22 september jongst leden gaf ik mezelf het startsein voor 100 dagen achterelkaar een blogartikel publiceren.
Dat is nu exact 30 dagen geleden. Een snelle rekensom leert dat ik dan 30 blogartikelen zou moeten hebben gepubliceerd. Dat is me bijna gelukt. Door omstandigheden ligt de telling iets anders.
In dit artikel een tussenstand van de artikelen en het aantal woorden en mijn eigen bevindingen.
Helder doel
Met een helder doel kom je heel ver. Van voetballen tot reizen, wanneer je geen doel hebt bereik je nooit je eindbestemming.
Mijn doel was helder. Tot en met 31 december iedere dag een blog publiceren. Met de nadruk op publiceren, want het schrijven hoef ik niet per se op de dag zelf te doen.
Schrijven doe ik toch wel iedere dag. Daar hoefde ik mezelf niet meer op uit te dagen. Het publiceren was het probleem. Tot 22 september had ik in 2017 in totaal 1 blogartikel gepubliceerd.
Ik had daarmee schade toegebracht aan mijn eigen website en reputatie. Maar ik had ook schade toegebracht aan jouw, mijn lezer. Ik heb je teleurgesteld en niets met je gedeeld over schrijven en bloggen.
Dat betekende schade inhalen. Op alle fronten. Laten zien dat ik er nog steeds ben, nog steeds weet waar ik het over heb en mezelf nog steeds kan uitdagen.
Verleden
In het verleden heb ik mezelf ook blogdoelen gesteld. Ik haakte vaker af, dan ik doorging. In de maandrapportage van september gaf ik al aan dat volharding mijn grootste uitdaging is.
Van Hugo Bakker leerde ik dat je de uitdaging groter maakt voor jezelf als je hem publiek maakt. Werkt dat voor iedereen? Persoonlijk denk ik van niet. Voor sommige mensen is het dé drijfveer om te laten zien dat ze niet voor 1 gat te vangen zijn.
Voor anderen kan het compleet averechts werken. Dat gebeurde bij mij. Zodra het niet lukt, gaf ik mezelf op de kop en liet het hele doel in de steek. Ik was zogezegd niet lief voor mezelf als het 1 dag tegen zat (daarom werkt diëten voor mij ook niet 😉 ).
Volharding
Deze 100 dagen publiceren is niet alleen een uitdaging om lief voor mezelf te zijn als het een dag tegenzit, maar ook om mezelf te trainen in volharding. Hoe dan ook doorgaan en dat ik trots mag zijn op mezelf, hoe dan ook.
Tot nu toe
De score tot en met vandaag staat op 28 blogartikelen over een periode van 30 dagen. Met uitzondering van 2 dagen heb ik iedere dag gepubliceerd.
Of ik trots ben op mezelf?
ABSOLUUT!
Dit zijn ze:
Creëer een golf van oplossingen met dit trucje
Bevorder je creativiteit door deze simpele activiteit
Taalkennis: 3 dingen die je leert van lezen
Stop met verkopen, begin met waarde geven
Schrijf dagelijks en publiceer volgens een schema
Ben je gek geworden?
Help. Ik stik…
Scannend door jouw blogartikel
Blogtastisch!
Als je het kunt bedenken…
Maandrapportage: de cijfers van september 2017
Het geheim om je schrijfdoel te halen
6 strakke en strenge reactie regels
Het template voor een testimonial
Het geheim van beginnen
De sleutel om jouw plek als expert te claimen
Het beste advies dat ik ooit kreeg…van mijn moeder
Lieve toekomstige ik
5 feiten over tijd
Vind in 3 stappen de top 3 boeken op jouw vakgebied
20 dingen je die je vandaag nog kunt uitbesteden
5 acties om je blog te revitaliseren
Betaald krijgen voor je blog
3 tools om content publicatie te automatiseren
Een gele banaan op je website
Houd het contact warm
4 belangrijke lessen na 4 maanden loondienst
Aantal woorden
Waar ik een heel grote uitdaging in zie voor mezelf is om veel te schrijven en de beste manier om dat te meten is om van ie
der blogartikel het aantal woorden bij te houden.
Dat heb ik ook voor deze 27 blogartikelen gedaan (dit artikel dat je nu leest niet meegerekend).
De afgelopen 30 dagen heb ik in totaal 16.936 woorden geschreven. Dat is gemiddeld 564 woorden per dag. Sommige dagen zat ik wat hoger dan de andere dag. En twee dagen heb ik niet gepubliceerd.
Dat is echter niet alles.
Voor klanten heb ik ook veel geschreven. In totaal komen daar voor september en oktober nog eens 14 artikelen en 6.473 woorden bij voor verschillende klanten.
In totaal heb ik sinds 22 september dus 23.409 woorden geschreven. Dat brengt mijn gemiddeld op 780 woorden per dag.
Lekker belangrijk
Ja, lekker belangrijk zul je misschien denken. Als schrijver betalen klanten mij per woord. Dus hoe meer ik op een dag schrijf, hoe meer ik verdien.
Dat niet alleen. Het geeft mij ook inzicht in de tijd die het mij zal kosten om een boek te schrijven.
Wat voor boek dan ook. Een non-fictie boek heeft gemiddeld zo’n 100.000 woorden. Het daadwerkelijke aantal verschilt.
Het ene boek heeft 80.000 woorden en het andere boek 120.000 woorden. Dat hangt af van het verhaal dat je te vertellen hebt en de hoeveelheid kennis die je te delen hebt.
Wanneer je een boek wilt schrijven om jezelf als expert neer te zetten, dan wil je daar niet te veel tijd mee kwijt zijn. Dus weten hoeveel je dagelijks kunt schrijven, is dan geen overbodige luxe.
Leef je van het schrijven van boeken, dan wil je zo snel mogelijk een boek kunnen schrijven, zodat je snel aan je volgende boek kunt beginnen.
Even terug naar mijn berekening van mijn eigen woorden. Om een boek te schrijven zou ik er zo’n 120 dagen over doen (4 maanden) om een boek te schrijven.
Dat duurt mij nog veel te lang. Mijn doel is om in 1 maand een boek te schrijven. Die theorie ga ik volgende maand in praktijk brengen door mee te doen aan NaNoWriMo. Dat is de National Novel Writing Month. Ieder jaar in November organiseert NaNoWriMo deze uitdaging die wereldwijd toegankelijk is. Hun uitdaging is om 50.000 woorden te schrijven. Dat is al met al één fictie of non-fictie boek.
Ik heb nog twee weken om me voor te bereiden. Natuurlijk ga ik niet zomaar uit de losse hand wat schrijven. Ik heb nog niet besloten of het fictie of non-fictie gaat worden.
Mijn ervaringen neem ik in ieder geval op in een boek dat al klaar op de plank ligt. In december ga ik zeker een aantal ervaringen en lessen met jou delen in een artikel.
Hoeveel woorden zou jij dagelijks willen schrijven?