Geven om te ontvangen

Geven ontvangen - Blog Universiteit

Hoe vaak hoor je niet dat je dingen moet gaan weggeven via je website en social media. Ik kan me voorstellen dat je er wel eens moedeloos van wordt. Waar ligt de grens? Hoeveel geef je weg? Wat geef je weg?

Geven ontvangen - Blog UniversiteitDe belangrijkste vraag zit er niet tussen: WAAROM? Waarom zou je überhaupt dingen weg willen geven?

Jouw gedrag op social media is een onderdeel van het succes van jouw blog. Het draagt in grote mate bij aan wat bezoekers op jouw blog doen.

Het gaat om geven. Het geven zit niet alleen in de content op je blog in de artikelen of het gratis e-book dat je geeft. Ook via social media kun je waardevolle dingen geven.

Bezig zijn met sociale media is geen kwestie van alleen zenden. Als we dat allemaal zouden doen, zou het een behoorlijk saaie bedoening worden op al die platforms die connecties met de ander tot stand willen brengen.

Wanneer je reacties wilt ontvangen, zul je ook reacties moeten geven op blogs van anderen. Wanneer je likes wilt ontvangen, zul je ook likes moeten geven op berichten van anderen en op Facebookpagina’s van anderen.

Wanneer je wilt dat mensen je tweet retweeten, zul jij hetzelfde moeten doen en een bericht van een ander gaan retweeten.

De valkuil is, dat we als mensen willen ontvangen als we iets hebben gegeven. Het liefst van de persoon aan wie we iets hebben gegeven.

Dat is een redenatie die niet opgaat. Zo werkt het universum gewoon niet. Je geeft en je ontvangt. Je ontvangt niet perse van de persoon aan wie je geeft. Het kan soms uit onverwachte hoek komen.

Laat het ontvangen je niet in de weg staan als je wilt geven.

Geven ontvangen - Blog UniversiteitAl laatste wil ik je meegeven om eens te kijken naar de fysieke handeling die je doet als je geeft of ontvangt.

 • Ga staan en doe alsof je iets ontvangt.
 • Ga staan en doe alsof je iets geeft.

De fysieke handeling is hetzelfde, kost dezelfde moeite en dezelfde inspanning. Alleen de intentie is anders.

4 reacties

 1. Klopt als een bus Esther, geven en ontvangen zijn altijd in balans. Op het moment dat je ik graag iets wil ontvangen bedenk ik of ik wel genoeg gegeven heb. Had ik nog meer mogen geven, niet zo zeer aan die ene persoon, maar juist ook aan anderen. Uiteindelijk ontvang je uit onverwachte hoek. De kunst is dan om die balans te zien. Wie weet ontvang je wel heel veel liefde en aandacht in je leven van je gezin en mag je meer geven zakelijk gezien terwijl je daar in verhouding veel minder voor terug krijgt.

  Dus geven omdat het kan, omdat je het vanuit je hele lijf doet en niet omdat je er wat voor terugverwacht.

  Mooie oefening trouwens, hoe geef je en hoe ontvang je. Eye-opener.

  1. He Michaëla,

   En zo is het maar net. Er niets voor terugverwachten. Dat is eigenlijk de crux…

   Op jouw blogsucces
   Esther

 2. Mooi, inderdaad. Ik vind het nog steeds makkelijker dan geld vragen voor mijn diensten, maar dat is een intern dingetje, waarvan ik weet dat het niet nodig is, maar het gevoel blijft. Betrekkingseconomie groeit, waarschijnlijk mede door social media…
  Gr Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *