Hoe houdt ze het vol…?

Hoe houdt ze het vol? - Blog Universiteit

Op Facebook zie je de ene na de andere challenge voorbij komen. Geloof me, ik vind het een geweldige uitvinding (hoewel ik er soms wel heel erg veel tegenkom) en ik ga binnenkort ook een uitdaging lanceren (denk ik). Echter, ik vond het tijd dat ik mezelf ging uitdagen.

Eind vorig jaar kondigde ik aan dat ik die uitdaging met mezelf aan zou gaan: iedere dag een blogartikel schrijven en publiceren.

Ik dacht: ach, dat doe ik even. Ik ben immers een schrijver en het is mijn passie en ik help er graag anderen mee.

Het was (en is nog steeds) een grotere uitdaging dan ik had gedacht.

Dit is het 15e artikel uit de januari reeks ‘Ieder dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:

 1. Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
 2. Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
 3. Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
 4. Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
 5. Hoe begin ik met bloggen?
 6. Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
 7. Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?
 8. Hoe houd ik het kort?
 9. Wie zit er nu op mijn blogartikelen te wachten?
 10. Waar moet ik hosten?
 11. Hoe zorg ik dat ik minder tijd kwijt ben met opmaak?
 12. Wat doe ik met perfectionisme?
 13. Help ik heb te veel onderwerpen
 14. SEO: vloek of zegen?

In het artikel van vandaag beantwoord ik geen vraag. Na 22 dagen en 15 artikelen, geef ik je graag een reflectie op mijn proces. Misschien beantwoord het wel een vraag van jou: Hoe houdt ze het vol?

Uitdaging met jezelf

Het is lange tijd geleden dat ik met mezelf de uitdaging ben aangegaan. Vooral een zo publieke uitdaging. Waarom heb ik dat gedaan?

Ten eerste wilde ik erachter komen wat het met me zou doen om iedere dag een blogartikel te schrijven en te publiceren.

Ten tweede wilde ik erachter komen wat het voor mijn website zou doen. Dus aantal bezoekers, aantal nieuwe bezoekers, page views. Zeg maar, de Google zaken.

Als laatste wilde ik erachter komen hoe ver ik mijn comfortzone zou kunnen oprekken, door publiek de uitdaging aan te gaan.

Wat doet het met me?

Iedere dag schrijven is voor mij een zegen. Ik mag doen waar mijn passie ligt, ik mag mezelf uiten met woorden en op die manier laten zien wat er in mij leeft. Qua schrijven is het voor mij fantastisch om te doen.

Aan het kunnen twijfel ik ook niet, maar het volhouden wel. Zo heb ik een week lang niet gepubliceerd en ook niet voor mijn eigen blog geschreven. Hoe dat kwam? Het stemmetje in mijn hoofd dat zei: Je hebt geen zin he? Dan sla je toch gewoon een keertje over. Dat is helemaal niet erg.

Hoe houdt ze het vol? - Blog UniversiteitDie ene keer heb ik inderdaad overgeslagen. En de 6 dagen erna ook. Want dat stemmetje zei ook: ach, wat maakt het uit. Je hebt al 1 dag overgeslagen, deze 2e (en 3e en 4e en 5e en 6e en 7e) dag kan er ook nog wel bij.

De 8e dag moest ik mezelf echt toespreken om het schrijven weer op te pakken.

Want: Ik had toch een doel voor ogen met deze uitdaging? Ik wilde meer content maken en vragen beantwoorden, zodat ik anderen, jou, kon helpen met prangende vragen over bloggen.

Ik moest mezelf motiveren om weer aan de slag te gaan en daar heb ik geen spijt van gehad. Heb ik daarna nog momenten gehad dat ik liever wat anders ging doen? Absoluut.

’s Avonds, na het eten bijvoorbeeld. Moe en het liefst voldaan op de bank gaan hangen en niets meer doen.

En wat doet het met mijn comfortzone?

De stemmetjes, dat zijn de grenzen van je comfortzone. Het zijn de stemmetjes die jou veilig willen houden op de plek waar je nu bent. Dat is bekend, dat is niet eng…

Toch wilde ik die stap vooruit zetten. Een stap vooruit zetten kan alleen, wanneer je springt, zonder dat je weet of je parachute wel opengaat, zonder dat je ziet waar je terecht gaat komen.

Door deze uitdaging is mijn comfortzone groter geworden.

Hoe zit het met die Google zaken?

Hoe houdt ze het vol? - Blog UniversiteitNatuurlijk ging ik ook (en dat doe ik nog steeds) cijfers bijhouden. Van te voren noteerde ik netjes alle cijfers die ik wilde bijhouden: inschrijvers op mailinglijst, unieke bezoekers en pageviews.

Na 10 artikelen zag ik resultaten. In Google zag ik, wel zoeken met een incognito venster, dat ik steeg in de zoekresultaten.

Waar ik eerder onderaan de eerste pagina hobbelde, stond ik ineens op de nummer 2 positie.

In Google Analytics zag ik dat het aantal bezoekers en pageviews enorm was gestegen.

Meer en meer realiseerde ik mij dat ik goed bezig was (en nog steeds ben).

Hoe nu verder?

Dit ga ik volhouden.

Hier ga ik verder mee.

Sterker nog, hier kan ik jou mee helpen.

Over een week is het gedaan met januari en beginnen we al weer aan de tweede maand van het nieuwe jaar. De vragen die door de 7 dagen pauze zijn blijven liggen schuif ik door naar februari en als die vragen op zijn….? Dan ga ik door met schrijven en publiceren.

Na 31 dagen schrijf ik een uitgebreidere case study over deze uitdaging, dan dit artikel, en die deel ik met jou, zodat jij het ook voor je eigen website en blog kunt gaan inzetten.

Hoe ga jij de uitdaging met jezelf aan om zo je comfortzone op te rekken? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

In de Masterclass Bloggen ga je direct aan de slag met bloggen en hoe je daar heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle. Er geldt tot en met 31 januari 2016 een vroegboekkorting van €30,00. Mis die aanbieding niet!

Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.

PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen bovenaan het artikel, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *