Kaizen: de kleinste stap naar je doel

Kaizen - Blog Universiteit

Kaizen is een methode die in Amerika is uitgevonden en in Japan is groot geworden.

Binnen kaizen gaat het om de kleinst mogelijke stap die je kunt zetten om je doel te bereiken. Waarom is de kleinste stap nu zo belangrijk?

Kaizen is misleiding

Eigenlijk is kaizen misleiding. Niet de kunst van het misleiden van een ander, maar de kunst van het misleiden van je zelf. Vooral jouw reptielenbrein.

Je brein heeft zich in verschillende fasen ontwikkeld. Daarvan is het reptielenbrein een fase. In die fase, duizenden jaren geleden, ging het om overleven en vluchten. Vluchten voor de dieren die het voorzien hadden op ons mensen. Angst speelde daarbij een heel grote rol. Je voelde angst en dat was een teken om op de vlucht te slaan. Zo overleefde je.

Kaizen - Blog UniversiteitAngst in moderne tijd

In deze moderne tijd hoeven wij niet meer op de vlucht te slaan voor wilde dieren. We wonen in huizen, het vlees ligt in de winkel en voedsel is voor handen. Het overleven zoals dat vroeger aan de orde was, hoort niet meer bij ons leven.

Toch reageert het reptielenbrein nog op angst. Angst die ontstaat door een spreekbeurt of een presentatie die je moet geven. Of een onderhandelingsgesprek over je salaris of tarief. Daar hoeven we niet voor te vluchten. Toch reageert het reptielenbrein alsof we daarvoor moeten vluchten.

En op een bepaalde manier doen je dat dan ook. Je kruipt weg, in je schulp of je maakt je klein. Allemaal moderne manieren van vluchten.

Omdat er naast angst geen ruimte is voor iets anders dan vluchten blokkeert daarmee je brein dat nadenkt en creatief is. Je moderne brein om het maar zo te noemen.

Je reptielenbrein signaleert angst en weg is je creativiteit of je rationele denkwijze. Ineens is niets meer rationeel en reageer je nog op instinct.

Misleid je reptielenbrein met kaizen

En hoe werkt dat kaizen dan? In de video hieronder vertel ik je over een boek dat ik erover heb gelezen, De Kunst van Kaizen.

Een boek dat mij op een heel nieuw pad heeft gebracht ten aanzien van het bereiken van mijn doelen. Ik zet alleen nog maar heel kleine stapjes om die doelen te bereiken.

En het werkt geweldig! In het artikel Hoe buig ik ‘moeten’ om naar fun & inspiratie? laat ik al zien hoe je kaizen voor het bloggen kunt gebruiken.

Met die kleine stapjes ontwikkel je ook nog eens een goede gewoonte. Ik kan haast niet meer zonder.

Kijk de video en het waarom van kaizen in je leven.

Kaizen - Blog UniversiteitWat vond je ervan? Zou het toepassen van Kaizen jou ook helpen in je dagelijks leven? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Wil je meer weten over kaizen? Dan kan ik je het boek De Kunst van Kaizen echt aanraden (€ 12,50).

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel in je netwerk, zodat ook anderen ervan kunnen profiteren.

3 reacties

 1. Heel herkenbaar. Ga het boek zeker lezen. Mijn tip aan jou is om het boek The compound effect van Darren Hardy ook te gaan lezen. Cheers

  1. He Jan,

   Dank voor je reactie én je aanbeveling. Ik ga het op mijn lijstje zetten.

   Op jouw blogsucces!
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *