7 lessen die ik leerde door Facebook Livestream te gebruiken

Facebook Livestream - Dé Blog Trainer

En toen was daar ineens Facebook Livestream.

Dat wilde ik ook. Het leek wel alsof iedereen het had behalve ik.

Het leek allemaal zo simpel en weet je……Dat was het ook.

Tenminste, na een paar keer oefenen en ik leer nog iedere keer weer.

Wat is Facebook Livestream?

Ken je Periscope? Dat was begin 2016 helemaal hot en zelfs nog eerder geloof ik, maar pin me daar niet op vast.
Eerlijk? Ik vond het helemaal niks.

Anderen waren er weer helemaal lyrisch over. Zoals Eelco de Boer bijvoorbeeld. Echt zo’n early adapter. Respect hoe hij Periscope in het begin gebruikte. Het was gewoon super dat je direct vragen aan hem kon stellen.

En voor kijkers zoals ik een heel gemakkelijke manier om bij influencers op de radar te komen.

Niet lang daarna rolde Facebook Livestream uit. Het leek op Periscope, maar je had geen speciale app nodig of een apart account. Nee, gewoon je Facebook account dat je toch al had.

De overeenkomsten tussen Periscope en Facebook Livestream

 • Live uitzenden
 • Vragen stellen aan mensen
 • Vragen direct beantwoorden van mensen
 • In contact komen met je doelgroep
 • In contact komen met influencers (als kijker dus)

Allebei verdraaid handig.

We zijn nu aan het einde van 2016 en ik hoor niemand meer over Periscope en des te meer en meer mensen over Livestream.

Duzzzz….

Facebook Livestream - Dé Blog Trainer
Facebook Livestream

Mijn ervaring met Facebook Livestream

Periscope had ik wel gezien en ik wilde het ook best uitproberen, maar ik zag mezelf niet echt als een presentator. Dat moest je in mijn ogen echt zijn een presentator. En als je dat niet in je had kon je beter geen Periscope doen, vond ik. Het is bij 1 probeer uitzending gebleven en daarna nooit weer.

Ik werd een beetje flauw van de meldingen van de app en binnen de korste keren was de app van mijn telefoon verdwenen.

In het begin kreeg ik om de haverklap meldingen van mensen die LIVE waren op Facebook. Enigszins jaloers keek ik dan naar die videootjes en wenste dat ik het ook had. Niet iedereen kreeg het tegelijk. Wel slim natuurlijk. Dit is een manier van schaarste creëren en de behoefte vergroten. En mijn behoefte was groot.

Voor mijn LIVEstream bedacht ik de Keukentafelsessies. Aan mijn eigen keukentafel zou ik wekelijks een blogtip geven. Een tip willekeurig geselecteerd uit mijn boek Bloggen doe je zo!

Dat was geen lang leven beschoren, want het duurde niet lang voordat ik een wekelijkse sessie vergat.

Toen dacht ik, ik ga iedere dag. Iedere ochtend even een snelle blogtip. Ik had een lijstje met tips Dat ik daar prima voor kon gebruiken. Een paar keer ging het goed en ook daarna vergat ik het en werd ik opgeslokt door werkzaamheden en de dagelijkse hecktiek van mijn blogbedrijf.

Maar het LIVEstreamen vond ik geweldig. Ik had direct contact met mijn doelgroep en kon ze zo bedienen met waardevolle blog informatie. Ik kon mensen vragen laten stellen, waardoor ik nog meer inzicht kreeg in de behoefte van mijn doelgroep.

Van deze korte periode waarin ik LIVEstreams heb gedaan heb ik 7 waardevolle lessen geleerd.

Wat ik leerde van Facebook Livestream

#1 Het is net bloggen

Een livestream is eigenlijk net bloggen. Het artikel dat je normaal zou publiceren op je blog, is nu je livestream die je presenteert op Facebook. Onderwerpen bepalen voor je livestream gaat op dezelfde manier als onderwerpen bepalen voor je geschreven blogs.

Sterker nog, je kunt het zelfs omdraaien. Een livestream is een video. En die video is de basis voor al je content.

Een livestream wordt:

 1. Een geschreven artikel
 2. Een een video op Youtube
 3. Een status update op facebook
 4. Een status update op LinkedIn
 5. Een aantal tweets op Twitter
 6. En een screenshot van de video (met een link ernaar toe) op Instagram en Pinterest

#2 Consistentie

Helaas was ik niet regelmatig aanwezig. Consistentie is bij een livestream net zo belangrijk als bij het bloggen.

Wanneer je zegt dat je 1 keer per week een livestream doet, doe dan ook 1 keer per week een livestream. Maak desnoods een planning van data en onderwerpen en houd je eraan.

Voor mezelf merk ik dat een geschreven blogartikel mij gemakkelijker af gaat dan een livestream.

#3 Voorbereiding

Tegen al mijn cliënten zeg ik dat voorbereiding het halve werk is. Met voorbereiding is de uitvoering een fluitje van een cent. De fout die ik maakte was dat ik de kijker een pagina nummer liet kiezen uit het boek en dat was mijn tip. Maar ik ben erachter gekomen dat ik niet goed ben in ter plekke iets bedenken. Dan moet ik dat ook niet doen.

Beter was geweest dat ik van te voren zelf had gekozen en me even kort had ingelezen. Wat staat er ook al weer op die pagina en wat kan ik daar nog meer over vertellen.

Facebook Livestream - Dé Blog Trainer
Facebook Livestream

#4 Tijd in de gaten houden

Ik liet me helemaal meeslepen door het verhaal en wat ik er allemaal over kon vertellen. Daardoor werden de keukentafelsessies te lang. Soms zelfs een half uur. Live is dat niet zo’n probleem (voor sommige mensen wel, omdat ze nog meer te doen hebben), maar weinig mensen zullen het dan terugkijken.

#5 Herhaling

Herhaling is de kracht van de boodschap of zo iets… Dat gold niet voor mij. Ik viel te veel in herhaling, want ik was bang dat niet iedereen het had meegekregen of dat het te snel was gegaan, dus viel ik in herhaling en zei dingen wel 3 of 4 keer. Dat is echt te veel. 1 keer is genoeg. Wanneer iemand het heeft gemist, kan zij of hij de livestream terugkijken of ter plekke om een herhaling vragen.

#6 Contact met je doelgroep

Contact met je doelgroep is krachtig. Je kunt direct vragen stellen en ze direct helpen. Dat vond ik heerlijk om te doen. Van te voren kondigde ik de livestream aan en gaf mensen de mogelijkheid om al vragen te stellen, die ik dan live ging beantwoorden. Dat werkt geweldig. Belangrijk daarbij is om het tijdsaspect in de gaten te houden. Meerder vragen beantwoorden, kan uitmonden in een lange livestream.

#7 Jij bepaalt

Mijn grote angst was dat niet iedereen het mee zou krijgen, dus viel ik in herhaling.

Ik vond dat ik op iedereen moest reageren.

Het tegendeel is waar. Jij bepaalt. Jij bent presentator en regisseur. Dus jij bepaalt of je wel of niet reageert op de aanwezige kijkers.

Er zijn livestreamers die niet of nauwelijks reageren op de aanwezigen. En dat is helemaal oke.

Het is jouw feestje, maak er wat leuks van voor je jezelf en voor je kijker.

#8 BONUS LES

Livestream is geweldig om je zichtbaarheid te vergroten en je expertstatus te laten groeien. Een ideale tool om jezelf te laten zien.

Gebruik jij Facebook Livestream al? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

 

 

1 reactie

 1. Super handig en uitgebreid artikel. Ik wil ook graag af en toe gaan streamen om de aandacht weer te trekken. Ben er alleen nog niet helemaal uit over wat ik precies ga streamen. Jullie hebben mij wel een flink stuk op weg geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *