Jargon: de tiener methode om het te vermijden

Jargon - Blog Universiteit

Het is 1 januari 2016. De maand januari is definitief begonnen. We konden er ook niet onderuit. Met de start van deze nieuwe maand (en het nieuwe jaar) ook de start van een reeks artikelen. Iedere dag een artikel van mij, waarin ik een vraag beantwoord van jou.

De afgelopen weken ben ik de vragen aan het verzamelen. Sommigen stonden al lange tijd op mijn blog in reacties van mensen. Veel van die vragen heb ik persoonlijk en via e-mail beantwoord.

Die antwoorden wil ik met jou delen.

Daarnaast heb ik je ook een paar keer gevraagd: Welke vraag heb jij over bloggen? Wat frustreert je als het op bloggen aankomt?

Al die vragen komen de komende 31 dagen, iedere dag dus, aan bod op mijn blog.

Dat dus even vooraf.

Jij als expert en jargon

Jij weet als geen ander al die moeilijke termen en benamingen voor allerlei zaken. Voor methodes, aandoeningen, handelingen, actieplannen, analyses. Overal is wel een speciale naam of benaming voor.

Handig, want zo hoef je onder vakgenoten niet meer uit te leggen waar het over gaat. Bijvoorbeeld de SWOT. Een analyse model je als ondernemer gebruikt om het afgelopen jaar en het komende jaar in beeld te brengen.

Wanneer je er binnen de onderneming veel mee werkt, weten jij en je collega ondernemers uit hetzelfde vakgebied precies waar jij over praat.

Maar iemand die hier niet bekend mee is, een leek, zal je raar staan aan te kijken.Jargon - Blog Universiteit

Waardoor jij misschien denkt, die spoort niet, terwijl die persoon alleen de term niet kent.

Typisch een gevalletje van jargon.

Waarom Jip en Janneke taal vermijden

Jargon vermijden, dan moet je Jip en Janneke taal gebruiken.

Sorry, maar bij Jip en Janneke denk ik direct aan mijn eigen twee kleuters van 4,5. Ze vinden Jip en Janneke geweldig.

Ik moet er echter niet aan denken dat ik dagelijks op dat niveau word aangesproken, omdat ik in een vakgebied het jargon niet ken.

Stop daar alsjeblieft mee. Geen Jip en Janneke taal. Ik krijg al de kriebels van de term.

Hoewel mijn kleuters Jip en Janneke verslinden (via mij, want ik lees het voor), hebben ze een heel grote woordenschat.

Hun oma bijvoorbeeld legt netjes uit dat je afvalzakken uit de prullenbak in de grote groene vuilnisbak gaan. Waarop mijn zoontje doodleuk zegt: Dat is een container oma.

Dus hoezo Jip en Janneke taal…

Je mag best jargon gebruiken, als je maar zorgt dat je de term uitlegt.

LET OP met jargon

Een artikel schrijven met jargon en je bent vervolgens tientallen termen aan het toelichten, dat werkt ook niet.

Beperk dus het gebruik en de uitleg van een specifieke term tot een minimum: 1.

Alle moeilijke woorden leerde je op school ook niet op 1 dag, iedere week een rijtje van 5 was toch wel het maximum (tenminste in mijn tijd, ik weet nog niet hoe dat tegenwoordig gaat 😉 ).

Moeilijke woorden die je nog niet kende, werden ook niet gebruikt en die werden versimpeld.

Zo kun jij in je blogartikel ook te werk gaan. Gebruik 1 term, jargon, per artikel en versimpel de rest of noem het gewoon niet.

De nummer #1 methode om jargon in je artikel te vermijden

Het kan zijn dat je hier ook niet mee wegkomt. Dat het te lastig is om al die andere moeilijke woorden en al dat jargon te omzeilen.Jargon - Blog Universiteit

Doe dan het volgende:

  • Doe je ogen dicht
  • Stel voor dat je doelgroep voor je zit
  • HELP jargon
  • Beeld je in dat je doelgroep de tienerleeftijd heeft

Tieners willen niet als kleuters behandeld worden. Tieners zijn tieners. Zij weten immers alles *zei de schrijfster sarcastisch* (ik weet dat niet iedere tiener zo is).

Een tiener geef je uitleg over een term in woorden die ‘volwassen’ zijn, maar de tiener niet het gevoel geven een Jip en Janneke kleuter te zijn.

Wanneer je op tienerniveau zaken uitlegt, is de kans groot dat je wel jargon gebruikt maar dat de lezer die geen expert is op jouw vakgebied het verhaal ook begrijpt.

Het is niet verkeerd om jargon te gebruiken. Let echter op voor een overvloed aan jargon dat niemand meer begrijpt. Wanneer je blogt en je vakgenoten zijn je lezers, gebruik dan juist jargon. Wanneer je dat niet doet, kan het zijn dat ze jou niet meer serieus nemen.

Wat doe jij met jargon?

Toen ik deze vraag kreeg, was ik erg blij. Er zijn veel bloggers die hiermee worstelen. Emke van Biemen van Minder is gelijk aan meer stelde mij deze vraag. Dank je wel Emke. In mijn boek Bloggen doe je zo! heb ik er ook aandacht aan besteed, juist omdat dit zo’n belangrijk aspect is van het expertschap: jargon gebruiken.

Maar wat doe jij?

Hoe pak jij jargon aan in je artikel? Omzeil je het of leg je het uit? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Wil je meer lezen over bloggen, dan kan ik je mijn boek Bloggen doe je zo! aanraden. Het heeft al honderden mensen verder geholpen bij het bloggen.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. DEEL dit artikel. Klik op één van de social media knoppen hiernaast en deel het op Facebook, LinkedIn, Twitter. Op die manier kan ook jouw netwerk profiteren van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *