Meisje van de slijterij vs. PR Goeroe


Wanneer ik op Facebook door mijn tijdlijn scroll komen er veel persoonlijke berichten langs. Zowel van ondernemers als niet ondernemers. Van sterfgevallen (mens en dier) tot mislukte dates, van financiën  tot zwangerschappen. En dan heb ik het niet over de bijbehorende mommy-blogs of levens-blogs.

Het gaat om  gevestigde ondernemers zoals Simone Levie die met haar volgers deelt wat haar miskraam begin dit jaar deed met haar en wat dat voor haar betekende in haar leven. En Hugo Bakker die zijn (passieve) inkomen deelt via zijn maandelijkse inkomensrapportages. Ondernemers die er voor kiezen een deel van hun privé leven te delen met hun volgers. Zowel Jennifer Delano als Petra de Boevere hebben daar hun eigen mening over.

Meisje van de slijterij - Blog Universiteit
Jennifer Delano – PR Goeroe foto Bibi Veth

Het meest opvallende bericht van afgelopen week vind ik het bericht van PR Goeroe Jennifer Delano. Zij deelde een video waarin ze ‘bekende’ dat ze een jaar lang tegen ons had gelogen. Met behulp van een aantal foto’s (bewerkt en onbewerkt) maakte ze duidelijk dat ze een jaar lang haar zwangerschap en geboorte van haar dochter had verzwegen.

Niet omdat ze zich schaamde. Nee, ze wilde met dit experiment een statement maken.

In het ‘verborgen’ jaar was ze dagelijks actief geweest op social media en had via onder andere haar Facebook account foto’s gedeeld waar zij op stond. Op geen van deze foto’s was haar groeiende buik zichtbaar.

Een experiment met als conclusie, volgens Jennifer, dat je online iemand niet echt kunt leren kennen, omdat je niet weet wat er werkelijk in iemands leven speelt.

In een reactie op een post geeft ze aan dat mensen, zoals jij en ik, niet alles zouden willen weten.

Mensen willen helemaal niet dat we echt zijn online.”

Aldus Jennifer Delano.

Maar hoe zit het dan met transparantie en authenticiteit? Schijnbaar moet ik mij volgens Jennifer een dubbelleven aanmeten: een online leven en een offline leven.

Een leven waarin ik “lekker normaal doe”  en dat mag ik dan online delen. En een leven waarin ik me klote voel, rot-ervaringen heb en daarmee ook veel leermomenten en dat moet ik dan voor me houden.

Jennifer heeft er zelf voor gekozen om haar zwangerschap niet online te delen met haar volgers. Daarmee heeft ze een punt als ze zegt dat je online iemand niet kunt leren kennen. De volgende toevoeging mist hier: als je er voor kiest niet alles te delen.

Afgelopen week las ik in het boek van Petra de Boevere “Meisje van de Slijterij” het volgende:

Meisje van de slijterij - Blog Universiteit
Meisje van de Slijterij – Petra de Boevere

“Je kunt je niet voordoen als iemand die je niet bent. Dat werkt misschien even, maar nooit lang en zeker niet blijvend. Je bent alleen geloofwaardig als je jezelf bent, met je eigen passies, je eigen emoties en je eigen mening.”

En mijn inziens geld dit dus ook voor je privé leven.

Ik ben niet twee mensen. Ik ben niet ondernemer Esther Molenaar en privé Esther Molenaar. Ik ben één persoon. Een vrouw die ondernemer is.

Ik ben getrouwd (ja, met een vrouw, mag je ook weten) en ik heb een heerlijke tweeling van 5 jaar. Dat mag je allemaal weten. En je mag me er alles over vragen. Ik zal je ook veel vertellen, maar niet alles. Natuurlijk zijn er zaken die zo privé zijn dat ik ze niet deel.

Volgens Petra de Boevere (beter bekend als Meisje van de Slijterij) kun je online en offline niet scheiden. Je authenticiteit en echtheid moeten juist voorop staan. Een klote verbouwing en een klote nekhernia behoren tot je leven, of je nu ondernemer bent of niet. En als ondernemer mag je dat soort zaken best delen (red.: en dus ook een zwangerschap).

Ik heb respect voor de ondernemers die de stap zetten om meer te delen over zichzelf. Het maakt mensen van ondernemers.

Respect voor Simone Levie die haar miskraam deelde en nu vol blijdschap haar zwangerschap aankondigt.
Respect voor Hugo Bakker die zijn inkomen deelt en wat de afgelopen maand hem heeft gebracht aan waardevolle lessen.

Het getuigd in mijn ogen van lef en moed. Je stelt je kwetsbaar op en uiteindelijk levert je dat meer op dan zakelijk en privé, online en offline te scheiden.

De tijd van voetstukken is voorbij. Ondernemer of niet, je bent een mens. Een mens van vlees en bloed, een mens met vreugde en geluk, een mens met ellende en gedoe. Maar vooral mens.

Laten we juist met elkaar het leven online veel echter maken, door transparant te zijn en authentiek. Zoals Petra het ook zegt: Je bent alleen geloofwaardig als je jezelf bent.

Jezelf zijn betekent met alles wat daar bij hoort. Zwanger of niet.

Ik geloof dat je als mens een verhaal te vertellen hebt. Een verhaal dat de wereld mag horen. Een verhaal dat jouw heeft gevormd tot wie je nu bent, tot de ondernemer die je nu bent. En daar hoort mislukking bij, daar hoor ellende bij en verdriet, maar ook geluk en succes.

Mijn leven bestaat uit ups en down’s en juist dat vormt mij als mens en het vormt mij als ondernemer. Wil je authentiek zijn, dan kun je niet anders dan je up’s en down’s te delen, ook online.

Wanneer je dit weet in te zetten binnen je community, dan creëer je niet alleen fans, maar ook ambassadeurs van zowel je producten als van jou.

Nu zou ik van jou willen weten: Waar trek jij de grens? Wat deel je wel en wat deel je absoluut niet? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Overigens, vind ik het een hele prestatie van Jennifer om zoiets als een zwangerschap verborgen te houden voor het grote publiek. Ik zou het van de daken willen schreeuwen. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je dochter.

En… wil je dat boek van Petra de Boevere lezen? Echt een aanrader. Zij is een blogger en Twitteraar van het eerste uur. Wil je leren hoe je met behulp van je blog en social media je bedrijf op de kaart kunt zetten, dan is dit boek een musthave.

Meisje van de slijterij - Blog Universiteit
Meisje van de Slijterij – Petra de Boevere

Laat weten wat jij wel en niet deelt online. Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw mening.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

 

12 reacties

 1. Ik deel ook niet alles van mezelf met al mijn familieleden, vrienden en kennissen, ook niet in het offline leven.
  Het interesseert de meesten ook geen moer. Dus waarom zou ik.

  En als ik al eens iets te delen heb dat mij diep emotioneel getroffen heeft dan kan ik dat enkel kwijt bij enkele luttele echte vrienden. Van wie ik oprechte steun en medeleven krijg. En dan nog enkel in zeer beperkte kring.

  Wij Vlamingen zijn daar van nature veel geslotener in ( dat zal wel zijn historische gronden hebben zeker?).

  1. He Jean,

   Het gaat er mij ook niet om om je vuile was buiten te hangen of alles van je familie te delen.
   Het gaat er mij om dat je als ondernemer ook gewoon maar mens bent, die geraakt wordt door dingen om zich heen en die zich ook wel eens klote voelt of een klote ervaring heeft.
   Waarom zouden we dat niet mogen delen?

   Op jouw blogsucces!
   Esther

 2. Ik ben als ondernemer dezelfde persoon als privé. Omdat ik authenticiteit belangrijk vind, maar ook omdat dat helpt het taboe op praten over geld te doorbreken.

  Veel mensen schamen zich wanneer het financieel niet zo lekker loopt. En dat terwijl het merendeel van de mensen het nooit geleerd heeft.

  Ik ben de laatste die zegt dat het makkelijk is en deel mijn verhalen om andere mensen te inspireren maar ook om ze te motiveren om er iets aan te gaan doen.

 3. Hoi Esther, mooie vrouw, dank voor je mooie blogs die ik graag volg.

  Ik ben altijd een open boek geweest en dat heeft mij absoluut geen windeieren gelegd in een samenleving waar er schapen zijn die graag wolfskleren dragen, want er kan ook misbruik gemaakt worden van datgene wat je deelt. Mijn conclusie is dat het bijna niet meer mogelijk is om jezelf te zijn, echter het juist belangrijk is om toch altijd jezelf te blijven (hart volgen), het (nieuwe) voorbeeld zijn.

  Dit betekent een continue afweging met het verstand en voelen welke mensen net als jij ook de authenticiteit uit willen dragen. Verbinden van al deze krachten is waar onze Stichting zich mee bezig houdt. Mogelijk kunnen wij elkaar ondersteunen/versterken.

  Succes en nogmaals dank.

 4. Hoi Esther, mooi blog en onderwerp. Ik zie het zo: je kunt online een verhaal creëren en daarmee mensen aantrekken (of afstoten). En dan komt het: als je ze dan aantrekt en je ontmoet ze in real life, dan moet je het waarmaken.

  Ik weet nog dat ik mijn kennis ging delen op 101werkvormen.nl en dat er opeens mensen gingen betalen voor mijn workshops. Als ik het tijdens de workshops niet waar zou maken dan zou dat de waarheid worden.

  Blijf veel/vaak bloggen Esther, dat doe je goed ;)!

  Benieuwd wat jij komende jaren van jezelf gaat laten zien!!!

  Hug Hugo

 5. Mooie blog Esther,

  Het blijft een spannende mix om wel en niet online te delen wat er privé/zakelijk afspeelt.

  Ik heb een zakelijke Facebook waar ik alleen de dingen deel die te maken hebben met mijn centrum. Op mijn privé Facebook laat ik wel dingen van mezelf zien en valt het mij op dat hoe authentieker je bent hoe beter dat wordt herkent. Dat geeft wel een speciale band.

  Zo deelde ik onlangs in een blog mijn verdriet over het overlijden van mijn hond en daar kreeg ik zoveel reacties op dat dit me werkelijk ontroerde en ook hielp. Dus ja, is er een duidelijke grens? Ik weet het niet. Het blijft zoeken maar dat is ook niet erg.

  Mooi onderwerp in ieder geval.
  Groet van Cornelis

 6. Ik kan me helemaal vinden in jouw woorden Esther!

  Ik ben dan misschien geen ondernemer in de gangbare betekenis van het woord, maar ik weet wel dat JEZELF zijn betekent dat je geen poppenkast speelt. Authentiek en kwetsbaar opstellen is soms best griezelig, maar het geeft ook zoveel lucht en ruimte!

  Sterker nog, de basis van mijn website is kwetsbaar opstellen! Ik geloof dat de wereld een stuk mooier en rustiger wordt als mensen zich kwetsbaar op durven te stellen. Het nodigt mensen uit om zachter te worden en de ander met respect en liefde te behandelen.

  Dat betekent niet dat je altijd alles maar moet delen op social media, maar jezelf anders voordoen dan dat je je voelt is in mijn idee zeker niet helpend. Het maakt je op den duur ongeloofwaardig. Post dan liever niets.

  Fijne avond!

  Authentieke groet,
  Savannah

 7. Hoi Esther,

  Zelf weet ik dat we verschillende rollen zijn. Maar ik blijf mezelf. Dit geldt ook op het internet. Als persoon ben ik; Ik, partner, moeder, werknemer, ondernemer, vriendin, buurvrouw, buddy enzovoort in al deze rol veranderd mijn positie.
  Ben je dan anders? Net als in onderzoeken is het belangrijk om te weten wat het doel is in elke rol. Wanneer het doel duidelijk is komt er een uitslag uit dan heb je een keuze om iets met de uitslag te gaan doen wel of niet.
  Dit is het leven zelf en we kunnen niet alles delen wat we mee maken.

  Als regisseur van je eigen leven maak je er een selectie van.
  In deze selectie spelen persoonlijke waarden, normen en behoeften een grote rol.

  Bedankt voor de vraag en het blog.
  Fijne dag

 8. Ha Esther,

  Ik deel af en toe wel privé dingen. Zo heb ik vorig jaar in een blog verteld dat ik ging scheiden en tijd nam om alle dingen op een rij te krijgen. Dat ik daarom minder zou bloggen.

  Ik heb nog nooit eerder zoveel reacties gekregen op mijn blog. Zoveel begrip en steun. Dat zijn verhalen die raken.
  Mijn klanten zijn ook gebleven, ik ben gastouder, omdat zij hebben gezien hoe mijn ex en ik de scheiding hebben aangepakt en met name hoe we voor onze dochter hebben gezorgd. En nog doen. Ze hebben respect voor ons.

  Als ik dit niet had gedaan, dan weet ik niet hoe het was afgelopen.

  Dus blijkbaar ben ik een voorbeeld. Ik ben ook maar een mens dus waarom zou ik me anders voordoen?

 9. Lieve Esther,

  Persoonlijk en persoonlijk, ja, ik deel vrij weinig over mijn privéleven. Wel laat ik mijn kwetsbare kant zien als dat zo uit komt in een blog of reactie. Het leven komt nu eenmaal met ups en downs en daar krijg ik ook mijn portie van.

  Ik schrijf over de tuin en leven in de tuin en wil daarmee een positieve bijdrage leveren aan mensen met tuinwensen. De foto’s zijn altijd tuinfoto’s van het moment en laten ook de mindere momenten zien. Ik leef, een tuin leeft en het hoeft niet perfect te zijn om toch plezier te ervaren.

  Zonnige tuingroet, Mariëtte

 10. Ik denk dat je jezelf kunt laten zien en dan ook als echt wordt gezien. Als je je als iemand anders voor doet, dat kan idd via internet, maar dan tast je tevens je eigen geloofwaardigheid aan en dat gaat op enig moment tegen je werken denk ik zelf.

  Ik waardeer het als ik zie dat iemand valkuilen heeft. Als ik van iemand leer die ‘voordoet’ of hij of zij het zelf in 99% van de gevallen allemaal doet zoals gewenst, dan maakt dat het ook zo ver van je vandaan.
  Dus delen en openheid creëert verbinding.

  1. He Yvonne,

   Ben het helemaal met je eens: delen en openheid creëert verbinding.
   Het gaat tegenwoordig niet meer om bedrijven, maar om ondernemers. En dat zijn ‘net’ mensen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *