Intern linken: 5 Tips om als een expert intern te linken

Intern Linken - Blog Universiteit

En dan heb je een artikel voor je blog geschreven. En nu? Dat artikel helemaal SEO klaar maken is de volgende stap, voordat je gaat publiceren.

Linkbuilding is daar een onderdeel van. Je probeert dan voor elkaar te krijgen dat een andere website, het liefst een met een hoge autoriteit, gaat linken naar jouw website of artikel.

Intern linken is net zo belangrijk. En Julia Arnscheidt van Coaching op Schier vroeg mij:

Wat is de juiste manier van intern linken?

Ik wil er geen technisch artikel van maken. Ik wil je wel meegeven waar je op moet letten bij intern linken.Intern Linken - Blog Universiteit

SEO kent verschillende lagen op je website. Het is belangrijk om je URL’s van je pagina en je blog artikelen aan te passen. Ook wel een permalink genoemd. Op die manier kan de zoekmachine je URL’s goed lezen, herkennen en indexeren.

Wanneer je dat niet aanpast in je WordPress website krijg je URL zoals:

http://www.bloguniversiteit.nl/?p=123

Terwijl je dit wilt:

http://www.bloguniversitiet.nl/blog

Daarna ga je SEO toepassen op je teksten. Je begint met de belangrijkste teksten op je website. Dat zijn de pagina’s die gaan over jou, je bedrijf, je dienstverlening. Daarin verwerk je de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Je blogartikelen optimaliseer je ook zo veel mogelijk.

Dan heb je nog de afbeeldingen die je kunt optimaliseren.

De zoekmachine vind het ook prettig om een paar externe linken te vinden op je website en in je blogartikelen.

En tot slot voeg je nog een paar interne linken toe in je artikel.

HELLUP! INTERNE LINKEN?

Intern Linken - Blog Universiteit

Ja. Interne linken.

Een interne link is een hyperlink die binnen je website verwijst naar een interne pagina. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.

In het verleden heb ik een artikel geschreven over SEO. Dit artikel heeft hetzelfde thema. Dat betekent dat ik in dit artikel een link kan maken naar een eerder artikel over hetzelfde onderwerp.

Dit helpt niet alleen je lezer met nog meer waardevolle informatie, maar het helpt ook de zoekmachine de structuur te bepalen van jouw website en welke pagina’s in die structuur belangrijk zijn en welke niet. Google gebruikt het bij het bepalen van de Pagerank van je website en die wil je natuurlijk zo hoog mogelijk hebben.

Hieronder een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je intern gaat linken.

TIP 1 Let op de formulering van de link.

Gebruik onderstaande schrijfwijze liever NIET:

Wil je meer weten over gezinscoaching klik hier.

Gebruik deze schrijfwijze WEL:

Op mijn website kun je nog veel meer informatie vinden over gezinscoaching.

Is gezinscoaching een belangrijke zoekterm op je website, maak dan daar de interne link van, zoals ik hierboven in het voorbeeld heb gedaan. De pagina die er achter zit gaat over gezinscoaching en daar krijg je als het ware weer ‘punten’ voor van Google als het gaat om Pagerank.

Intern Linken - Blog Universiteit

TIP 2 Link naar relevante informatie

Lukraak overal maar interne linken neerzetten, kan erg onoverzichtelijk zijn voor een artikel. Je ziet op een gegeven moment alleen nog maar blauwe onderstreepte woorden. Je lezer wil ook graag rustig een artikel lezen.

Voorkom het gebruik van automatische interne link plugin’s. Die zijn er genoeg, maar wanneer je niet op let doen ze meer kwaad dan goed.

Om interne linken te maken gebruiken ze de zoekwoorden die je zelf hebt aangegeven en gebruikt op je website. Wanneer je pagina’s op je website hebt staan die niet via het menu of je blog te vinden zijn, omdat ze voor een selecte groep zijn, bestaat toch de kans dat de plugin die pagina ineens intern gaat linken. Waarom? Omdat daarin een zoekterm kan staan die de plugin gebruikt om interne linken te maken.

Beter is om zelf te bepalen waar je intern naar gaat linken. Jij bepaalt daarmee de relevantie voor je lezer en die hoeft dat zelf niet meer te doen.

TIP 3 Link in je blogartikelen altijd naar oude artikelen

De meeste lezers staan op je mailinglijst en komen rechtstreeks binnen op het artikel. Met een interne link naar een oud artikel breng je die nog eens onder de aandacht. Het houdt je lezer langer op je website. En ook met de tijd die iemand op je website doorbrengt scoor je ‘punten’ bij Google. Hoe langer hoe beter.

TIP 4 Link vanuit oude artikelen naar nieuwe artikelen

Je oude content is ideaal materiaal voor social media, zoals Twitter en Facebook. Door weer te verwijzen naar oude artikelen komen mensen via een andere weg weer op je website.

Om die mensen te bedienen met relevante informatie, ga je vanuit oude artikelen linken naar nieuwe.

Doe dit met mate. Ga niet oude artikelen helemaal vol zetten met linken naar nieuw materiaal. Wanneer je 1, hooguit 2 linken in oude artikelen toevoegt, zit je veilig.

TIP 5 Link consequent

Hiermee bedoel ik dat je consequent naar dezelfde pagina verwijst. Op een website kun je linken naar je homepage op verschillende manieren:

  1. ‘/’
  2. html
  3. bloguniversiteit.nl/home

Allemaal zullen ze hetzelfde resultaat hebben. Echter, Google ziet ze als drie verschillende soorten links. Hiermee gaat je Pagerank juist naar beneden.

Gelukkig voor ons, dit komt met WordPress niet zo snel voor. Wanneer je een interne link maakt krijg je een lijstje waar je uit kunt kiezen. Je hoeft dus niet zelf iets te gaan intypen (tenzij het een externe link is).

TOT SLOT OVER INTERN LINKEN

Om het intern linken helemaal goed aan te pakken, kun je het beste je website structuur op papier zetten met behulp van een mindmap. Dan bepaal je wat de belangrijke pagina’s zijn met informatie waarop je gevonden wilt worden. Vervolgens kun je strategisch aan de slag met het intern linken.

Persoonlijk denk ik dat dit alleen van toepassing is, wanneer je puur en alleen online je bedrijfsactiviteiten ontwikkelt en promoot. Zo’n webstructuur opzetten geeft je wel inzicht in de opbouw van je eigen website.

 

Werk jij al met interne linken op je website? Wat ga je naar aanleiding van dit artikel hierin veranderen? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Laat je reactie achter en je krijgt een GRATIS video waarin ik je laat zien hoe je in WordPress een interne link maakt.

 

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

 

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

5 reacties

  1. Hey Esther, goed artikel!

    Wat je zegt is helemaal waar. Ik ben recentelijk ook mijn oude artikelen stuk voor stuk gaan doorlopen om interne linken te maken naar nieuwe artikelen.

    Dit werkt echt heel goed!

    Groeten, Corinne

  2. Hoi Esther,

    Hier was ik toevallig al een tijdje over aan het nadenken. Ik heb nog niet zo veel blogs geschreven, maar ik merk, dat ik nu al zou kunnen verwijzen naar iets wat ik eerder geschreven heb. Dat lijkt me leuk en zinvol om te doen. Ik begrijp echter niet zo goed, waarom je maar 1, hooguit 2 linken in een oud artikel mag zetten (tip 4). Hoezo ‘zit je veilig’ dan?

    groeten,
    Inge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *