Je wilt voorkomen dat je bezoeker scannend gaat lezen. De eerste indruk die je lezer van het artikel krijgt, moet daarom goed zijn.
Hoe pak je dat aan in de wetenschap dat lezen vanaf een beeldscherm de leessnelheid met 35% vertraagt (!)?
Je wilt dat je bezoeker sowieso het artikel gaat lezen en het artikel ook sneller leest.
Sneller je artikel lezen
Via mail en social media krijg ik regelmatig interessante artikelen voorgeschoteld. Bij het lezen merk ik dat ik scannend lees. Ik kijk naar de afbeeldingen, kijk of tussenkoppen me bieden wat ik zoek en hoe de tekst overkomt.
Dat is niet een proces waar ik even rustig voor ga zitten. Dit is een proces dat in een luttele seconden plaatsvindt.
Zo snel? Ja, zo snel.
Help je bezoeker bij het sneller lezen van jouw artikel.
Hoe sneller je bezoeker leest, hoe sneller hij naar een volgend artikel gaat en hoe sneller hij zijn naam en e-mailadres achterlaat en dus op je mailinglijst komt.
Scannend lezen, op deze manieren voorkom je dit storende fenomeen
Scannend lezen is iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. Je wilt dat je bezoeker het artikel helemaal leest.
Daar kun je hem een handje bij helpen.
De scan die je bezoeker doet, vindt binnen luttele seconden plaats. Zorg er dan voor dat hij waar krijgt voor zijn bezoek aan jouw blog.
Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij jouw bezoeker helpt de enige juiste keus te maken en jouw blogartikel gaat lezen.
# 1 Gebruik veel witruimte
Hoe compacter de tekst hoe lastiger het lezen is vanaf een beeldscherm. Je bezoeker klikt weg om nooit meer terug te komen.
Kijk ik naar mezelf dan schrik ik van compacte teksten.
In het artikel De bouwstenen van een tekst over de alinea geef ik twee voorbeelden van een compacte tekst en een tekst met veel wit ruimte.
# 2 Afbeeldingen
Afbeeldingen ondersteunen de inhoud van je tekst en roepen emotie op. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je bezoeker het artikel helemaal gaat lezen.
Afbeeldingen verdelen je tekst in overzichtelijke blokken, waardoor het ook aantrekkelijk is om je tekst te blijven lezen.
# 3 Tussenkoppen
Een tussenkop is niets meer en niets minder dan de titel van een alinea of paragraaf. Maak daar gebruik van. Zo leest je bezoeker wat ‘ie nog meer in het artikel kan verwachten.
# 4 Vet
Opmaak helpt ook bij het lezen van een tekst. Belangrijke woorden kun je vet maken, zodat je bezoeker de informatie kan vinden en ordenen.
# 5 Witruimte
Geef je lezer ook lucht tijdens het lezen. In het artikel over witruimte vertel ik je waarom dat zo belangrijk is. Pas het toe en je lezer zal langer op de pagina blijven om het artikel te lezen.
Tot slot
Bied je artikel aan in een PDF, zodat je lezer het ook op een ander tijdstip kan teruglezen. Dit draagt ook bij aan de rich content strategie.
Hoe lees jij artikelen? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.
Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar
PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.