Een boek als ultiem visitekaartje

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

In 2014 schreef ik mijn boek Bloggen doe je zo! Een heftig en mooi proces. Nu ben ik superblij dat ik de stap heb gezet om een boek te schrijven.

Veel ondernemers schrijven een boek na een carrière van 15 tot 20 jaar. Waarmee ze hun expertise bekrachtigen.

Dat proces heb ik omgedraaid. Ik heb mijn kennis opgetekend en met dat boek in de hand laat ik zien dat ik veel kennis heb en jou kan helpen bij het bloggen. Wanneer je een boek in handen hebt, heb je niet een kruiwagen, maar een glijbaan om bij potentiële klanten binnen te komen. Hoe kun je dat boek inzetten?

Visitekaartje

Het is het ultieme visitekaartje waarmee je direct jezelf neerzet als expert. En de persoon om naar toe te gaan.

Met het boek in de hand heb ik tijdens een netwerkbijeenkomst een groepstraining ‘gescoord’. Dat was me niet gelukt zonder dat boek. De betreffende franchiseondernemer heb ik het boek als cadeautje gegeven. En het mooi is dat het ook als een cadeautje wordt ervaren.

Een boek schrijven - Blog Universiteit

Jouw expertise

Wanneer je een specifieke doelgroep hebt kun je die gemakkelijker bereiken met een boek. Wanneer jouw doelgroep topmanagers zijn en je richt je op verander management. Kun je die manager jouw boek sturen en de passage die voor die persoon van toepassing is markeren.

In een begeleidende brief zeg je het volgende: “Ik vond dat de volgende passage wel op u van toepassing is.” Je geeft dan niet alleen aan dat je kunt helpen, maar ook hoe en dat jij de kennis in huis hebt.

Verloting

Met mijn boek in de hand geef ik regelmatig lezingen. En tijdens zo’n lezing verkoop ik ook mijn trainingen. Een ideale manier om jezelf als expert neer te zetten, een lezing, en een boek versterkt dat.

Dat boek kun je gaan verloten. Je vraagt iedereen zijn of haar visitekaartje in te leveren en je trekt daar uiteindelijk een winnaar uit.

De overige visitekaartjes zet je in Excelbestand. Die mensen stuur je een mail en geef je (in ruil voor hun e-mailadres) de eerste hoofdstukken van je boek cadeau.

Bonus

Mijn boek gebruik ik ook als bonus. Tijdens een lezing of webinar krijgen mensen die mijn product afnemen het boek er als bonus bij. Dat doe ik alleen tijdens lezingen en webinars. En het werkt!

Al met al over een boek schrijvenBloggen doe je zo - Esther Molenaar

Een boek is een geweldig promotiemiddel om in te zetten voor je bedrijf. En zo moet je het ook zien een promotie en marketingmiddel dat gewoon meer gewicht in de schaal legt. Zoals ik al zei in het begin, een boek schrijven is een mooi proces. Je leert jezelf heel goed kennen. Het is een spiegel en het vergt veel van je doorzettingsvermogen. Maar eenmaal klaar….dan heb je ook iets in handen om trots op te zijn.

Nu ben ik heel nieuwsgierig naar jouw idee. Zou jij ook een boek willen schrijven? Zo ja, waarover? Deel jouw reactie hieronder in het commentaarveld. 

Dus laat weten of jij ook een boek zou willen schrijven en vooral waarover.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de bovenkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

10 reacties

 1. Schitterend artikel Esther.

  Mijn manuscript is eigenlijk al bijna een jaar af.
  De huidige werktitel is ‘Leiding geven zonder kopzorgen: word ook een krachtige leidinggevende in 5 stappen’.

  Ik heb lang gezocht naar een uitgever en tevergeefs.
  Ik heb nu beslist om het zelf uit te geven.
  Na de paasvakantie start ik dit proces.

  Alle tips hieromtrent zijn uiteraard van harte welkom … 😉

  1. He Bene,

   Zeg, maak niet dezelfde fout als ik. Ga dat boek uitgeven. Bij mij heeft het bijna 3 jaar in de la gelegen.
   Er zitten echt mensen te wachten op jouw verhaal.

   Zelf ben ik in zee gegaan met Booklight, Suzanna van der Laan heeft heel veel verstand van uitgeven.
   Zoek haar eens op zou ik zeggen. Zeg maar dat ik je heb gestuurd.

   Op jouw blogsucces!

 2. Hoi Esther,

  Ik weet hoe je een expertstatus op kunt bouwen met bloggen. Dat heb ik inmiddels al bewezen, maar ik weet zeker dat ik met jouw tips nog veel verder ga komen. Ik bewonder je doorzettingsvermogen en je kracht om dit alles met enthousiasme neer te zetten. Feels good! hartelijke groet, Boukje

  1. Dank je wel Boukje voor dit geweldige compliment.

   Eén belangrijk ding dat ik de afgelopen jaren heb geleerd: VOLHOUDEN.
   Daarachter gaat schuil: The best is yet to come! 😉

   Op jouw blogsucces!

 3. Het staat bovenaan mijn to do/wensenlijst om een boek te schrijven.

  Ik ben vitaliteitscoach, ik inspireer en motiveer vrouwen om bepaalde stappen te nemen zodat zij zich optimaal vitaal zullen voelen.
  Mijn boek zou hierover gaan.
  Het zou uit twee delen bestaan. Het eerste deel een persoonlijk verhaal over mijn eigen leven. Hoe ik van opgebrand en uigeblust vitaal en ondernemend werd.
  Het tweede deel zou een stappenplan zijn.

 4. Een interessante gedachte.

  Van beroep ben ik bouwkundig adviseur en heb in de loop van de jaren best wel veel ervaring opgedaan op allerlei gebied.
  Doordat elke keer een onderwerp/probleem/werksituatie net weer anders werd bekeken zoals de vorige keer is het lastig om de zeggen dat je een expert bent op een bepaald gebied.

  Voor mij zou een boek schrijven betekenen dat eerst op zoek moet gaan naar een zinvol onderwerp.

 5. Het Bloem boek.
  Inspiratie om te Floreren
  Persoonlijke ontwikkeling, licht, humor, down to earth, maar ook gericht to the point. Concreet plan gemaakt v jouw -droom- lifestyle aan het eind v h boek…

  Ik zie mijn blog als vingeroefeningen en daardoor wordt het boek steeds concreter. Vorige week blog 100!
  Beetje coming out dit.

 6. Hoi Esther,
  Wat een goede reminder! Ik ga een boek schrijven over healing: hoe leef je een gezonder en gelukkiger leven. Waarom worden we ziek, hoe kunnen we dit voorkomen, en hoe kunnen we onze kans vergroten te genezen?

  Ik heb een korter boek geschreven over dankbaarheid. Hiervoor zoek ik nog een illustrator.

  Maar eerst vooruit met bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *