Voeg zelf functionaliteiten toe aan je website met een plugin

Plugin - Blog Universiteit

Zeg je plugin, dan zeg je WordPress. WordPress bestaat sinds 2004. Waar het in het begin een echt blogplatform was, is het door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem dat te gebruiken is voor blogs en andere websites.

Toen de websites in HTML werden gebouwd en in PHP, moesten alle functionaliteiten die de eigenaar wilde, worden geprogrammeerd voor de website.

Bij WordPress hoeft dat niet. Je kunt zelf bepalen welke functionaliteiten je wilt. Je download daarvoor plugins en die zorgen voor de functies die jij wilt gebruiken.

Plugin compatibiliteit

Plugin - Blog Universiteit

Bij het installeren van een plugin is compatibiliteit van de plugin met de versie van WordPress die jij gebruikt (hoe recenter hoe beter) belangrijk.

Zorg dat de plugins die je gebruikt te gebruiken zijn in combinatie met de laatste versie van WordPress.

Er zijn veel gratis plugins in omloop. Dat is geen probleem, echter worden veel van die plugins niet meer doorontwikkeld om goed te werken in de nieuwste versie van WordPress.

Dat kan problemen veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je website en blog niet meer functioneren.

Up-to-date

Let erop dat je plugins gebruikt die up-to-date zijn en gebruikt kunnen worden in combinatie met de laatste versie van WordPress. Het is goed om een betaalde plugin te gebruiken of een plugin met een gratis en betaalde versie.

Dat houdt namelijk in dat er een ontwikkelaar achter zit die de plugin zal door ontwikkelen voor de meest recente versie van WordPress.

Ik zeg niet welke plugins je allemaal wel of niet moet gebruiken. Wel geef ik mee dat veel plugins je website langzaam maken. Let dus op de hoeveelheid plugins en bepaal altijd wat het nut is voor je website. Is een functie onmisbaar of is ze gewoon leuk om op je website te hebben?

Deze moet je hebben

Plugin - Blog Universiteit

Er is een aantal plugins die belangrijk zijn voor je website omdat ze functionaliteiten bieden voor SEO, Google Analytics (meld wel eerst je website aan bij Google) en sociale media.

Daarnaast zijn er plugins die voor het automatiseren van handelingen ideaal zijn om te gebruiken en die je bezoeker langer kunnen vasthouden. Het gaat om de volgende plugins:

  • Google Analytics
  • SEO voor WordPress van Yoast
  • Digg Digg
  • Thank Me Later
  • WordPress Related Posts

(binnenkort over iedere plugin een video)

Over welke plugin wil jij meer weten? Deel je antwoord (of je vraag) hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *