Mindmappen om je hoofd in kaart te brengen

Mindmappen - Blog Universiteit

Ik word soms helemaal gek van mijn eigen gedachten. Dat gaat maar door, dag in dag uit. Als mijn hoofd een aan en uit knop had, zette ik dat ding regelmatig even uit.

Verwacht niet dat al die gedachten lineair en chronologisch zijn.

Absoluut niet!

Geheel associatief heb je de ene gedachte na de andere zonder dat het überhaupt iets met elkaar te maken heeft.

Ken je dat? Het ene moment denk je aan het volgende artikel voor je blog en een minuut later ben je bezig met wat je die avond gaat eten.

En dan vraag ik me af: “Hoe kwam ik daar nu weer op?”

Mindmappen - Blog Universiteit

Soms kan ik nog stap voor stap terug gaan en bij de oorspronkelijke gedachte terugkomen.

Al die associatieve gedachten zijn zo vermoeiend. Je raakt je focus kwijt en het overzicht.

Een paar jaar geleden kwam ik de breindump tegen. Een ideale manier om al die gedachten uit je hoofd te krijgen. Ook erg goed om geïnspireerd te raken.

Bijkomend voordeel is dat die breindump ook nog eens voor een lijst met acties zorgt, want tussen die gedachten zitten ook allerlei zaken, die je niet wilt vergeten.

Ik maak nog wel eens een breindump.

Mindmappen - Blog Universiteit

Om het meer gestructureerd in te zetten, ben ik gaan mindmappen met een heel specifiek onderwerp voor ogen. Een mindminp is eigenlijk een gestructureerde breindump.

Aan het begin van het jaar ben ik weer actief aan het mindmappen gegaan, om mijn doelen en de bijbehorende acties in kaart te brengen.

Iedere keer kan ik die mindmap er weer bij pakken en aanvullen. Hij hoeft dus niet in 1 keer af.

Veelal maak ik een mindmap op papier. Ik maak ook digitale mindmaps met behulp van Freemind, dat is gratis mindmap software.

Voordeel van het gebruik van software is dat je zaken in een hiërarchie kun zetten en verplaatsen. Op papier wordt dat onoverzichtelijk en onduidelijk.

Mindmappen echt doen

Ik kan je echt aanraden om regelmatig een breindump te doen. En ook om te gaan mindmappen. Het helpt mij enorm om alle acties helder te krijgen. Die zet ik na het mindmappen om in een chronologische lijst.

Wanneer ik een lijst zou maken, zou ik niet weten wat ik als eerste moet opschrijven. Ik loop dan al direct tegen het niet-chronologische aspect van mijn hersens aan.

Hoe brengt jij al je acties in kaart? Deel je reactie hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

12 reacties

  1. Het non-chronologische en de chaos voordat ik orde in mijn analytische en filosofische brein wil brengen herken ik helemaal.
    Wat ik doe is : mediteren om mijn hoofd leeg te maken. De helderheid geeft me dan rust om de chronologie vanzelf te laten opkomen..

  2. Ik breng alle ideeën terug naar het oorspronkelijke idee en werk dat dan uit met het eind voor ogen. Dat doe ik het liefste op papier, al schrijvende komen er nieuwe ideeën op. Ik werk dan met kleur, lijntjes, pijltjes etc om daarna het in stappen in te delen.

    Elk jaar 1 groot doel en een paar kleinere doelen. En als het chaotisch wordt ga ik weer terug naar de oorspronkelijke aantekeningen. Hoeft dus bijna nooit, daar dit systeem werkt voor mij.

    Hartelijke groet,
    Michaëla

  3. Nou, als het daarmee een beetje logischer en werkbaarder zou worden… daar teken ik voor!

    Mediteren helpt me wel om meer rust te krijgen, maar geeft me geen stappen of een actieplan.

    De combinatie zou erg fijn zijn. Ik ben benieuwd naar het filmpje.

  4. Ik heb gelezen dat we 60.000 gedachten hebben per dag, waarvan 80% negatief. Dus de meeste gedachten laat ik lekker gaan.

    Dingen die ik wil onthouden schrijf ik op en pas later ga ik bedenken of het gewoon een leuk idee is of dat het iets is wat ik nu wil oppakken.

    En lekker hardlopen, maakt mijn brein weer lekker leeg!

  5. Hoi Esther,

    Mindmappen heeft ook nog het voordeel dat je (kan dat ook bij freemind?) je uitwerkingen kan exporteren naar bijvoorbeeld Word, waardoor je zomaar de keywoorden van je plan kan uitwerken in een plan.

    Grootse groet,
    Marjolein Kalter

    1. He Marjolein,

      Welk programma gebruik jij dat je het kunt exporteren naar Word?

      In Freemind kun je ook een export maken naar Word en Open Office. Maar net welke je wilt.
      De verschillende takken van de mindmap boom worden in lijsten weergegeven in het document, dus zo krijg je een plan op papier.

      Dank voor je aanvulling!

      Esther

  6. Hallo Esther,
    Mindmappen doe ik ook, maar niet vaak.
    Laatst gebruikte ik Mindmappen om een workshop `Weet hoe je Date` op te zetten. Dat werkte geweldig! Op papier vind ik Mindmappen nog het fijnste werken, want dan kan ik sneller mijn gedachten kwijt.
    Hartelijke groet, Joyce Boerkoel

  7. Esther, dat lijkt me heerlijk om alles wat in mijn hoofd zit ergens te kunnen ‘loslaten’. en daarna overzichtelijk te maken. Bijna to good te be true!

  8. Ik heb de breindump afgelopen week voor het eerst gedaan. Ik heb het gedaan na mijn werk als postbezorger en er was opvallend weinig in mijn hoofd. Door het fysiek zware werk en de concentratie is mijn hoofd dan al vrij leeg. Ik ga eens kijken wat het me oplevert als ik nog niet gewerkt heb. Ik verwacht wel een duidelijk verschil!

  9. Lijkt mij heerlijk om al die overload te kunnen dumpen en zo meer focus te krijgen.

    Vooral als je in je bed ligt en de molen maar niet tot rust wil komen.
    Die aan/uit knop zou meer dan welkom zijn af en toe zodat ik eens lekker kan slapen en de volgende dag uitgerust ben en beter kan denken en focussen.

  10. Soms start ik een mindboom op papier, en voor ik het in de gaten heb, ben ik alweer iets anders aan het doen. Iets meer steun en structuur zullen geen mijn creativiteit goed doen! Lijkt me geweldig om al mijn ideeen zo in kaart te krijgen. Graag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *