver, als mens, nog steeds in de praktijk kunt brengen.

De 13 principes zijn een stappenplan die je alleen hoeft in te vullen voor jezelf en uit hoeft te voeren om het doel te behalen dat jij wilt.

Dé Blog Trainer - Esther Molenaar

Bekijk op bol.com

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

Nieuwsgierig naar andere boeken uit Dé Bibliotheek, neem dan snel een kijkje.

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *