Hiermee bereik je meer als blogger dan al het andere dat je ooit hebt gedaan

Esther Molenaar - Blog Universiteit

4 jaar geleden.

Tijdens een training hoorde ik hoe belangrijk het is dat een ondernemer een blog heeft. Geen probleem dacht ik. Ik ben een schrijver, dus dat bloggen moet niet zo’n probleem zijn.

Ik zei tegen mezelf: ik ga iedere week publiceren.

Regelmaat is bij het bloggen belangrijk, want je wilt immers on top of mind blijven.

In het begin geen probleem. Enthousiast was ik aan de slag gegaan. En het schrijven en publiceren ging me heel goed af.

Maar na een paar weken werd het al lastiger om iets te bedenken om over te schrijven. Het schrijven ging ik uitstellen tot het laatste moment.

Ik bleef proberen om iedere week te publiceren. De eerste keer dat het niet lukte, baalde ik ontzettend. Toen besloot ik één keer in de twee weken te publiceren.

Na verloop van tijd lukte dat ook niet. Ik had geen plezier in het bloggen. Hoe minder ik blogte hoe meer ik er tegenop zag.

Hoe minder ik schreef, hoe moeilijker het werd, hoe lastiger ik aan een onderwerp kwam en hoe langer het duurde, voordat er daadwerkelijk een artikel uit mijn vingers kwam.

Helaas zie ik deze zelfde tendens om me heen. Ondernemers die enthousiast beginnen met bloggen om ze na verloop van tijd hopeloos te zien worstelen met onderwerpen en het schrijven. En maar al te vaak hoor ik ze zeggen dat het bloggen niet voor hen werkt, dat ze niet genoeg onderwerpen hebben om over te schrijven en dat ze geen schrijver zijn.

Die frustratie begrijp ik maar al te goed. En bijna had ik het bloggen ook op gegeven.

Had ik dat eerder geweten…

Esther Molenaar - Blog Universiteit

Toen ik op zoek ging naar een methode om het bloggen wel te laten slagen ontdekte ik dat het helemaal niet ging om onderwerpen of het wel of niet kunnen schrijven.

Natuurlijk weet ik ook dat een lijstje met onderwerpen heel handig is om te hebben. Het geeft je houvast om iedere keer weer dat artikel te schrijven.

Het had ook niet te maken met de regelmaat van publiceren. Of ik nu één keer per week publiceerde of één keer per maand, de frustratie bleef. De frustratie werd juist groter op het moment dat ik nog minder ging publiceren.

Het minder publiceren maakt het schrijven niet gemakkelijker.

Waar gaat het dan wel om?

Tijd voor een metafoor.

Stel je wilt in november de marathon van New York lopen. Maar je bent totaal geen hardloper. Toch lijkt het je geweldig om die prestatie te leveren om dan voldaan die finishlijn over te lopen en de medaille in handen te krijgen. Wat zal de adrenaline rush groot zijn.

Wanneer je dat wilt gaan doen, weet je dat je dat niet van de ene op de andere dag kunt.

Een marathon is 42 komma nog wat kilometer. Dat is 105 rondjes rond de ateletiekbaan. 105!

Het zit in je hoofd en je gaat het doen. Je doel is duidelijk. En met zo’n duidelijk doel ga je een plan op stellen. Je neemt een personal trainer in de arm en je start met trainen. Je eerste doel is 5km, dan 10km, dan een halve marathon om uiteindelijk een hele te kunnen lopen. Iedere dag ben je ermee bezig. Loop je niet, dan ben je wel bezig met krachttraining of je voeding of meditatie of iets anders dat bijdraagt aan je training.

Nu terug naar het bloggen.

Jij wilt gaan bloggen (of je blogt al) en wat jij en zo veel andere ondernemers doen die star

ten met bloggen (en wat ik zelf ook heb gedaan) is dat ze die marathon meteen in de eerste maand willen lopen.

Wat denk je? Gaat dat lukken?

Esther Molenaar - Blog Universiteit

Nee, natuurlijk niet. Na een week kom je met moeite vooruit om in de twee week allerlei blessures te lopen, die er voor zorgen dat je in de derde week opgeeft.

En datzelfde zie ik gebeuren bij bloggende ondernemers. Die willen meteen resultaat, meteen iedere week een blogartikel publiceren, meteen tientallen reacties op hun artikel.

Wat denk je? Gaat dat lukken?

Nee, natuurlijk niet.

Moet je dan het bloggen bij voorbaat opgeven?

Nee, natuurlijk niet.

Wat moet je dan doen?

Je wilt natuurlijk weten wat jij het beste kunt doen, om dat bloggen wel te laten slagen voor je onderneming.

Ga even terug naar de vergelijking die ik trok met het lopen van een marathon….

…Iedere dag ben je ermee bezig…

En dit betekent ook dat je ieder dag bezig moet zijn met bloggen. Sterker nog: je moet iedere dag schrijven.

In de Masterclass Bloggen ga ik dieper in op de redenering dat je iedere dag moet schrijven om een betere blogger te worden.

Uiteindelijk heeft het vooral te maken met het trainen van je schrijfspier.

Hoe veel je iedere dag schrijft ligt helemaal aan jezelf.

Iedere dag een marathon lopen om beter een marathon te kunnen lopen is ook een beetje te veel van het goeie. Daarvoor heb je een trainingsschema dat je stap voor stap bij die marathon afstand brengt.

Iedere dag een artikel schrijven om een goed artikel te kunnen schrijven is ook te veel van het goeie. Ook voor het schrijven kun je een ‘trainingsschema’ gebruiken.

Iedere dag een beetje schrijven is veel beter. Bijvoorbeeld iedere dag 5 minuten.

Ik hoor je al denken: wat zijn nou 5 minuten. Wordt ik daar echt een betere schrijver en blogger door?

Juist 5 minuten. Wie heeft er nou niet 5 minuten per dag om even te schrijven.

Wat anderen zeggen is gewoon fout

Esther Molenaar - Blog Universiteit

Er zijn ondernemers (misschien ook wel schrijvers en bloggers) die je zullen adviseren om één dag per week te plannen voor het schrijven van artikelen. Op die manier kun je een paar artikelen schrijven als voorraad.

Nog steeds zorgt dat er voor dat uiteindelijk voor dat je gaat afhakken. Wat hoe minder vaak je schrijft, hoe lastiger het wordt. De drempel wordt hoger en je gaat er steeds meer tegen op zien.

Zelf deed ik dat ook. Eén keer per week, of één keer per twee weken plande ik een dag of een dagdeel waarop ik verschillende artikelen schreef. Maar dat werkte helemaal niet.

Toen ging het eindelijk beter

Toen ik startte met elke dag schrijven, merkte ik na verloop van tijd dat ik er naar uit keek om te schrijven. En het ging steeds gemakkelijker en sneller.

Eindelijk kreeg het schrijven een dagelijkse plek in mijn leven en werd het een mooie dagelijkse gewoonte.

Om jou als aanstormend blogger te helpen bij dat dagelijkse proces heb ik een implementatie programma ontwikkeld: het 30 Dagen Blog Implementatie Programma.

Daarin ga je als deelnemer 30 dagen iedere dag aan de slag met schrijven en bloggen. Met gerichte opdrachten die je in je mailbox krijgt.

Op dit moment is er een 30 Dagen Blog Implementatie groep bezig (1 maart gestart). Tijdens de

Masterclass Bloggen hebben zij de basiskennis over bloggen gekregen en alles wordt tijdens het implementatie programma uitgevoerd.

Het grote doel is om van bloggen en schrijven een goede en vooral leuke dagelijkse gewoonte te maken.

Een van de deelnemers zegt naar aanleiding van een opdracht:

Wat fijn is dat ik een heel eind weg schrijf als ik gewoon begin. Terwijl als ik vooraf ga nadenken over wat ik wil schrijven, ik niet echt (lees helemaal niet) op gang kom en blijf hangen in gaan zoeken in boeken om te achterhalen hoe anderen dit opschrijven. Niets mis mee, maar het belemmert mijn eigen schrijfproces. Gewoon zitten en beginnen.

Wat betekent dit voor jou?

Esther Molenaar - Blog Universiteit

Je kunt nog zo veel kennis willen vergaren over schrijven, hoe het moet, hoe je een inleiding schrijft of een conclusie of hoe een artikel in elkaar steekt. Uiteindelijk gaat het om het doen. Iedere dag doen. Iedere dag schrijven.

Ook jij kunt 5 minuten vrij maken om even een stukje te schrijven. Om even je gedachten op papier te zetten.

Het mooie van die 5 minuten is, is dat je daarmee je schrijfspier op een heel relaxte manier traint. Juist doordat het zo relaxt gaat, ga je er naar uit kijken om de volgende dag weer even te schrijven.

Het dagelijks schrijven is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. De mens denkt al zo veel. Je zit te veel in je hoofd, maar je kunt niet alles vanuit je hoofd beredeneren en oplossen.

Brian Tracy zegt: Always think on paper!

Schrijf elke dag!

Ga met jezelf de uitdaging aan door elke dag te schrijven en zorg dat je de ‘ketting’ niet onderbreekt. Lees het artikel dat ik schreef over Jerry Seinfeld nog maar eens na om te zien wat ik daarmee bedoel.

Wat heb jij nodig om elke dag 5 minuten te kunnen schrijven? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *