Hoe houd ik het bloggen vol?

Volhouden - Blog Universiteit

Keer op keer vraag ik mijzelf hetzelfde af: Waar doe ik het voor? Wie leest mijn blog nou helemaal? Bereik ik wel voldoende mensen? Waar moet ik nu weer over schrijven? Wie zit er nu te wachten op mijn blog artikelen?

Allemaal vragen die over mijn eigen twijfel gaan. Door die twijfel is het soms moeilijk om het vol te houden.

Vraag jij je ook wel eens af: Hoe kan ik dat bloggen volhouden? Lees dan dit artikel. Een vorig artikel ging over mij zelf, dit artikel gaat over jou en hoe jij het bloggen kunt volhouden. Ook als je geen zin hebt.

Dit is het 17e artikel uit de januari reeks ‘Ieder dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:

 1. Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
 2. Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
 3. Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
 4. Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
 5. Hoe begin ik met bloggen?
 6. Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
 7. Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?
 8. Hoe houd ik het kort?
 9. Wie zit er nu op mijn blogartikelen te wachten?
 10. Waar moet ik hosten?
 11. Hoe zorg ik dat ik minder tijd kwijt ben met opmaak?
 12. Wat doe ik met perfectionisme?
 13. Help ik heb te veel onderwerpen
 14. SEO: vloek of zegen?
 15. Hoe houdt ze het vol?
 16. Waar plaats ik de Google Analytics code op mijn website?

In het artikel van vandaag beantwoord ik de vraag: Hoe houd ik het bloggen vol?

  Waarom moet je dat bloggen eigenlijk volhouden?

Volhouden - Blog Universiteit

Consistentie is belangrijk. Het is ook een van de beïnvloedingsprincipes van Caldini. Door consistent te zijn zorg je ervoor dat mensen op je blogartikel gaan rekenen. Het is dus niet de vraag hoe ben je consistent (door regelmatig met je blogartikel voorbij te komen, bijvoorbeeld 1x per week), maar dat je consistent bent.

Hoe waarborg ik de continuïteit voor mijn blog?

Regelmatig hoor ik bloggers roepen dat ze het zo lastig vinden om iedere week een artikel te publiceren. Veelal gebeurt zoiets op het laatste moment, met alle stress van dien. Ik noem dat blogpublicatiestress (daar heb ik overigens ee

n heel mooie methode voor om dat tegen te gaan en dat leer ik alle deelne

mers van de Masterclass Bloggen).

Zorg dat je een voorraad opbouwt. Schrijf bijvoorbeeld iedere week twee artikelen. 1 publiceer je en de andere bewaar je voor een moment dat het niet zo goed uitkomt om überhaupt te schrijven, omdat je ziek bent bijvoorbeeld.

Wanneer je dat 10 weken doet, heb je al 10 extra blogartikelen geschreven. Mooie voorraad!

Op die manier waarborg je de continuïteit en hoef je jezelf niet de excuseren naar je lezers toe dat je helaas een keer heb moeten overslaan.

Volhouden - Blog Universiteit

En nu de crux: hoe implementeer ik dat? Hieronder 3 super belangrijke tips om er voor te zorgen dat jij met je blog consistentie biedt en continuïteit waarborgt.

 1. Ga de strijd/ uitdaging met jezelf aan

De hele maand januari ga ik al de uitdaging met mezelf aan, door iedere dag een blogartikel te schrijven en te publiceren. Een enorme uitdaging die ik met mezelf ben aangegaan, om mijn comfort zone te vergroten.

Ik maak er ook een spelletje van. Iedere dag zet ik een groot kruis op mijn januari kalender. In het artikel over Jerry Seinfeld vertel ik hoe dat in zijn werk gaat.

 1. Onthoud dat je mag schrijven over het mooiste vak van de wereld

Wie heeft het mooiste vak van de wereld? Jij toch zeker. Het vakgebied waar jij inzit is fantastisc

h. Je zou niet weten wat je anders zou moeten doen.

Iedere dag ben je weer bezig met de leukste onderwerpen en help je klanten met de meest uiteenlopende problemen.

Wanneer je dat jezelf voorhoudt en naleeft, is het bloggen een peulenschil.

 1. Vier je successen!

Volhouden - Blog Universiteit

Wat je ook op een dag hebt gedaan, het is een succes. Het is immers een stap naar je gestelde doel. Ook al is dat een lange termijn doel. Het maakt niet uit, het is een stap.

Daarom is het ook een succes en dat mag je, nee sorry, dat MOET je vieren. Vier het groots, vier het samen, vier het alleen, maar vier je successen.

Wat doe jij om de consistentie en continuïteit van je blog te waarborgen? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

De Masterclass Bloggen is er op gericht om van jou de beste blogger te maken. Een blogger die zonder problemen schrijft en publiceert. In de Masterclass Bloggen ga je direct aan de slag met bloggen en hoe je daar heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle.

Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.

PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de zijkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *