Een kritische lezer toevoegen aan je blogteam

Kritische lezer - Blog Universiteit

Bij ieder blogartikel vist mijn partner er wel een foutje uit.

 • Een spatie te veel
 • Een typefout
 • Een zin die niet klopt
 • Een werkwoord verkeerd gespeltd

Op zich niet erg, want die fouten haal ik er allemaal weer uit.

Het frustreert wel wanneer het artikel al is gepubliceerd en je hele mailinglijst heeft het artikel al in zijn inbox staan.

Een kritisch lezer kan je helpen om deze fouten er voor je uit te halen, zodat je blogartikel zonder fouten de deur uit gaat.

Mijn kritische lezer

Kritische lezer - Blog Universiteit

De afgelopen 9 maanden hebben bij mij in het teken gestaan van mijn boek, Bloggen doe je zo!. Ik was blij toen ik het manuscript af had. Eindelijk kon ik het naar mijn uitgever sturen. Iets te vroeg. Ik kreeg als feedback, dat het leek alsof het een ruwe eerste versie was.

Eerlijk gezegd?

Dat was het ook.

Toen heb ik besloten een aantal mensen uit mijn netwerk te vragen delen van het manuscript te lezen, als kritische lezer.

Ik kan je zeggen dat me dat heel veel heeft opgeleverd. Het heeft er voor gezorgd dat ik meer dan 75% van mijn boek heb herschreven en heel veel heb geschrapt.

Eindelijk had ik het manuscript af om het weer terug te krijgen van de uitgever met een voorstel van een redacteur om er naar te kijken. Er moest nog veel aan gesleuteld worden, voordat het uitgeef-klaar zou zijn.

Het was een heftig proces van acceptatie en een leerproces voor mezelf als schrijver en als blogger. HEERLIJK!

Waarom een kritische lezer?

Als schrijver van het artikel word je blind voor je eigen fouten. Het is niet dat je ze niet wil zien. Je ziet ze niet, omdat je voorspellend leest. Je kent de tekst en de inhoud. Je weet wat er komen gaat en typfouten blijven daardoor sneller staan.

Als schrijver van het artikel ben je helemaal verguld van wat je hebt geschreven. Het is dan lastig om zelf over een alinea te oordelen. Je artikel 24 uur laten liggen is dan een optie. Je artikel door een kritische lezer laten nalezen met één of twee leesvragen is nog beter.

Een kritische lezer is emotioneel niet verbonden met de materie als jij dat bent. En kan er zodoende meer afstand van nemen.

Betalen voor je kritische lezer of niet?

Je kunt je partner inschakelen, zoals ik dat doe. Zij schrijft veel, net als ik, en kan een artikel echt heel kritische lezen (net als ik). Ik weet dus wat ik van haar kan verwachten.Kritische lezer - Blog Universiteit

Wanneer je zo iemand in je naaste omgeving hebt, is dat natuurlijk ideaal.

Het is lastig om bijvoorbeeld wekelijks die vraag bij familie of vrienden neer te leggen. Ze hebben misschien niet altijd tijd op de momenten dat jij het nodig hebt. Daar komt ook nog bij dat ze niet 100% het belang van een blogartikel in zien en het ook als zodanig benaderen.

Een kritischer lezer die zegt: “Ja, leuk artikel” en dat is het, daar heb je niet zo veel aan. Een kritische lezer stelt vragen bij alles wat hij (of zij) leest. Dat is de enige manier waarop jouw artikel aan kwaliteit kan winnen.

Zelf ben ik een kritische lezer voor een aantal bloggers. Sommigen betalen mij en sommigen niet. Dat hangt ook af van de frequentie en ook hoe structureel dit wordt gevraagd.

Wil je een kritischer lezer op afroep, wanneer het jou uitkomt, en het een structurele terugkerende activiteit laten zijn, dan is het verstandig de kritische lezer in te huren en aan je blogteam toe te voegen.

Jouw kritische lezer is onderdeel van jouw blogteam. Met je team zorg je voor kwalitatieve blogartikelen waar je anderen mee helpt.

 

Welke fout heb jij wel eens over het hoofd gezien, waar je van baalde? Deel het hieronder in het commentaarveld.

 

Esther Molenaar

Blog content? Coach content!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

5 reacties

 1. Echt er van balen doe Ik niet zo snel. Ik ben mens en fouten maken mag! Scheelt veel stress. Mijn partner is erg precies en leest en corrigeert met liefde mijn blog. Waar ik van baal is als ik een link invoeg en die blijkt het niet te doen.

  1. Ik begrijp precies wat je bedoelt.

   Een week geleden zat ik in de trein naar Amsterdam en kreeg ik een berichtje van mijn partner dat de link in de mail niet werkte. Echt frustrerend, want ik kon er pas ’s avonds wat aan doen.

   Groetjes
   Esther

 2. Ha Esther,

  Een herkenbaar verhaal. Voor mijn boek naar de uitgever ging hadden 3 personen het gelezen, elk een deel. Nu weet ik dat mijn Nederlands niet mijn ‘goedste’ vak is. Echter het inzicht wat mij het meest gaf is dat zij anders lezen. Is mijn schrijfsel te begrijpen.

  Mijn blog wordt door mijn partner op Nederlands gecorrigeerd, daarna gaat het naar mij social media partner. Zij leest het door, corrigeert mijn Nederlands zo nodig en verwerkt het social media traject in goed Nederlands. Iets wat mij uren kost en ik nu kan uitbesteden en doe waar ik goed in ben, namelijk ondernemers inzicht te geven in hun gedrag en blokkades zodat ook zij meer succes ervaren op werk en privégebied.
  En van mijn passie wordt ik blij, van het corrigeren van mijn blog niet. Laat ik dus mooi aan anderen over.

  Succes met je boek. Ik ga ‘m kopen.
  Hartelijke groet,
  Michaëla

 3. Goed idee om iemand in te huren om de blog te beoordelen, ik zal het over na denken.
  Wat ik inderdaad ontzettend van baal is inderdaad als links niet werken of erger nog als de film op youtube niet de juiste permission heb

 4. Voor mijn boek ga ik het zeker doen, kritische lezers vragen. Voor mijn blog op dit moment niet, misschien als ik iets verder ben. Ik vind schrijven leuk en ik kijk altijd kritisch naar teksten, wat trouwens niet wil zeggen dat er nooit fouten in mijn blogs staan. Vroeger stoorde ik me er altijd vreselijk aan, ook als er fouten in de krant stonden. Inmiddels heb ik gebroken met mijn perfectionisme en kijk ik meer naar de inhoud en de essentie van een stuk. Dat geeft veel ontspanning! Echt een aanrader 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *