Ik houd van mezelf!

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Wanneer ik terugkijk op het afgelopen half jaar, dan zie ik een donkere periode, die gelukkig langzaamaan en op het laatst heel snel licht en helder werd.
In februari 2017 zag ik een baan als enige oplossing om uit het financiële slop te komen. Die vond ik en ik voorzag een zonnige toekomst. Helaas sloeg de zonneschijn om en donkere wolken pakten zich samen boven mijn eigenwaarde en levensgeluk.

De baan waar ik in zat, was niet de zonnige oplossing die ik mij had voorgesteld. Een baas met een groot ego zorgde er in no-time voor dat mijn eigenwaarde tot een enorm laag punt zakte. Door mijn eigen gebrek aan zelfliefde liet ik het gebeuren en kwam ik niet voor mezelf op.

Pfff, weer een dag…

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Iedere ochtend wanneer de wekker ging, dacht ik: “Pfff, weer een dag.” Met moeite sleepte ik me uit bed en ging naar mijn werk, om ’s avonds uitgeput thuis te komen en alleen nog maar op de bank te hangen. Soms zelfs huilend, aan mezelf twijfelend.

Schrijven en bloggen deed ik alleen nog maar voor mijn baas. Dat ging niet met bijster veel plezier. Het was iedere dag weer een moeten. Iedere dag me weer afvragen wat hij nu weer niet goed zou vinden.

Kortom, mijn eigenwaarde zat op een dieptepunt, mijn plezier was weg, ik had nergens meer zin in, om van een chronisch gebrek aan energie nog maar te zwijgen.

Bevrijd van de hel

Na 4 maanden liep mijn contract af. Het werd niet verlengd. Vond ik dat jammer. Absoluut niet. Ik was opgelucht dat ik me niet meer naar beneden hoefde te laten praten.

Het heeft de hele zomer geduurd, voor ik weer een beetje zin kreeg in het leven. De vakantie bracht weer wat plezier en ik ontmoette nieuwe mensen.

Maar ook na de zomer stond ik nog steeds iedere dag op met een pfff-ik-moet-weer-gevoel. Heel veel ging op automatische piloot.

Reddende engel

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer
Angelina Jochems – FEEL GOOD 24/7!

In toeval geloven doe ik niet. Alles wat in je leven gebeurt heeft een reden. Het is aan jou om met het gebeurde om te gaan.

De afgelopen maanden had ik me vooral een slachtoffer gevoeld. Iets dat ik verafschuw. Toch sleepte ik me door de 4 maanden van mijn tijdelijke contract, omdat ik vond dat ik er doorheen moest. Voor mijn gezin, want het inkomen was nodig.

Angelina kende ik al een tijdje. Ik ontmoette haar in een jaarprogramma dat wij allebei volgden.

Er was een klik. Direct, vanaf de eerste minuut. Het had zo moeten zijn. Ze nodigde me uit voor haar Inspiratiedag. Ik heb ja gezegd. Ik ben gegaan. Ik heb gezien en ervaren wat zelfliefde voor je doet.

Angelina was mijn reddende engel. Had ik haar tegen moeten komen? Jazeker.

The teacher appears when the student is ready.

10 sleutels om je leven te veranderen

Om je leven te veranderen is een absoluut willen noodzakelijk. Er is bereidheid noodzakelijk om dingen te laten, zodat je kunt veranderen.
Ik kon alleen maar volmondig ja zeggen.

Ja ik wil veranderen

Ja ik ben bereid dingen te laten

JA!

Tijdens de inspiratie dag gaf Angelina ons 10 sleutels om je leven te veranderen.

Drie sleutels sprongen er voor mij echt uit:
1. Bewustwording
2. 100% verantwoordelijkheid
3. Houden van jezelf

Ik was me al heel bewust van bepaalde processen in mij en ik geloof absoluut in 100% verantwoordelijkheid nemen. Maar houden van mezelf? Hoe doe je dat? Kan dat?

Zelfliefde

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

De belangrijkste component in mijn leven ontbrak volledig. Ik houd veel van mijn vrouw, mijn kinderen, mijn ouders, mijn beste vriend en heel veel andere mensen om mij heen.

Maar van mezelf houden…daar was ik op de middelbare school mee gestopt. Daar werd ik gepest door klasgenoten, thuis werd ik gepest door mijn broers en niet gezien door mijn ouders. Wat was ik nou waard als niemand mijn leuk vond.

Wanneer je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van een ander houden, waarlijk van een ander houden.

Wanneer je niet van jezelf houdt, zie je je eigen gebreken in alle mensen om je heen. Hoe kun je van iemand houden die een gebrek heeft?

Het filter

Wie zegt eigenlijk dat je een gebrek hebt? Wie zegt dat je er niet toe doet? Wie zegt dat je het niet waarde bent?

Je bent als een perfect mens geboren. Toen hield je van jezelf alsof je de enige op de wereld was.

Op het moment dat je meer bewust werd van je omgeving, van de mensen om je heen, ging je ook luisteren naar wat zij te zeggen hadden.

 • Over jou
 • Over zichzelf
 • Over de wereld
 • Over anderen

Als kind zijn je ouders de helden in je leven. Wat zij zeggen zal wel waar zijn. Je vrienden wil je niet verliezen, dus je luistert naar ze.
Langzamerhand ga je geloven wat al die anderen zeggen en worden het de filters die jij op je eigen leven en jezelf toepast. En na al die jaren weet je niet meer waar ze vandaan komen.

Dat hoeft ook niet. Als je er maar bewust van bent, want dan kun je er mee aan de slag.

Muziek rammelt de boel los

Ik heb altijd ervaren dat muziek mijn diep raakt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Bij trainingen met heftige harde muziek voelde ik de trilling letterlijk in mijn lijf. Het leek het gevoel los te trillen en de emoties kwamen aan het einde van de dag in onbegrijpelijke golven naar boven.

Angelina raakt je met haar muziek. Nummers die ze zelf zingt nemen je mee naar een diep gevoel van liefde voor jezelf. Ineens betekenen die teksten heel wat anders. Ineens gaan die liedjes over jou en jouw emoties en jouw leven.

De Inspiratiedag

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Ik schreef een testimonial over de Inspiratiedag en zoals het toen voelde, voelt het nu nog steeds:

“De afgelopen maanden ervaar ik een continue dip. Ik was niet blij, iedere ochtend dacht ik na een diepe zucht: Pff, weer een dag. Het enige wat me op de been hield was mijn gezin. Na deze dag weet ik wat ik kan doen om van elke dag een geweldige dag te maken.”

Wat ik mezelf heb gegund met deze dag, gun ik jou ook. Alle uitdrukkingen zijn van toepassing:

 • De enige die jou gelukkig kan maken ben jezelf.
 • Happiness is an inside job!
 • Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.

Zet de eerste stap naar zelfliefde en ga naar de Inspiratiedag van Angelina.
Ik heb mezelf dit cadeautje gegeven. Jij ook?

Hang jij regelmatig de slingers in je leven op? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

4 reacties

 1. Ik wens je heel veel slingers toe Esther en ja, ik ben er ook achter gekomen dat je ze zelf moet ophangen. Het mooie is dat je het zelf in de hand hebt hoe je je voelt en niet afhankelijk bent van wat anderen zeggen of doen :-). Niemand is het waard om zich door iets of iemand onderuit te laten halen. Toitoitoi!

 2. Wat mooi om te lezen hoe je aan het groeien bent, Esther. Hoe je jezelf die groei gunt!

  Ik maak het een punt om die slingers elke dag op te hangen. Niet dat dat vanzelf ging, hoor. 😉
  Tijdens mijn huidige reis is het ook goed gelukt.
  Dingen die ik had kunnen zien als een teleurstelling, heb ik ‘omgedacht’ en daardoor heel veel mooie ervaringen gekregen.
  Onze grote filosoof J.C. had echt gelijk: ieder nadeel heb ze voordeel. En soms ruim meer dan eentje. 🙂

  Blijf vooral veel van jezelf houden, want je bent het méér dan waard!

  Groeten, Renée

 3. Esther, wat een mooie blog. Hoe open en eerlijk. Hoe herkenbaar, voor mij en voor wellicht velen. We zitten soms gevangen en zien geen uitweg. Prachtig dat er dan “plots” een engel op je pad komt en je helpt in zien wat je zelf allemaal kan doen om uit je donkerte te komen.

  Ik ken je niet persoonlijk, maar ik vind je altijd erg inspirerend in de dingen die je schrijft.

  Alles begint bij jezelf ook het ophangen van je eigen slingers.
  Ik wens je veel moois toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *