10 manieren waarop jij inspiratie op doet voor je artikelen

Inspiratie - Esther Molenaar - Blog Universiteit

In het vorige artikel vertelde ik je over alle soorten webcontent die er zijn en hoe jij je content kunt aanbieden op je blog. Ik hoop dat het je geïnspireerd heeft om aan de slag te gaan.

MAAR….

Ken je dat? Die momenten dat je totaal niet geïnspireerd bent om wat dan ook te doen.

Alles staat je tegen. Je wilt beginnen, maar de computer is zó traag met opstarten. De woorden willen niet komen. De twijfel slaat ineens aan alle kanten toe.

Dat waren momenten dat ik het liefst in bed ging liggen, met de gordijnen dicht en mijn kop diep onder de dekens.

Dan wilde ik gewoon even niets. Bléh!

Ik hoopte dan altijd dat de inspiratie er was, wanneer ik weer wakker werd en achter de computer ging zitten.

Gelukkig!

Nu heb ik dat niet meer. Helemaal niet meer eigenlijk. Op het moment dat ik dit artikel schrijf staat alles me tegen, is de computer traag met opstarten, slaat de twijfel aan alle kanten toe en wil ik het liefst in bed gaan liggen met de gordijnen dicht en mijn kop diep onder de dekens.

Toch komen de woorden.

Het kost me geen moeite om dit artikel te schrijven. De woorden zitten in mijn hoofd, het verhaal zit in mijn hoofd. Het enige wat ik hoef te doen is mijn handen de woorden te laten typen.

Is het zo simpel? Ja het is echt ZO simpel.

Ik ga niet zitten wachten op inspiratie.

Laat me je iets vertellen over inspiratie. In het woordenboek, de papieren van Van Dale, staat dat inspiratie een ingeving is (dit is overigens de 4e betekenis uit het rijtje die in het woordenboek staat).

Daarmee lijkt het alsof het van buiten af moet komen.

Vroeger hadden veel kunstenaars en schrijvers een muze. Een persoon die er voor zorgde dat ze inspiratie hadden om te schrijven.

Dat komt op mij over al een talisman. Ken je Michael Jordan? De voormalige NBA-ster. Hij speelde zijn hele carrière, 21 jaar, met steeds dezelfde trainingsshort van zijn universiteit North Carolina onder zijn wedstrijdshort.

Wat te doen als je muze er niet meer is of je bent je lucky trainingsshort vergeten. Wat dan?

Het winnen van een wedstrijd hangt niet af van een broek die je aanhebt of een poppetje dat je in je zak hebt zitten. Je hebt er voor getraind, jaren lang, elke dag. Je bent de beste en ineens kun je de wedstrijd niet spelen en winnen, omdat je je talisman niet hebt?

Ineens kun je niet meer schrijven omdat je muze er niet is? Omdat je inspiratie is verdwenen?

Ik heb geen muze.

Ik heb geen talisman.

Sterker nog: Ik heb nooit inspiratie.

Toch schrijf ik vele artikelen en teksten. Is mijn boek af en ligt het bij de uitgever.

Ik heb ideeën. Iedere dag weer. Voor producten, artikelen, boek, gedichten….. Ik heb veel heel veel ideeën.

Die ideeën noteer ik.

Ik schrijf ze in mijn aantekenboek, zodat ik er later nog eens naar kan kijken. Pas dan beslis ik of ik er wat mee ga doen. Soms doe ik er niets mee en soms wel.

Naar aanleiding van die ideeën ga ik aan het werk en schrijf ik bijvoorbeeld een artikel zoals dit.

Ik heb de inspiratie niet gekregen. Er was geen bliksemflits die er voor zorgde dat ik ineens het artikel kon schrijven.

Ik had een idee. Liet het rijpen en ging toen schrijven.

 

Een amateur wacht op inspiratie

Een professional gaat aan het werk

 

Een ander betekenis van inspiratie is bezieling. Dat heeft te maken met je ziel. En je ziel zit van binnen. Niemand anders dan jij kan bezieling toelaten.

Er kan niet iemand komen die tegen je zegt: Alsjeblieft, hier heb je een beetje bezieling.

Een schrijver met een muze doet dat dus wel. Het is alsof hij (of zij) de verantwoordelijkheid voor het schrijven bij een ander neerlegt.

Schrijven is nog altijd mijn eigen verantwoordelijkheid als schrijver. Als ik een boek of artikel wil schrijven, kan ik niet gaan zitten afwachten totdat ik inspiratie krijgt.

Inspiratie bestaat WEL!

Laat ik daar duidelijk over zijn. Inspiratie helpt mij ook om te schrijven en mijn ideeën vorm te geven. Ik vind alleen dat er zo veel gewicht aan gehangen wordt.

De tweede betekenis die ik heb gevonden: BEZIELING, vind ik prachtig. Bezieling associeer ik met passie en passie voor mijn vak zit in mij. Passie voor schrijven, daar kan ik niet om heen.

Ik moet schrijven of ik nu wil of niet. Of ik nu inspiratie heb of niet.

Inspiratie - Esther Molenaar - Blog UniversiteitInspiratie / bezieling is het vlammetje in je dat altijd blijft branden. Het vlammetje dat gelijk staat aan dat wat jij de hele dag kan doen, zonder dat het gaat vervelen.

Dat vlammetje brandt niet altijd even fel. Soms is het een waakvlammetje en soms is het een groot vuur, dat niet te blussen is.

Wanneer dat vlammetje al heel lang een waakvlammetje is, zeggen mensen: ik heb geen inspiratie.

Terwijl ze het wel hebben. Dat vlammetje brand. Het is de vraag hoe FEL het vlammetje brandt.

Ik kan er wel zelf voor zorgen dat het waakvlammetje gaat branden als een groot vuur. Ik heb slechts brandstof nodig om het op te stoken.

Wat kun je allemaal doen om dat waakvlammetje op te stoken tot een groot vuur? PASSIE. INSPIRATIE. BEZIELING.

 

MUZIEKInspiratie - Esther Molenaar - Blog Universiteit

Luister naar verschillende soorten muziek: klassiek, jazz, folk en country. Muziek komt bij iedereen anders binnen. Muziek is een heel krachtig medium om je bij een bepaald gevoel te brengen of een gedachte of een fantasie. Muziek brengt je in contact met emoties. Emoties die horen bij een herinnering. Voor je het weet ben je weer op die fantastische vakantiebestemming.

STILTE

Dompel jezelf onder in stilte. Zoek een stille plek op of doe oordopjes in. Laat je overspoelen door de gedachten die opkomen en verdwijnen.

Je kunt het mediteren noemen.

Noem het wat je wilt, maar houd het stil. Laat het stil worden. Laat de gedachten komen en gaan. Je zult versteld staan wat er naar boven komt.

Je kunt je zelf van te voren een vraag stellen. Een uitdaging waar je op dat moment mee zit. Wie weet komt er een oplossing.

LAWAAI

Je kunt ook het tegenovergestelde doen en jezelf onderdompelen in lawaai op bijvoorbeeld een druk treinstation.

Laat je overspoelen door de geluiden om je heen. Net als bij muziek kunnen geluiden ook een herinnering triggeren en je terug laten gaan naar een moment in je leven.

PROBLEEM

Heb je een probleem waar een oplossing voor nodig is of zoekt iemand die je kent naar een oplossing voor een probleem?Inspiratie - Esther Molenaar - Blog Universiteit

Schrijf het probleem boven aan een A4’tje in de vorm van een vraag en bedenk zoveel mogelijk verschillende oplossingen voor het probleem. Bekijk het probleem van zoveel mogelijk kanten als je kunt.

De uitdaging is om tenminste met 20 antwoorden te komen. Je traint je hersenen om steeds creatiever te worden in het bedenken van een oplossing.

De eerste 5 kun je nog wel snel bedenken. Daarna is de uitdaging groter. De laatste 5 zijn het meest uitdagend voor je hersenen.

Je zult zien dat de laatste 5 oplossingen ook de meest creatieve oplossingen zijn.

VOORDELEN EN NADELEN

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Zei Johan Cruijf dat al niet. Je kunt er vast wel een paar bedenken.

Neem een onderwerp en bedenk zoveel mogelijk voordelen en nadelen bij dat onderwerp.

Wat zijn de voordelen EN nadelen van:

 • trouwen
 • kinderen krijgen
 • sporten
 • roken
 • auto rijden
 • reizen met het openbaar vervoer
 • een blog beginnen

ASSOCIATIE

Een korte manier: woord associatie. Kies een woord en associeer het snel met een ander woord. Bijvoorbeeld: Pasen kan leiden naar geel, geel naar zon, zon naar zomer, zomer naar vakantie, vakantie naar kamperen, kamperen naar tent…..

MENSEN KIJKEN

Niets is zo leuk als mensen kijken. Tenminste dat vind ik. Zoek in de stad een plek waar veel mensen komen en observeer de mensen die aan je voorbij komen.

Het kan overal en altijd. In de trein hoor ik soms de meest geweldige gesprekken.

TIP: pen en papier bij de hand. De leukste uitspraken schrijf je op. Heb je nog eens iets te vertellen in de kroeg.

NATUUR

Ga naar buiten!

Zuig de zuurstof op en geef je hersenen voeding om na te denken en te werken.

Maak een wandeling in het park. Het is niet alleen gezond, maar beweging en buitenlucht maken je ook gelukkig en geven energie.

Wanneer je energie hebt, komt je creativiteit op gang en zijn de ideeën een logisch gevolg.

 

Everything is ENERGY!

 

BREAK THE HABIT

Iedereen heeft een patroon waarin hij/ zij dingen doet. Van die vaste gewoonten die je elke dag weer doet. Op een bepaalde manier je brood smeren, koffie drinken, op een stoel zitten.

Doorbreek dat patroon.

Doe iets compleet anders. Gooi water in je gezicht, schreeuw heel hard of dans naakt door je huis. Drink koffie uit een melkbeker en melk uit een kommetje.

QUOTES

Ga op zoek naar quotes van mensen die jij bewondert: artiesten, zangers, schilders, ondernemers.

Er zijn zoveel mensen die zoveel mooie dingen hebben gezegd, met prachtige woorden en geweldige betekenissen.

Een quote kan je anders naar een zin of betekenis van iets laten kijken. Op Pinterest vind je ook veel inspirerende quotes en afbeeldingen.

 

Is jouw vlammetje een waakvlammetje?

Gooi er hout op. Stook het vuur van je passie op en ga aan de slag.

Wachten op inspiratie is zo zonde van je tijd. Ondertussen gebeurt er niets. De tijd gaat toch wel voorbij. De seconden tikken weg en de minuten vliegen voorbij om over te gaan in uren, dagen en weken.

Laat dat niet gebeuren!

 

Inspiratie!

 

En dan? Nu heb ik het en wat doe ik er nu mee? Hoe voer ik het uit? Hoe pas ik het toe? Hoe IMPLEMENTEER ik het in mijn business?

Alles kun je direct implementeren in je business. Ik neem er even een paar apart.

Nummer 1 voorwaarde: PEN EN PAPIER

 

Blèren

Op weg naar kantoor zet je je favoriete muziek op. Zing mee. Zit je alleen in de auto? SCHREEUW mee. 😉

Wanneer je ideeën krijgt is het natuurlijk lastig op schrijven in de auto. Vind daar een veilige oplossing voor. Op de fiets kun je natuurlijk altijd stoppen aan de kant van de weg en een idee opschrijven.

Jouw favoriete muziek is ook nog eens heerlijk ontspannend en het maakt je vrolijk. Dat alleen al zorgt voor inspiratie.

 

Finding 20 solutions

Opzoek gaan naar een oplossing is één ding, opzoek gaan naar 20 oplossingen voor een probleem is iets heel anders. Toch?

Ik denk het niet. Je bent er even mee bezig, maar het zet je aan het denken en het daagt je creatieve brein uit.

Deze kun je heel goed gebruiken wanneer je in je business een probleem tegenkomt en je weet niet hoe je het op moet lossen.

Je weet meer dan je denkt en het antwoord zit in je zelf. Je heb alleen even een duwtje in de rug nodig en een methode om het antwoord te vinden.

Pak een leeg A4’tje. Schrijf boven aan in de vorm van een vraag je probleem.

Bijvoorbeeld:

Hoe krijg ik deze maand 4 nieuwe cliënten?

Zorg voor een uitdagend probleem om je brein zo veel mogelijk uit te dagen. Dus maak van die 4 maar 20.

Vervolgens ga je die vraag 20x beantwoorden. Wanneer je er 20 hebt, wat heb je dan?

Precies een ACTIELIJST om 20 nieuwe cliënten aan te trekken.

Stel je voor dat je dit iedere dag doet met een probleem of vraag die in je business speelt. Dan heb je aan het einde van het jaar (ik reken de weekenden niet mee) 260 actielijsten om je business te laten groeien. Dat kan geen enkel marketing bedrijf je geven.

 

Moet je kijken hoe jouw waakvlammetje van passie en inspiratie gaat branden met al die actiepunten die je direct kunt inzetten om aan de slag te gaan met je bedrijf.

Inspiratie - Esther Molenaar - Blog Universiteit

 

Toen ik deze methode zelf toepaste was ik verbaasd welke antwoorden er uit kwamen. De één nog beter dan de ander.

 

Nu heb ik je 10 manieren gegeven om je ‘waakvlammetje’ op te stoken. Ik heb je van twee methode de implementatie gegeven. Nu weer even terug naar jou. Met welk ‘houtblok’ ga jij je waakvlammetje opstoken? Deel het hieronder in het commentaarveld.

 

Ik ben nieuwsgierig wat jij gaat doen?

Esther Molenaar
Blog content? Coach content!
PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

9 reacties

 1. Hoi Esther,

  Mooie lijst van ideeën. Te veel om allemaal te onthouden. Ik ga ze uitprinten. Een paar dingen die je beschrijft gebruik ik dagelijks (stilte en de natuur opzoeken). Als ik hier ga hardlopen op het strand krijg ik de beste ideeën. Het heeft volgens mij ook met het bewegen te maken. Everything is energy… 😉

  Loslaten werkt voor mij ook. Loslaten in de betekenis van stoppen je te verzetten. Als je even geen inspiratie hebt en je omarmt dat gevoel van leegte, dan maak je ruimte voor iets nieuws. Want gevoelens stromen, net als gedachten, zonder pauze. Behalve als we iets bewust of onbewust vasthouden. Bijvoorbeeld de gedachte dat we geen zin of inspiratie hebben.

  Ik heb het laatst mogen ervaren hoe het is om die leegte, het even niet meer weten, compleet te accepteren. En ik heb erover ook een blog geschreven, ter inspiratie: coachingopschier.nl/loslaten/.

  Heb een mooie dag!
  Julia

  1. Hoi Julia,

   Loslaten is zeker belangrijk. Vaak houd ik te veel vast aan wat moet en kom dat vast te zitten in een spiraal aan negatieve gedachten. Op het moment dat ik het loslaat én toelaat komt er ruimte voor andere dingen.

   Ik ga je blog lezen!

   Esther Molenaar
   Blog content? Coach content!

 2. Hoi Esther,

  Lang heb ik gedacht dat ik geen vlammetje had en was stiekem jaloers op mensen die heel gepassioneerd waren.
  Nu is de beste manier om mijn vlammetje op te stoken om me te verbinden met mijn waarom. Waarom doe ik dit in hemelsnaam? Waarom besteed ik zoveel tijd aan het helpen van mensen om hun niche heel precies uit te werken?

  Mijn waarom zit erin dat ik het niet kan uitstaan als mensen verpieteren. Als ik zie dat mensen vast zitten terwijl met het uitwisselen van een paar zinnen duidelijk wordt hoeveel potentie er in mensen zit die kan vrijkomen.

  Zodra ik me daar weer mee verbind en de mensen als het ware voor me zie, laait het vlammetje weer op

 3. Hoi Annemiek,

  Graag hoor ik vanje hoe de 20 oplossingen methode je bevalt. Voor mij was het erg verrassend toe ik het ging uitproberen.

  Muziek helpt enorm om je weer lekker te voelen en geïnspireerd!

  Esther Molenaar
  Blog content? Coach content!

 4. Ha Esther,

  Soms heb ik inspiratie maar geen tijd. Dan schrijf ik een paar kernwoorden en op het moment dat ik tijd heb schrijf ik met even een moment van stilte naar het moment van inspiratie.

  Ideeën gaan in ‘het heilige boekje’, een notitieblok waar altijd een pen in zit en ik alles in opschrijf.
  Luisteren naar audio’s in de auto helpt ook om ideeën te krijgen. Deze spreek ik dan in op een recorder en werk later uit in mijn heilige boekje of direct op de computer.
  Als ik dan wel tijd en geen inspiratie heb kan ik altijd verder.

  Je 20 antwoorden op een vraag is een goede tip. Zeker een om uit te voeren.

  Bedankt weer voor je blog. Je bent zeker lekker bezig.
  Hartelijke groet, Michaëla

 5. Goedemorgen Esther,

  Eindelijk even gaan zitten om je blog te lezen. 🙂

  Grootste uitdaging voor mij is inderdaad om mijn eigen vlammetje te vinden en te laten ontbranden. Als ik artikelen van anderen in mijn branche lees, dan ontwaakt er vaak wel e.e.a., maar ik ben nog op zoek naar een goede manier om mijn eigen vlam de aanleiding te laten zijn voor het aansteken van mijn blokken hout ;-).

  Het is een expertise, een vaardigheid, die iedereen kan leren, daar ben ik van overtuigd. Ik ga dus snel eens kijken welke van jouw tips het beste bij mij gaan aansluiten 🙂

  Dank voor je waardevolle info!

  lieve groet,
  Janine

  1. Dank je wel Janine!

   Geweldig dat jij je eigen vlam hebt en benoemt. Goed dat je er zo mee bezig bent.

   Succes met het vinden van de juisten blokken hout!

   Esther Molenaar
   Blog content? Coach content!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *