Flow en bloggen

Flow - Blog Universiteit

Heeft een leesbare tekst wel te maken met structuur en de juiste woorden? Of gaat het gewoon om plaatjes en goede blokverdeling op de pagina? Of gaat het om nog iets anders. Namelijk hoe de schrijver zijn eigen tekst ervaart.

Wanneer ik bezig ben met een artikel, kan ik er helemaal in op gaan, dan raak ik in de flow. Ik vind het heerlijk om met behulp van mijn eigen ervaring en kennis jou iets te geven waar je ook verder mee kunt.

Ik merk daarbij heel sterk dat mijn eigen mening over het artikel heel veel zegt over hoe anderen het artikel ervaren en wat voor mening anderen er over hebben en zelfs hoe er op gereageerd wordt.

Een artikel waar ik niet zo blij mee ben en waar ik van denk: nou ja, zet er maar op (op mijn blog) dan heb ik in ieder geval wat.

9 van de 10 keer is dat een artikel waar totaal niet op gereageerd wordt.

Een artikel waar ik zelf helemaal vol van ben. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen en waarvan ik denk: Wow, hier gaan ze echt wat aan hebben.

9 van de 10 keer is dat een artikel waar veel reacties op komen en waar mensen geïnspireerd van raken.

Hoe komt het dat dit zo werkt?

Welk mechanisme zit erachter?

Ik schrijf niet anders, het artikel is niet anders opgebouwd, de call to action is op dezelfde manier geformuleerd en toch…..

Je zelf laten zien

Wanneer je schrijft, gaan er waarschijnlijk allerlei gedachten door je hoofd:

 • Is dit een goede zin?
 • Heb ik dit woord goed gekozen?
 • Wie gaat dit lezen?
 • Krijg ik wel reactie?
 • Zou ik dit wel moeten schrijven?

Flow - Blog UniversiteitMisschien heb je andere gedachten die meer algemeen zijn:

 • Hier heb ik geen tijd voor.
 • Ik heb straks een afspraak.
 • Ik heb zin aan koffie.

Allemaal gedachten die je van het daadwerkelijke schrijven afhouden. Schrijven is een proces van het vertalen van je gedachten in woorden op papier of op een beeldscherm. Andere gedachten verstoren dat proces.

Zo’n verstoord proces zorgt voor een artikel dat niet lekker vloeit. Dat gemaakt overkomt en waar je hart zeker niet in ligt.

Door die willekeurige gedachten die je hebt tijdens het schrijven onderbreek je je eigen stroo

m.

Het is alsof je iedere keer een sluis tegenkomt, zoals in een rivier. Het duurt even voordat je weer verder kunt, maar het geeft wel een hapering in je reis.

Wanneer je vaart door een onstuimige natuurlijke rivier en je laat mee voeren door de stroming, dan ervaar je flow. Het maakt namelijk niet uit welke kant je op gaat. Elke kant is goed.

Ik ervaar op zo’n moment dat ik dieper bij mijn ware verhaal zit dan op die momenten dat ik te vele na denk en te veel moet van mezelf.

De woorden die ik kies, zijn van mij. Niet de woorden die mijn doelgroep waarschijnlijk misschien het meest aanspreekt.

Het belang van flow

Wat is dat “flow” en waarom is dat zo belangrijk, dat “flow”?

Ik zou haast zeggen FLOW is een state of mind. Het is een staat waarin je verkeert wanneer je aan het werk bent of gewoon met iets bezig bent.

De kenmerken van flow:

 • Je hoort niets
 • Je ziet niets, alleen waar je mee bezig bent
 • Je hebt geen besef van tijd
 • Je hebt geen besef van plaats

Het enige waar je nog aan kunt denken is waar je op dat moment mee bezig bent.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent met iets bezig en ineens roept iemand: Koffie! En jij kijk op je horloge (of een ander klok) en je ziet dat er ineens 2 uur voorbij is.

Dat is flow.

Ok, denk je misschien, maar waarom is dat zo belangrijk.

Flow - Blog Universiteit

Zelf merk ik dat wanneer ik in mijn flow zit, alles vanzelf lijkt te gaan. Bij het schrijven komen de woorden vanzelf, bij het werken aan mijn website, krijg ik allemaal ideeën en alles lukt. En als het niet lukt, heb ik alle geduld van de wereld om het probleem (de uitdaging) aan te pakken.

Wanneer je in de flow zit krijg je dus heel veel gedaan. Niemand hoeft je aan te sporen aan het werk te gaan of door te blijven werken.

Hoe creëer je flow?

Voor mij ontstaat flow wanneer ik met iets bezig ben waar ik helemaal happy van wordt. Om het woord nog maar eens te noemen: PASSIE.

Maar het hoeft niet persé je passie te zijn. Je kunt ook gepassioneerd bezig zijn met iets dat niet je passie is.

Ik kom in de flow als ik met een helder doel aan de slag ga. Doelen zijn voor mijn dagelijkse werk heel belangrijk. Niet voor het werk an sich, maar voor mij.

Met een doel krijg ik richting en focus.

Zonder doel, doe ik maar wat. Aan het einde van de dag kom ik er achter dat ik heel druk bezig ben geweest met niets (lees: Facebook, Twitter, overbodige dingetjes op mijn website wijzigen, nog weer een keer die stapel opruimen en de mail voor de zoveelste keer openen om te zien dat er geen nieuwe mail is binnen gekomen).

En een doel stellen voor de dag hoeft helemaal niet groots en spectaculair te zijn.

Een doel kan ook klein zijn.

Bijvoorbeeld: Ik schrijf 5 minuten voordat het 10.00 uur is.

Wanneer ik dat doel heb gehaald, beloon ik mezelf met een kopje koffie. Ook belangrijk. Beloning (maar dat is een ander verhaal).

Dus met een doel creëer ik voor mezelf focus en richting. En daarmee kan ik in de flow raken. Zelfs als het maar voor 5 minuten is.

Flow is voor mij bijna een drug. Ik raak er opgewonden van, excited. Het geeft me energie en als ik kijk naar wat ik gedaan heb, wordt ik helemaal happy.

Is het nou een techniek of niet?

Nee, flow is geen techniek die je kunt leren. Het is een state of mind waar je in raakt wanneer je heerlijk ergens mee bezig bent.

Kan alles flow zijn?

Dat ligt er aan of jij 100% doet wat je leuk vind.

Ik doe niet 100% wat ik leuk vind. Omdat er in mijn onderneming ook dingen zitten die ik niet leuk vind zoals die saaie boekhouding.

Maar er zijn mensen die daar juist weer helemaal happy van worden.

Zoek voor jezelf waar je helemaal blij van wordt. Waarvan je zeker weet dat dit flow gaat brengen.

Niets is zo verslavend als flow.

Het enige nadeel is, is dat ik het je niet kan leren.

Ik kan je alleen vertellen hoe het ‘eruit ziet’, wat de kenmerken zijn van flow.

Dan ga je het vanzelf bij jezelf herkennen en kun jij ook in de flow bezig zijn.

Ik gun jou flow

Ben jij wel eens in de flow aan het werk geweest? En hoe voelde dat voor jou? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

3 reacties

 1. Gelukkig weet ik wat het is om in een flow te mogen werken. De tijd vliegt voorbij en ik ga helemaal op in die ene taak. Het is een vorm van werken die me een gelukkig gevoel geeft.

  Zelfs taken die moeten en die ik zo lang mogelijk uitstel kunnen mij in een flow brengen als ik eenmaal lekker op gang ben. Het is heerlijk om dan geen weerstand meer tegen dat werk te voelen en het lekker gewoon te doen en af te maken.

 2. Hallo Esther,

  Flow is voor mij dat ik weet dat ik op mijn juiste pad zit, dat ik bezig ben met een DOEL. En dat werken aan de weg naar dat doel op zich al een beloning is, het leuk om er mee bezig te zijn, exciting inderdaad. Zit ik naast mijn passie, dan moet ik mezelf echt aanzwengelen.

  Als begeleider van ondernemers die met meer focus willen werken, raad ik dan ook altijd aan om te focussen op dat doel, dat grote doel waar je al je inspiratie vandaan haalt. Vanuit die inspiratie en energie ga je dan aan het werk. Veel klusjes die je normaal doet uit uitstelgedrag, doe ik dan niet. Gewoon omdat ik er dan geen tijd voor heb. Ik ben op mijn missie!

 3. Hoi Esther!

  Ook al is flowen’ zelf dan misschien niet te leren, onderdelen die met ‘ jezelf in de flow’ brengen te maken hebben, zijn wel degelijk te beïnvloeden.

  Je kunt jezelf oefenen op
  – Doelen stellen
  – Focussen
  – Concentreren
  – Centreren en gronden
  – In het ‘nu’ zijn
  – Vaardig zijn in de te ondernemen activiteit(en)
  – Controle en vrijheid hebben/nemen over de te ondernemen activiteit(en)
  – Plezier hebben in wat je doet

  Wanneer deze (of in ieder geval een aantal van deze) zaken je goed afgaan, spant het universum samen om jou vaker ‘in de flow’ te brengen.

  Om flow ‘af te dwingen’ in je bedrijf, is het van belang om, naast het bovenstaande, goede energetische verbindingen te onderhouden met je business, de omgeving, de te ondernemen activiteit(en) en de doelstellingen. Als je ook je bedrijf in de flow brengt, dan zul je merken dat dit een positieve invloed is op de resultaten.

  Groetjes,
  Nicky Koopmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *