Als ik iets maak, dan wil ik ook dat het mooi is. Het gebeurt regelmatig dat ik met compleet verlies in allerlei details. Details die er soms niet toe doen, maar het grote geheel helemaal af maken.
Nu kan ik gaan roepen, dat details er niet toe doen en dat je geen muggenzifter moet zijn, want wie kijkt nou naar de kleine dingetjes?
Er zijn genoeg mensen die juist letten op details. Dat geldt voor je website, voor je artikel en voor de layout.
Je zelf verliezen
Is het wel zo erg om je zelf helemaal te verliezen in iets?
Nee, natuurlijk niet. Vaak is dat een teken dat je in de flow zit en vind ik de lekkerste plek om te werken. Het liefst zit ik elke dag in de flow en heel vaak gebeurt dat ook.
Flow houdt ook in dat je de tijd vergeet. Je kijkt, voor jouw gevoel na een half uurtje, op de klok en je schrikt dat er ineens drie uur voorbij is. Niet handig wanneer er een aantal belangrijke taken op je liggen te wachten die vandaag een deadline hebben.
Dit is het 11e artikel uit de januari reeks ‘Ieder dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:
- Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
- Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
- Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
- Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
- Hoe begin ik met bloggen?
- Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
- Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?
- Hoe houd ik het kort?
- Wie zit er nu op mijn blogartikelen te wachten?
- Waar moet ik hosten?
Hoe kan dit het 11e artikel zijn uit de reeks als het al 18 januari is? De afgelopen week was een week waarin ik in mijn hoofd niet bezig kon zijn met mijn bedrijf. Vanaf vandaag weer iedere dag een artikel.
Dit betekent ook dat ik in februari doorga met het beantwoord van de vragen.
In dit artikel beantwoord ik de vraag Hoe zorg je ervoor dat je minder tijd kwijt bent met opmaak, het heeft vooral te maken met de layout van je artikel.
Welke layout is noodzakelijk?
Ieder artikel vergt opmaak. Ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt welke opmaak dan het hoogst noodzakelijk is voor je artikel. Een opsomming:
- Titel
- Tussenkopjes
- Alinea’s
- Vet en cursief
- Gearceerde tekst
- Afbeeldingen
Dit zijn de belangrijkste onderdelen waar je op let. Ik zal ze stuk voor stuk langsgaan.
- Titel
Hier hoef je geen aandacht aan te besteden. De titel krijgt de opmaak mee van het thema dat je hebt geïnstalleerd heeft. Lettertype en grote zijn voorgeprogrammeerd. Daar kun je niets aan veranderen (tenzij je ene programmeur in de code laat duiken om de CSS style sheet aan te laten passen. In de style sheet staat alle opmaak van je thema beschreven).
- Tussenkopjes
In de CSS staan de tussenkopjes ook qua opmaak gedefinieerd. Het enige wat jij hoeft te doen in een artikel is aangeven welke tekst een tussenkopje is. Je geeft een tussenkopje de code Koptekst 2 mee.
- Alinea’s
Jij deelt zelf de alinea’s in. Wanneer je naar mijn artikelen kijkt, zie je direct dat deze niet voldoen aan de standaard indeling van 3 a 4 alinea’s.
Zelfs een alinea heb ik opgedeeld in korte stukken, soms 1 zin, soms zelfs 1 woord. Hierm
ee geef ik een lezer veel ‘lucht’ tijdens het lezen. Compacte stukken tekst online schrikt af. Ze zijn onoverzichtelijk en zorgen ervoor dat je bezoeker snel weg klikt.
- Vet en cursief
Bepaal in de tekst welke woorden je vet en cursief wilt hebben. Een bezoeker van een website leest een tekst niet, maar scant deze. Om je lezer daarbij te helpen kun je de belangrijkste delen van een zin vet weergeven (bold). Heel af en toe gebruik ik cursief. Met vet loods je als het ware je lezer door het artikel heen.
- Gearceerde tekst
In mijn artikelen heb ik de CTA (call to action) gearceerd met geel. Met een stukje code krijg ik dat voor elkaar. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van mijn artikelen. Ik noem het de actiegerichte onderdelen.
- Afbeeldingen
Plaatjes zorgen voor het visuele deel van je tekst. Maar een afbeeldingen heeft nog een functie: je maakt blokken van je tekst. Hierdoor geef je jouw website bezoeker ook lucht. Wanneer je een lang artikel hebt geschreven, zorgen juist die afbeeldingen ervoor dat het minder lang lijkt.
Wanneer doe je wat?
Van de 6 belangrijkste onderdelen, vallen er al 2 af, omdat deze zijn gedefinieerd door het thema dat je gebruikt.
Nog 4 onderdelen waar jij je mee bezig hoeft te houden.
Het indelen van de alinea’s doe je tijdens het schrijven al. Wanneer je jouw artikel nakijkt, kun je nog aanpassingen doen. Let er tijdens het schrijven ook op wat je zegt en hoe en hoe dat over zou komen wanneer je het hardop uitspreekt.
Wanneer je spreekt, las je ook wel eens een pauze in. Om een reactie af te wachten of voor het dramatisch effect. Doe dat ook in een artikel door een ‘harde return’ te geven (ook wel Enter).
Hiermee maak je een witregel.
En die zorgt er weer voor dat je een lezer ‘lucht’ geeft.
Een kwartier praten zonder adem te halen werkt ook niet, dus waarom zou je dit ook niet toepassen bij het schrijven van een artikel.
Het opmaken van tekst met vet en cursief doe je na het schrijven van het artikel.
Lees je artikel en vat als het ware samen. Benadruk als je dat doet de belangrijkste woorden. Wanneer je daarna zelf alleen de vette en cursief woorden leest, moet de esse
ntie van het artikel duidelijk zijn. Test het op je partner. Begrijpt deze het de samenvatting, dan ben je geslaagd in de woord opmaak.
Deze opmaak doe je in je Word document, zodat je nog aanpassingen kunt doen. Wanneer je de tekst uit Word kopieert naar je WordPress website komt de opmaak ook over.
Dat geldt niet voor de geel gearceerde tekst.
De gearceerde tekst doe je als laatste tekst opmaak, omdat je meestal pas na het schrijven van je artikel een CTA bepaald (dat doe ik tenminste wel).
Je gebruikt daarvoor de code:
<span style=”background-color: #ffff00;”> TEKST</span>
Je voegt de code in achter de tab TEKST. Daar vind je de code van de tekst. De code zet je ‘om de tekst heen’ die je wilt arceren.
De afbeeldingen voeg ik als allerlaatste toe. Dan lees ik de tekst en zoek ik via Pixabay passende afbeeldingen. Die download ik en vervolgens upload ik ze in mijn website en zet ik ze in de tekst.
Meestal ga ik uit van 3 tot 4 afbeeldingen per artikel.
En dan?
En dan ben je klaar. Je kunt je artikel publiceren.
Is dit echt alles?
Ja, dit is alles.
Zorg dat je er zo min mogelijk tijd aan kwijt bent. Veel startende ondernemers verliezen zichzelf in de opmaak van de tekst en hoe hun website eruit ziet, omdat ze denken dat layout het belangrijkste is.
Toch zijn er heel lelijke websites met een hoge conversie (van bezoekers inschrijvers maken). Het gaat niet om hoe een website eruit ziet, het gaat erom welke waarde jij aan je bezoeker biedt die ervoor zorgt dat een bezoeker een prospect wordt.
Kun jij de tijd die je bezig bent met je blogartikel nog verder terugbrengen? Deel het antwoord hieronder in het commentaarveld.
In de Masterclass Bloggen ga je direct aan de slag met bloggen en hoe je daar heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle.
Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.
Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar
PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.
PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen boven het artikel, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.