Een beeldscherm vertraagt het lezen

Beeldscherm lezen - Blog Universiteit

Wist je dat lezen vanaf een beeldscherm gaat 35% langzamer dan van papier lezen. Veel mensen geven de voorkeur aan lezen vanaf papier. Dat is lastig als het gaat om je blog. Je wilt natuurlijk dat mensen je blogartikel ook lezen.

Beeldscherm lezen - Blog UniversiteitVanwaar die traagheid?

Dat komt doordat digitaal beeld is opgebouwd uit pixels die bewegen. Je ogen nemen die beweging waar en dat maakt het lezen vanaf een beeldscherm een stuk vermoeiender dan vanaf papier.

Gebruik ankers

Tijdens het lezen gaat een lezer op zoek naar ankers (trefwoorden) in de tekst. Zo’n anker helpt de lezer om de tekst gemakkelijker te lezen. De lezer gaat op zoek naar zijn eigen ankers: naar woorden die je lezer zelf ook gebruikt.

Jouw schrijfstijl kan anders zijn dan die van je lezer. Zoekwoorden, de woorden die je gebruikt om via zoekmachines te zoeken, spelen een grote rol.

Doe vooraf onderzoek naar je de zoekwoorden met een tool van Google: Zoekwoordplanner, een onderdeel van Google Adwords.

Wanneer je je lezer met de juiste ankers kunt bedienen, heb je een lezer voor het leven. Jouw artikelen zijn prettig te lezen en de lezer/bezoeker zal sneller terugkomen.

Hoeveel wordt er gelezen?Beeldscherm lezen - Blog Universiteit

Uiteindelijk kun je zelf achterhalen hoeveel er van je artikel gemiddeld wordt gelezen. In Google Analytics kun je zien hoe lang mensen op een bepaalde pagina blijven, dus ook op je blogartikel.

Wanneer jij weet hoelang iemand er gemiddeld over doet om het artikel te lezen, dan kun je het gemiddelde leggen naast dat van Google Analytics.

Verdwijnen mensen na krap 1 minuut, terwijl de gemiddelde leestijd van je artikel ligt rond de 4 minuten, dan moet je wellicht je artikel aanpassen (of de lezer vind dit specifieke artikel gewoon niet interessant. Dat kan ook).

Helemaal lezen of niet?

Op het moment dat iemand beslist om een artikel te lezen, dan leest men tot wel 70% van het artikel. En dat is heel veel voor een online artikel. Zeker wanneer je weet dat dit percentage voor een artikel in een dagblad vele malen lager is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *