Blog promotie: 5 manieren die jouw blog een boost geven

Blog Promotie - Blog Universiteit

In mijn vorige artikel heb ik al aangegeven hoe belangrijk het voor je blog is om er verkeer  naar toe te leiden. De heilige graal van bloggers: VERKEER. Lees dat artikel nog eens om te kijken wat jij daar nog aan kunt verbeteren bij jezelf.

In het verlengde daarvan ligt natuurlijk de blog promotie. Je blog onder de aandacht brengen bij zo veel mogelijk mensen.

Je richten op je doelgroep is daarin het belangrijkste element, maar er zijn aanvullende manieren om je blog onder de aandacht te brengen van zo veel mogelijk mensen.

In dit artikel besteed ik aandacht aan 5 manieren om je blog succesvol te promoten, die je niets kosten. Er zijn dus geen kosten voor advertenties of kliks of banners.

En ze zijn ook snel te implementeren. Ik zeg niet dat je direct alles moet oppakken. Wanneer je 1 manier oppakt ben je al op de goede weg. Stap voor stap kom je dan bij het resultaat dat jij wilt.

Blog promotie #1: Je blog toevoegen aan je e-mail handtekening

6 stappen - Esther Molenaar - Blog UniversiteitDagelijks stuur je waarschijnlijk verschillende e-mails. Naar cliënten, naar potentiële cliënten, naar leveranciers. Je wilt meer nog meer mensen je kennis delen en nog meer mensen helpen met hun problemen.

In je e-mail handtekening kun je heel veel kwijt. De standaard informatie is belangrijk, maar heb je er wel eens aan gedacht om je blog toe te voegen? Niet alleen je website URL, maar de URL van je blog.

Iedere keer dat jij een e-mail verstuurt, promoot je jouw blog. Iedere dag weer.

Zorg voor een prikkelende call-to-action waarin het top of mind probleem van je doelgroep naar voren komt.

Bijvoorbeeld:

Heb jij ook zo’n last van cliënten die veel energie bij jou weghalen? Lees op mijn blog welke oplossingen er zijn om dat energielek te dichten.

Heb je ook wel eens dat je denkt: Waarom overkomt mij dat nou weer? ….. Lees op mijn blog hoe je die ervaringen kunt gebruiken als waardevolle leermomenten om zelf te groeien.

Je kunt ook werken met een afbeelding.

Het is de bedoeling dat mensen die een mail van jou ontvangen geïnteresseerd genoeg zijn om er op te klikken. Je geeft ze als het ware net genoeg om de interesse te wekken, zodat ze doorklikken om een kijkje te nemen.

Wanneer je een call-to-action gebruikt zoals hierboven zorg er dan voor dat je direct naar het betreffende artikel verwijst. Ja het is maar 1 artikel, maar men is op je blog!

Blog promotie #2 Actief deelnemen op een forum uit jouw vakgebied

Blog Promotie - Blog Universiteit

Het maakt niet uit wat voor soort blog je hebt, één van de beste plaatsen om je blog te promoten is een forum.

Een forum is een geweldige plek om andere bloggers op jouw vakgebied te ‘ontmoeten’. Je kunt waardevolle informatie uitwisselen en wie weet vind je zelfs een gastblogger voor jouw blog of een blog waar jij mag gastbloggen.

Een forum helpt niet alleen om andere professionals uit jouw vak

gebied te ‘ontmoeten’. Het is ook een plek waar potentiële klanten zich bevinden.

De manier om je in gesprekken te mengen en waarde te geven. Je beantwoord vragen, je stelt vragen, deelt kennis en geeft advies. Het mooie is, dat je als gebruiker je eigen blog URL kunt plaatsen in de handtekening van je bericht. Op die manier kunnen anderen direct naar je blog.

Vergeet niet dat op alle fora regels gelden. Vaak zijn het heel strenge regels. Wanneer je je niet aan die regels houdt is de kans heel groot dat je geband wordt. Dus houdt je aan de regels en geef waarde.

Blog promotie #3 Het belang van SEO bij het reclame maken voor je blog

Blog Promotie - Blog Universiteit

Een blog hebben met goede informatie en artikelen heeft niet zo veel zin als mensen niet weten dat het er is. Blog promotie is belangrijk om je blog onder de aandacht te brengen.

Wanneer je wilt dat mensen je blog kunnen vinden, is het goed om aan SEO (Search Engine Optimization) te doen. Veel experts doen voorkomen alsof het een exacte wetenschap is.

Ik zal niet ontkennen dat een goede SEO strategie de nodige kennis vereist, maar met de basis SEO kennis kom je een heel eind.

SEO gebruik je om gevonden te worden in Google. Zoektermen zijn daarbij belangrijk. Een zoekterm is het woord dat je intypt in de zoekbalk van Google. Dat geeft een aantal resultaten.

Bijvoorbeeld, als jouw blog gaat over Harry Potter, dan staa

t buiten kijf dat je blog de termen Harry Potter, JK Rowling en andere termen gerelateerd aan Harry Potter moet bevatten.

Denk dus van te voren goed na over de zoektermen die mensen gebruiken in jouw vakgebied en op jouw onderwerp. Gebruik ook je eigen zoekervaring wanneer je jouw blog aan het optimaliseren bent voor Google.

Natuurlijk zijn er andere factoren die ook een rol spelen bij SEO en die bepalen hoe jouw blog in de zoekresultaten naar voren komt. Je moet ergens beginnen en de zoektermen in je eigen artikelen is een mooie eerste stap.

Blog promotie #4 Blog Directories

Er zijn online ook websites te vinden die beter bekend staan als DIRECTORIES. Het is een website die als doel heeft om een database op te bouwen van alle mogelijke blogs op een bepaald gebied of op meerdere gebieden.

Blog Promotie - Blog Universiteit

Je kunt je blog daarvoor aanmelden. Andere leden kunnen in de directory zoeken en jouw blog vinden.

Mijn eigen blog heb ik aangemeld bij Blog Lovin . Daar kunnen mensen mijn blog volgen en worden mijn volgers op de hoogte gesteld van nieuwe publicaties op mijn blog.

Een andere variant is Blog Catalog . Daar heb ik geen ervaring mee. Maar een blik op de site verteld mij dat ik met mijn Nederlandse artikelen daar niet terecht kan en dat kan op Blog Lovin weer wel.

Blog promotie #5 Lid worden van Facebook groepen

Blog Promotie - Blog UniversiteitFacebook kent heel veel groepen met ieder hun eigen onderwerp. Op jouw vakgebied zijn er genoeg groepen te vinden waar jij ook actief aan kunt deelnemen. Het lijkt een beetje op een forum. Ook in een groep gelden regels. Het is niet de bedoeling om de groep te spammen met jouw blogartikelen.

Beter is het om mee te doen met gesprekken, likes te geven, te reageren, advies te geven en te vragen. En af en toe eens een artikel delen of er naar verwijzen.

Wanneer je gaat zoeken op onderwerpen en je vindt groepen, dan zal Facebook zelf ook suggesties geven van groepen.

Er is zo veel mogelijk op het gebied van blog promotie!

Er zijn zo veel mogelijkheden om je blog te promoten. De kans is groot dat je voor je eigen onderneming extra kennis op doet. Meer activiteit, geeft meer aandacht en meer bezoekers naar je blog. Met als ultieme resultaat, meer omzet.

Wat doe jij om je blog te promoten (en dan heb ik het niet over je mailinglijst)? Deel je reactie in het commentaarveld hieronder.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

8 reacties

 1. Ik gebruik Twitter, Facebook en LinkedIn om mijn blog te promoten en geattendeerd te worden op andere blogs. Voor Twitter en LinkedIn gebruik ik Hootsuite om het vooraf in te plannen. Facebook doe ik via Facebook zelf.

  Daarnaast promoot ik mijn blog uiteraard bij het netwerken en bij lezingen die ik geef over het veranderen van gedrag.

  Groepen bij Facebook is een goed idee. Daar ga ik mee aan de slag. Dank voor deze tip Esther.

  1. He Michaëla,

   Goed bezig!
   Ik gebruik ook Hootsuite om standaard berichten in te plannen. Adhoc berichten en retweets doe ik handmatig. Maar ideaal dat Hootsuite.

   Deel je met ons of de groepen op Facebook helpen bij het promoten van je blog?

   Op jouw blogsucces!
   Esther

 2. Ik gebruik ook zeker social media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Bij Facebook plaats ik het ook geregeld in groepen.

  Het is niet genoemd, maar uiteraard promoot ik het ook….. aan mijn mailinglijst. Naast de follow ups die ik ze geef met exclusieve waarde die alleen mijn inschrijvers ontvangen, worden ook zij geattendeerd op een nieuw blog.

  Ik ga binnenkort experimenteren met promotie via YouTube en Slideshare.

  1. He Corinne,

   Natuurlijk aan je mailinglijst. En die follow-ups zijn ook belangrijk. Je wilt je nieuwe inschrijver kennis laten maken met jou.

   YouTube gaat zeker helpen om je blog te promoten. Het helpt bij het klimmen in de resultaten van Google. Goed dat je hier mee bezig bent!

   Op jouw blogsucces!
   Esther

 3. Ik gebruik vooral Facebook, maar ben ook op andere social media te vinden voor mijn blog instauto.nl.
  Maar al dat gepost heeft me tot nu toe maximaal 16 bezoekers opgeleverd.

  Hoe kan ik dit nou veranderen ?

  1. He David,

   Het bloggen is een lange termijn strategie. Je moet blijven volhouden.
   Net als met het posten op Facebook en het reageren op anderen.

   Op jouw blogsucces!
   Esther

 4. Promotie is nou eenmaal belangrijk, je moet toch een bepaalde groep weten te bereiken die je blogs gaan lezen natuurlijk. Ik doe dit vooral via social media en mond tot mond, maar handige tips!

  Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *