Hoe een simpel gesprek mij een groots inzicht gaf


Een kleine week geleden zat ik op kantoor bij Greta Krijgsman van Daatkrachtig. Greta heb ik leren kennen bij de Business Moms, een netwerkclub voor moederende ondernemers/ ondernemende moeders in en rondom Zwolle.

Begin 2015 heb ik een presentatie gegeven over mijn boek en het belang van bloggen en tegelijk mijn online training aangeboden. Direct had ik 10 deelnemers en Greta was daar eentje van.

In het kader van die training ben ik bij haar geweest om een videotestimonial op te nemen. En die is fantastisch geworden. Dankbaar voor de mooie woorden van Greta over de blogtraining.

Dat was niet het enige dat ik bij haar kwam doen.

De laatste weken ben ik bezig met een plan om mezelf nog beter te positioneren. En ik kwam erachter dat ik daarin vastliep.

Eén van mijn ambities is om meer op het podium te staan. Niet alleen op mijn ‘eigen’ podium tijdens een training, maar ook op het podium van netwerkclubs zoals bijvoorbeeld de Business Moms.

Maar waar vind ik die? Daar had ik dus een beetje hulp bij nodig. En aangezien je alleen iets bereikt als je durft te vragen, heb ik het haar gevraagd.

Meteen ging bij Greta de grijze massa werken.

‘Oh’, zei ze, ‘Ik heb zoveel ideeën.’

En de ideeën kwamen. Suggesties voor clubs rondom Zwolle. Clubs en groepen waar zij contact mee heeft en die zij bereid is te bellen met de suggestie dat ze mij eens moeten uitnodigen om te vertellen over bloggen.

Het gesprek ging niet alleen over mogelijkheden om bij diverse clubs en groepen te spreken.

Had ik al gezegd dat Greta ook coach is die als missie heeft ondernemende vrouwen het bedrijf van hun dromen te laten opbouwen?

Ze vroeg mij: ‘Wat houdt je tegen om jezelf te laten zien?’

Jij hebt zo veel potentie. Als je daar gebruik van maakt, dan gaat je bedrijf groeien.’

En daar zat ik dan.

Eigenlijk weet ik het allemaal wel. De kennis is er, over:

Dat niet alleen. Ik weet rationeel wat ik moet doen om de volgende stap te zetten. En toch doe ik het niet.

Ik vraag mezelf zo vaak af, wat houdt mij tegen.

En diep in mijn hart weet ik het ook wel.

Groots inzicht - Blog UniversiteitDiep in mijn hart zit dat kleine meisje, die kleine Esther, die zo ontzettend op zoek is naar bevestiging.

Bevestiging dat ze het goed doet.

Bevestiging dat ze er mag zijn.

Bevestiging dat ze veilig is.

En waarom ontbreekt het haar aan een veilig gevoel.

Ook dat weet ik, dat is voor mij geen geheim en eens in de zoveel jaar speelt dat een enorme rol in mijn leven, omdat ik dan mezelf weer tegenkom.

In de meest kwetsbare periode van mijn leven, begin puberteit en eerste/ tweede klas middelbare school, vonden een paar klasgenoten het nodig om mij te pesten.

En wat doe je dan?

 • Dan maak je jezelf klein, zodat je niet opvalt.
 • Dan maak je jezelf onzichtbaar, zodat ze je niet zien.
 • Dan houd je je mond dicht, zodat ze je niet horen.

Toen was dat de perfecte overlevingstactiek. Het zorgde ervoor dat het pesten minder werd en na een paar jaar naar de achtergrond verdween.

Toch ben ik die overlevingstactiek niet kwijtgeraakt.

En verrassing…. als ondernemer is het niet handig als je niet opvalt, onzichtbaar bent en onhoorbaar.

Tijdens dat gesprek met Greta realiseerde ik me dat ik tegen iedere ondernemer roep hoe belangrijk het is dat je zichtbaar bent en dat je opvalt, terwijl ik het zelf nauwelijks doe.

Ik geloof dat iedere ondernemer nog het meest van zichzelf en haar (of zijn) eigen kennis kan leren.

Bij mij is dat niet het bloggen, maar juist het opvallen en die zichtbaarheid.

Doe wat je zegt, dan lieg je niet.

Juist dat deed ik niet.

Ik verschuilde mij achter mijn kennis en hield de ervaring voor mezelf (want ik moet toch overleven).

Het is tijd dat ik de overlevingstactiek van die kleine Esther voorgoed vaarwel zeg. Het is de hoogste tijd om mezelf te laten ZIEN, te laten HOREN en OP te VALLEN.

Sinds een paar maanden heb ik een coach. Zij helpt me om kleine Esther te koesteren en lief te hebben, zodat kleine Esther zich veilig voelt.

Training - Blog Universiteit
Training Spruitjes en Zo franchisenemers

Zij helpt me om grote Esther te laten schijnen, zodat de buitenwereld met eigen ogen ziet wat deze grote Esther te bieden heeft.

Stapje voor stapje ga ik de kant op van mijn doelen, zonder de kleine Esther uit het oog te verliezen.

Greta zei me ook nog, bij mezelf na te gaan wat ik echt het allerliefste doe.

En diep in mij hart weet ik het donders goed.

SCHRIJVEN!

Het schilderen met woorden. Mijn gevoel laten spreken, zodat de lezer de emotie voelt bij de woorden die op het papier staan.

En mijn nuchterheid: ‘Wat heeft dat nu met bloggen te maken?’

Mijn eigen antwoord? ALLES.

Het gaat niet meer om kennis. Er zijn genoeg blogs waar je ook informatie krijgt over bloggen en die kennis is niet uniek.

Het begint met kennis. Maar evenzo belangrijk is jouw ervaring met jouw kennis, jouw ervaring met hoe jij het toepast en wat jij hebt gedaan om het gewenste resultaat te krijgen.

Het is niet jouw kennis waar je doelgroep zich bij aansluit. Het is jouw verhaal, jouw reis, jouw strijd, waarin ze zich zullen herkennen.

Zodra je dat weet toe te laten in je eigen business kun je de ondernemer zijn die je bent en die je verdient te zijn en die de wereld zo nodig heeft.

Zaterdag 26 september 2015 geef ik een training: hét Expert Blogger Event.

De eerste stap om mezelf echt te laten zien zonder dat er een computer of camera tussen zit.

Het gaat een geweldig event worden waar ik je de fijne kneepjes van het bloggen EN van het schrijven ga bij brengen. Ik wil je laten ervaren hoe je tot je eigen verhaal komt en leert schrijven vanuit je hart.

Mijn doel: 20 deelnemers.

De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld. Ben jij de volgende?

Tot slot. Een vraag aan jou.

Wat doe jij om jezelf meer zichtbaar te maken en op te vallen? Deel het hieronder in het commentaarveld.

En wil je erbij zijn 26 september? Meld je dan snel aan via deze link.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS: Deel dit artikel in je netwerk zodat ook zij hiervan kunnen profiteren.


Heb jij je al aangemeld?

Hét Expert Blogger Event - Blog Universiteit


8 reacties

 1. Ik zit met tranen in mijn ogen aan de computer. Wat je zegt en vertelt om jezelf te laten zien is voor mij zo herkenbaar. Ik ben al langer aan het bloggen via Blogspot.

  Sinds 24 augustus heb ik mijn eigen bedrijf, Juridiqua, bureau voor juridisch organisatie advies en daar op die website Juridiqua ga ik daarmee door. Maar voor de rest is het zo verdomde moeilijk om daarmee om te gaan om jezelf echt en in het echt te laten zien en te komen tot opdrachten en werk.

  Als kleine Helmi werd ik ook gepest op school, maar ook niet bevestigd in mijn ondernemende ik. Dus werd ik stil en alles speelde zich binnen af. En nu zit ik ook op het punt dat ik niet goed weet hoe ik als grote Helmi met zoveel kennis en ervaring me zelf mag en moet laten zien. Ik weet dat bloggen daarbij helpt.

  Ik ben op zaterdag 26 september bij het Expert Blogger Event en ik hoop daar veel op te steken.

  1. Dank je wel Helmi voor je reactie. Wat ontzettend goed dat je bloggen zien als een manier om jezelf te laten zien.

   De bevestiging voor jouw ondernemende ik zit in jezelf. Koester je kleine Helmi, zeg dat ze veilig is en zich beschermd mag voelen, want dat is wat ze nu nodig heeft.

   Zeg tegen jezelf, grote Helmi, dat je het goed doet. Dat je trots bent op de dingen die je doet. Want dat mag je tegen jezelf zeggen. Sterker nog, ik vind dat je dat tegen jezelf moet zeggen. 🙂

   Dank je wel voor het delen.

 2. Esther, je hebt zoveel goeds in je om te delen met anderen. Je hebt heel veel kennis en ervaring die je kan inzetten om ondernemers te helpen zichzelf te positioneren in de markt met behulp van bloggen.

  Yes, you can!

 3. Hoi Esther

  Wat een herkenning! Ik hbe daar gisteravond zelf ook een blog over geschreven! Toevallig.
  Maar ik zie jou zulke geweldige dingen doen! Je hebt zoveel moois en zoveel kennis in je! Dit gaat je lukken! Succes

  Groeten, Ingrid

 4. Hoi Esther,

  Wat ik doe om mijzelf zichtbaar te maken en op te vallen?

  Sinds de training Master Presenter heb ik mijn schroom overwonnen en ben video’s gaan opnemen. Korte video’s waarin ik tips over het gebruik van social media geef aan vrouwelijke coaches en therapeuten.

  Handig voor hen en goed voor mij. Want mijzelf laten zien als ondernemer vond ik best eng. ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken’ en dat soort gedachten bestookten mij. Daar probeer ik mee af te rekenen door mijzelf te zijn. Mij voor te houden dat ik dan juist klanten aantrek die mij aardig vinden en daar word ik dan blij van. Het is minder eng geworden door het vaker te doen.

  Volgend jaar wil ik ook off-line trainingen gaan geven en aangezien ik het ontzettend leuk vind om vrouwen te helpen met social media kijk ik daar nu al naar uit.

  Heel veel succes met je event en die 20 deelnemers komen er vast en zeker!

 5. Beste Esther,

  Wat een mooi en krachtig blog! Ik voel me dankbaar dat je jouw eigen verhaal open deelt met ons. Dit helpt mensen zich te kunnen verplaatsen in jouw ontwikkelproces. Je beschrijft heel helder hoe een afweermechanisme ontstaat en wat het effect ervan is op je bedrijf. Dat valt precies samen met mijn workshop ‘Je bedrijf groeit, als jij groeit!
  Door jou blog realiseren mensen zich hun eigen proces, worden ze zich wellicht bewust van één van de 9 afweermechanismen die hun leven en groei sterk bepalen. Jij hebt in deze ontwikkeling in ieder geval mooie stappen gezet!

  Mijn antwoord op je vraag: het is mijn doel om ambitieuzer te zijn, niet alleen de haalbare acties voor mijn bedrijf inzetten maar ook grotere projecten. Het is mijn leerstap om meer mijn successen te benoemen en mezelf te laten stralen!

  Dank voor je waardevolle blog.
  warme groet, Vick

 6. Hoi Esther,

  dank je wel dat je zo open bent! En inderdaad, enorm veel herkenning aan de andere kant!

  Ik ben enorm introvert en ik weet dat als je wat brutaler bent je echt meer bereikt. Ik niet achter de computer moet blijven zitten, maar moet durven vragen. Vragen om hulp, want ik kan niet alles zelf.

  Maar ik vind dat enorm moeilijk. En het ware is wat jij schrijft..Doe wat je zegt, dan lieg je niet.

  Als kind- en jeugdpsycholoog leer ik al die kinderen zelfvertrouwen op te bouwen, mogen zijn wie je bent en trots zijn op jezelf. En wat doe ik? Mezelf in de schaduw zetten van anderen. Afhankelijk opstellen. Waarom pak ik niet meer van mijn eigen behandelingen op!?

  Dank je wel voor je mooie verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *