Naar aanleiding van het vorige artikel Kennisbank: Word de online ‘go-to-person’ op jouw vakgebied vroeg Joyce hoe je een kennisbank het gemakkelijkst maakt op je eigen website. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je dat aanpakt, wat je moet doen en hoe en ook wat je niet moet doen.
In het vorige artikel heb ik al aangegeven hoe belangrijk het is om een kennisbank te maken. Je geeft de bezoeker een online encyclopedie over jouw vakgebied, je hebt veel content op je website en je hebt een plek waar jij in je artikelen naar kunt verwijzen.
Met andere woorden: jij wordt er blij van, de zoekmachine wordt er blij van en je bezoeker wordt er super blij van. Eindelijk 1 verzamelplek waar alles is te vinden.
De kennisbank van Tonny Loorbach heeft 19 categorieën. Verdeeld over die categorieën heeft hij 156 artikelen staan die uitleg geven over een onderwerpen als Google Analytics en WordPress.
De kennisbank van Jacko Meijaard, internet marketeer, heeft 10 categorieën en 55 artikelen die uitleg geven over allerlei onderwerpen die met internet marketing te maken hebben.
Met al die content kan het niet anders dan dat beide websites goed scoren in de zoekmachine op veel verschillende artikelen. Uiteraard komt dat niet alleen door de kennisbank. De kennisbank is een onderdeel van je online marketing strategie.
Kennisbank opzetten: aan de slag!
Stap 1
Categorieën
Wanneer je nog geen categorieën op je website hebt, is dit een goed moment om daar over na te denken. Vanaf het moment dat ik ging werken met categorieën kreeg mijn website meer structuur en was het voor mezelf duidelijk over welke kennis is beschikte en wat ik allemaal wilde gaan delen.
Opdracht
- Pak een vel papier en een pen
- Noteer tenminste 5 categorieën
Je kunt later altijd nieuwe categorieën aanmaken. Ik heb voor 5 gekozen, omdat dit voor een gemiddelde startende blogger te overzien is qua hoeveelheid. Je begint klein en later bouw je uit.
Stap 2
De volgende stap is het formuleren van subcategorieën. Er is veel dat je over de hoofdcategorie kunt vertellen. Verdeel dat in kleine onderdelen: de subcategorieën. Dit geeft een duidelijke structuur voor je bezoeker. Op deze manier kan je bezoeker snel een specifiek onderwerp vinden.
Opdracht
- Noteer bij de 5 hoofdcategorieën tenminste 2 subcategorieën.
Je kunt later altijd nieuwe subcategorieën toevoegen. Maak je nu dus geen zorgen over de aantallen die Tonny Loorbach hebben en Jacko Meijaard.
Stap 3
Nu je de categorieën en subcategorieën hebt opgeschreven is het tijd om deze in WordPress te zetten.
In WordPress kun je categorieën en subcategorieën maken om je blogartikelen in onder te verdelen.
In het Dashboard klik je op Berichten.
Vervolgens klik je op Categorieën.
Daarna kom je in het scherm Categorieën, zoals hieronder.
Aan de rechterkant staan de categorieën die je al hebt.
Aan de linkerkant kun je een nieuwe categorie toevoegen. Daar begin je.
Onder Name, vul je de naam van de categorie in.
Slug sla je over.
Parent gebruik je wanneer je een subcategorie gaat aanmaken.
Bij Description geef je een korte omschrijving van de categorie.
Vul dit in, zodat je zelf later nog weet waarom je een bepaalde categorie hebt aangemaakt.
Vergeet niet op te slaan door de nieuwe categorie toe te voegen.
Herhaal dit proces voor alle categorieën en subcategorieën. Let er op dat je bij de subcategorieën een Parent aangeeft.
Mijn Categorieën
Dit zijn een paar categorieën en subcategorieën op mijn website. Deze categorieën gebruik ik niet alleen voor de artikelen in de kennisbank, maar ook voor de artikelen op mijn blog.
Onder Count zie je cijfers staan, dat is het aantal pagina’s dat in die categorie staat.
Stap 4
Je hebt nu in totaal 10 hoofdonderwerpen in de vorm van een subcategorie waarover je basiskennis kunt delen met je lezer/ bezoeker. Bij deze 10 hoofdonderwerpen ga je een aantal sub onderwerpen bedenken.
Opdracht
- Noteer per hoofdonderwerp (subcategorie) tenminste 4 sub onderwerpen.
- Later ga je nieuwe sub onderwerpen toevoegen. Heb je er nu meer, dan is dat alleen maar goed.
Stap 5
Je hebt nu in totaal 40 sub onderwerpen. Dat zijn de onderwerpen voor de verschillende pagina’s in je kennisbank.
Het schrijven van zo’n pagina kun je op dezelfde manier oppakken als het schrijven van een artikel.
Daar gebruik je het e-book Artikel in 10 stappen voor. Heb je dat nog niet? Download het dan snel op www.bloguniversiteit.nl.
Nu kun jij ook aan de slag bij het maken van een kennisbank.
Tot slot een aantal belangrijke aandachtspunten.
Wat moet je niet doen
Wanneer je gaat schrijven aan je kennisbank artikelen, wacht dan niet totdat je ze allemaal klaar hebt. Zet dus niet op 1 dag 40 of 50 artikelen in je kennisbank.
Beter is het om iedere dag 1 of 2 artikelen in je kennisbank te plaatsen. Je traint Google als het ware om elke dag even langs te komen en je website te indexeren.
Doe je dat niet en zet je alles in één keer op je site, dan ziet Google na twee dagen dat er niets nieuws bij komt en na drie, vier en vijf dagen ook niet. Google ziet dan het nut niet in om iedere dag of iedere week langs te komen om je website te indexeren.
Je zult langzamer stijgen in de zoekresultaten. Het kan zelfs zo zijn dat je gaat dalen in de zoekresultaten.
Dus iedere dag 1 of 2 artikelen in je kennisbank.
Na verloop van tijd zul je merken dat het gemakkelijker is om nieuwe onderwerpen te bedenken. Het aantal van 40 is na een paar weken ineens gegroeid naar 80 of 100.
Wat moet je wel doen
Zorg ervoor dat in je de kennisbank artikelen optimaliseert voor de zoekmachine. Gebruik zoekwoorden en laat deze ook terugkomen in je kennisbank artikel.
Dit zorgt ervoor dat jouw site op heel veel verschillende zoekwoorden naar voren gaat komen in de zoekresultaten van de zoekmachine.
Wat je OOK moet doen
Ondertussen schrijf je je blogartikelen die je wekelijks plaatst op je blog. Dat is namelijk ook een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie.
Het is dus niet het één of het ander. Het is allebei.
Alsjeblieft!
Een stappenplan voor het maken van een kennisbank op je website.
Heb je nog vragen? Zijn er onduidelijkheden? Noteer ze hieronder in het comentaarveld, dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk.
Esther Molenaar
Blog content? Coach content!
PS: Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.
Hi Esther,
Ik heb een site met een blog, hoe ik daar een structuur geef met categories en sub-cat is mij duidelijk.
Wat ik niet weet is hoe kan ik op mijn Kennisbank categories geven als ik een nieuwe page maakt, of kan ik die maken als een tweede blog op mijn website? En hoe?
Hoi Andrea,
De categorieën die je gebruikt voor je website en blog zijn dezelfde categorieën die je gebruikt voor de kennisbank. Je hoeft daarvoor geen tweede blog te maken.
Je maakt een pagina aan waarop je de informatie zet over bijvoorbeeld verschillende soorten acupunctuur naalden (ik noem maar wat) en je kiest uit de lijst met categorieën die je al hebt een categorie voor deze pagina.
Ik hoop dat dit het categorieën verhaal wat duidelijker maakt.
Success!
Thx Esther,
Ik ga een keer proberen en als mij niet lukt ik weet jou te vinden!
Dank je wel voor de uitleg Esther! Ik ga er mee aan de slag.
Esther,
Waar kan ik het artikel cheatsheet vinden?
Ron
Hoi Ron,
Die link klopte niet helemaal en de naam ook niet meer. Het gaat om het e-book Artikel in 10 stappen.
Dat kun je hier http://www.bloguniversiteit.nl/gratis-ebook-710 vinden.
Volgens mij heb jij het al? Of niet? Laat je dat even weten?
Groet,
Esther
Hoi Esther,
Je mail had ik nog bewaard, omdat ik hier kennelijk nog niets mee gedaan had. En weet je wat, de “kennisbank” had ik al in mijn hoofd onder de noemer “SEO-woordenboek” of “SEO-begrippenlijst”. Het idee was er ergens in de zomer van 2014 al volgens mij. Bij de lancering van mijn vernieuwde website heeft deze zijn eerste vorm gekregen.
De focus op SEO is er inmiddels vanaf en het is een complete begrippenlijst op het gebied van online marketing aan het worden.
Op het moment werk ik er nog hard aan om ‘m compleet te maken en heb nog een waslijst aan begrippen die ik eraan toe wil voegen. Maar het begin is er: letterzaken.nl/begrippenlijst