Seinfeld en het geheim van de gewoonte

Gewoonte - Blog Universiteit

Van bloggen een goede dagelijkse gewoonte maken is voor mij het belangrijkste dat er is als het gaat om bloggen. Niet alleen om het bloggen zelf, maar om de aspect van schrijven. Je wordt er namelijk een betere schrijver door. Doordat je een betere schrijver bent, gaat het bloggen gemakkelijker en is het uiteindelijk gewoon leuk om te doen.

Toch hebben veel ondernemers zoals jij er moeite mee om er een gewoonte van te maken. En ik wil je graag helpen!

In dit artikel, de tweede in de januari reeks “Iedere dag een antwoord”, kun je lezen hoe het komt dat mensen gewoonte dieren zijn en wat jij kunt doen om nieuwe gewoonte aan te leren (en misschien een oude gewoonte af te leren). Het vorige antwoord vind je hier.

De mens is een saai gewoonte dier

De mens is een echt gewoonte dier. We houden van consistentie en zullen niet snel afwijken van een patroon. Daarbij maakt het niet uit of dat patroon bijdraagt aan onze doelen of juist niet.

Met andere woorden. Je hebt negatieve en positieve patronen.

Een gewoonte is een patroon waar je als persoon in de loop der jaren gewend aan bent geraakt. Bijvoorbeeld dat je iedere ochtend voordat je iets gaat doen een sigaret opsteekt (heb ik zelf ervaring mee en moet ik nu niet meer aan denken). Zonder kun je je dag niet starten. Of dat je vlak voordat je gaat slapen eerst nog even een ommetje maakt.

Een negatieve gewoonte

Gewoonte - Blog UniversiteitDie ochtend sigaret is ook een gewoonte geworden. Je had ook kunnen kiezen als roker om iets anders te gaan doen als eerste, maar blijkbaar was die sigaret een goede keus op dat moment.

Toen ik nog rookte was het iedere ochtend één van de eerste dingen die ik deed, een sigaret opsteken. Toen vond ik dat heerlijk en heel normaal. Waarom niet? Toch?

Dat roken slecht was dat was een bekend gegeven (nog steeds trouwens). Ook bij mij. Toch bleef ik er mee doorgaan. Het voelde goed, ik was het gewend, wist niet anders en bleef er mee doorgaan.

Een positieve gewoonte

Je bent er ook mee begonnen. Er is ooit in het verleden een moment geweest dat je die wandeling iedere dag ging herhalen.

Omdat het goed voelde, het hielp om gemakkelijker in slaap te vallen, je kwam er even mee tot rust na een dag werken. En iedere avond heb je er weer zin in.

Gewoonte versus verslaving

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een gewoonte hetzelfde is als een verslaving. Wanneer je het doet, bijvoorbeeld de handeling, geeft het je een goed gevoel. De endorfine komt vrij en jij bent een blij en gelukkig mens.

Bij een verslaving ben je niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk afhankelijk. Bijvoorbeeld bij roken, heeft je lichaam steeds meer en meer behoefte aan nicotine. Wanneer je eenmaal je dosis weer binnen hebt voelt het weer goed. Zodra het is uitgewerkt komt het verlangen weer terug.

Toen ik zelf nog rookte merkte ik steeds vaker de negatieve kant van die verslaving. Eigenlijk wilde ik helemaal niet roken, omdat ik wist dat het ongezond was. Toch bleef ik vastzitten in die verslaving. Het negatieve gevoel overheerste vaker en meer en dat zorgde ervoor dat ik bleef roken.

Bij een goede gewoonte, zoals wandelen, overheerst juist de positieve ervaring en dat wilde ik steeds meer en vaker ervaren.

Hoe jij jezelf kunt beïnvloeden met consistentie?

Cialdini heeft het in zijn 6 principes van beïnvloeden over de wet van consistentie. Ik ben van mening dat je dit ook kunt toepassen op het creëren van een goede gewoonte.

Die wet van consistentie zegt dat de mens graag ook B zegt, wanneer hij A heeft gezegd. De mens wil graag in hetzelfde patroon doorgaan.

Voor je onderneming kan dat betekenen dat je potentiële klanten in je salesfunnel hebt zitten en dat ze daar niet uit willen.

Hoe kun je dit toepassen op jezelf?

Nu gaan we dit toepassen op het bloggen. Het schrijven. Het liefst iedere dag.

Gemiddeld duurt het 21 dagen om van iets een gewoonte te maken. Een handeling die je niet meer kunt wegdenken uit je dagelijkse routine.

Om dit toe te passen op jezelf en je eigen dagelijkse routine, maak je gebruik van de Seinfeld methode.

Gewoonte - Blog UniversiteitJerry Seinfeld is die Amerikaanse komiek die een aantal jaren geleden de gelijknamige succesvolle comdey had op televisie (zie afbeelding om je geheugen op te frissen).

Jerry Seinfeld zei dat de manier om een betere komiek te zijn, was door betere grappen te maken en dat deed hij door elke dag te schrijven. Hij had een juweel van een productiviteitstechniek die hij voor zichzelf gebruikte. En die kun jij ook dagelijks gebruiken, zelfs als je er geen zin in hebt.

Jerry Seinfeld gebruikt een kalender systeem om zichzelf te motiveren en uit te dagen om te schrijven.

Het werkt als volgt.

Neem een grote wandkalender met het hele jaar op 1 pagina en hang het aan de muur op een heel prominente plek, zodat je er niet om heen kunt. Vervolgens is het zaak een om een grote rode markeer stift bij de hand te hebben.

Voor iedere dag dat hij zijn schrijftaak deed, maakte hij over die dag een grote rode X. Na een paar dagen heb je een ketting. Ga door en de ketting groeit iedere dag. Het wordt leuk om die ketting te zien. Helemaal wanneer je er al een paar weken op hebt zitten. De enige taak die jij hebt is om de ketting, the chain, niet te verbreken.

Maak de ketting zo lang mogelijk. En onderbreek de ketting het liefst helemaal niet. Echter, kun je je nog herinneren dat je als kind bij het bal overgooien de bal zo vaak mogelijk wilde overgooien zonder dat de bal de grond raakte? En dan raakte de bal toch de grond na 20 keer, dan begon je weer overnieuw en dan wilde je dat de bal tenminste 21 keer de grond niet raakte. Je wilde meer…

Zorg ervoor dat de jij ketting zo lang mogelijk maakt.

Wat doe je wanneer je de ketting van de gewoonte verbreekt?

De meeste mensen stoppen dan. Waar ze ook mee bezig zijn: stoppen met roken, niet snoepen, iedere dag wandelen, iedere dag schrijven.

Dat herken je vast wel. Je raakt ontmoedigd en denkt: Zie je wel dat lukt mij toch niet.

Maar dat zijn de stemmetjes in je hoofd die je in je bekende gewoonte willen houden. Wat verandering is immers eng.

Wanneer je jezelf voorhoudt dat je de volgende ketting langer maakt dat de ketting ervoor, dan creëer je niet alleen een dagelijkse gewoonte. Je daagt jezelf uit om steeds een stap verder te gaan. Ondanks die stemmetjes in je hoofd.

Beloon jezelf

Gewoonte - Blog UniversiteitDit deel van het creëren van een gewoonte is zo belangrijk. Een deel dat veel mensen vergeten: BELONEN.

Het is zo belangrijk om je succes, de stappen die je hebt gezet, te erkennen. Dat is trouwens ook een heel goede manier om de stemmetjes in je hoofd de mond te snoeren. Daarmee zeg je als het ware: Dank je wel, ik heb je gehoord en ik doe het toch.

Je hoeft niet perse een wandkalender van een jaar te hebben. Je kunt ook een kalender van 25 dagen of 30 dagen maken. Hoelang jij maar nodig hebt om ergens een gewoonte van te maken.

Je hoeft ook niet perse een rode markeer stift te gebruiken. Zelf gebruik ik stickers om mezelf te belonen. Het klinkt misschien kinderachtig, maar ik merk dat ook voor mij als volwassene de beloning met een sticker nog steeds werkt.

Zodra je de handeling, waar je een gewoonte van wilt maken, hebt uitgevoerd, plak je een sticker in het gewenste vakje.

Je kunt ook de dagelijkse beloning aanvullen met een week beloning, of een 10 dagen beloning. Dat je dat ene boek gaat kopen dat je al zo lang wilt hebben of dat je lekker uit eten gaat. Of een glaasje wijn met je partner gaat drinken. Of eindelijk die fles heerlijke port opentrekt die al zo lang staat te lonken.

Met die beloningen voed je bij jezelf de consistentie. Daarmee zeg je tegen jezelf: wie A zegt, moet ook B zeggen. Je houdt jezelf de spreekwoordelijke wortel voor.

Het belangrijkste?

DON’T BREAK THE CHAIN

Verbreek de ketting niet.

Gebeurt dat wel? Geen probleem, de volgende ketting maak je tenminste 1 dag langer.

In de Masterclass Bloggen heb ik het over dagelijks bloggen en hoe je daarvan heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. De Seinfeld methode komt ook in de Masterclass aan bod, naast een andere methode die ik de deelnemers leer. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerstvolgende is op 25 februari 2016.

Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Nu mijn vraag aan jou. Zou jij de Seinfeld methode kunnen toepassen? Deel je reactie hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.

PPS. Deel dit artikel met je netwerk, via de social media knoppen boven het artikel, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

2 reacties

 1. Gelukkig Nieuwjaar Esther!
  Wat een simpele en krachtige tip. Dank je!
  Voor mij maakt dit het ‘get in line and stay in line’-principe visueel.
  Ik ga hem meteen toepassen op mijn voornemen om [weer] iedere dag 15 minuten te lezen.
  Hier is het afgelopen half jaar namelijk een beetje de klad in gekomen…

  1. He Mirjam,

   Jij ook een gelukkig nieuwjaar. Maak je dromen waar!

   Zeker een geweldige tip. Toen ik hem hoorde ben ik hem direct gaan toepassen.
   Nu hangt er een kalender op mijn kantoor waarop ik elke dag kan afstrepen. Erg leuk om te doen!

   Op jouw blogsucces!
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *