Schrijven is Schrappen. Meer zeggen met minder woorden in 5 tips

Schrijven is schrappen - Blog Universiteit

Schrijven is schrappen! Dat heb je vast wel eens gehoord. Wanneer ik eenmaal aan het schrijven ben kan ik niet ophouden. Ik ga maar door en ik ga maar door. Daarom vind ik het moeilijk om het kort te houden.

Een artikel onder de 1.000 woorden is bijna een unicum voor mij. Toch weet ik dat alles nodig is om te vertellen en om zo mijn boodschap over te brengen en jou verder te helpen.

Schrijven is schrappen

Kill your darlings

Bij artikelen is dat niet op mijn van toepassing. Hoewel, ik heb ook wel eens een fantastische zin geschrapt. Gelukkig plak ik zo’n zin dan in een andere Word document, zodat ik die zin later in een ander artikel weer kan gebruiken.

Dit artikel is de 8e uit de januari reeks ‘Iedere dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:

  1. Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
  2. Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
  3. Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
  4. Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
  5. Hoe begin ik met bloggen?
  6. Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
  7. Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?

In dit artikel deel ik met je hoe je het kort kunt houden.

Schrijven is schrappen - Blog Universiteit

#1 Baken af wat je wilt delen in je artikel

Zorg dat je van te voren precies weet waarover je wilt schrijven in je artikel. Maak hiervoor een schrijfplan. Met dit schrijfplan zorg je ervoor dat je niet gaat uitweiden naar zaken die er in dat artikel niet toe doen en een plek verdienen in een eigen artikel.

#2 Beperk het aantal woorden

In het artikel voer de ideale lengte van een blogartikel heb ik aangegeven dat de minimale lengte 300 is en de maximale lengte 3.000. Daartussen zit een groot verschil. Je kunt enorm uitweiden als je dat wilt. Daarmee houdt je het niet kort en krachtig. Zeg tegen jezelf dat het artikel niet meer dan 750 woorden mag bevatten.

Dat kan betekenen dat je alsnog moet gaan schrappen als je klaar bent. Je traint jezelf ook om sneller de boodschap over te brengen.

#3 Beperk de schrijftijd

Schrijf niet langer dan 30 minuten aan het artikel. In 30 minuten kun je een heel mooi verhaal schrijven, waarin je het kort en krachtig houdt. 30 minuten kun je verdelen over 2 keer 15 of 5 keer 6 minuten. Het ligt aan jezelf wat je daarin prettig vindt.

#4 Verwijder onnodige woordenSchrijven is schrappen - Blog Universiteit

Een schrijver heeft de vervelende gewoonte om op de meest vreemde en rare plekken veel extra woorden te schrijven die er eigenlijk helemaal niet toe doen.

Lees de zin hiervoor nog een keer. Nu zonder onnodige woorden.

Een schrijver heeft de gewoonte om op vreemde plekken extra woorden te schrijven die er niet toe doen.

Nu is de zin 8 woorden korter. Stel je voor dat je iedere zin kunt verkorten met 8 woorden. Hoe minder woorden hoe beter.

Verwijder woorden als:

  • Eigenlijk
  • Helemaal
  • Bijwoorden (dat zijn woorden die iets over het bijvoeglijk naamwoord zeggen, dus meest vreemde, meest kun je hier weglaten en bijvoeglijke naamwoorden zijn ook gevaarlijk).

Waarom moet je die verwijderen? Je denkt misschien dat het versterkend werkt, maar het verzwakt alles wat er achteraan komt.

Schrijven is schrappen - Blog Universiteit#5 Schrap een alinea of een zin

Zomaar? Zomaar schrappen.

Ja, zomaar schrappen. Weet je nog: Schrijven is schrappen. Lees je een zin, en je twijfelt over de constructie en je wilt de zin herschrijven? Schrap die zin dan. Wanneer je gaat herschrijven, komen er meer woorden bij en ga je uitweiden.

Dat kun je ook met een alinea doen.

Geef een zin of alinea een cijfer. Wanneer het cijfer onder de 6 is, dan schrap je de zin of alinea. Je kunt beter opnieuw beginnen, dan gaan herschrijven.

Redigeren en schrappen vind ik het ergste dat er is: Kill your darlings…

Wat vind jij het moeilijkst aan redigeren? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

In de Masterclass Bloggen Bloggen ga je direct aan de slag met bloggen en hoe je snel VEEL kunt schrijven, zodat je in minder tijd meer content kunt creëren. Je leert ook hoe je in korte tijd, snel to the point kunt komen. En je gaat aan de slag met redigeren en waar je nog meer op moet letten bij het nalezen van je eigen artikel. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle.

Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.

PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de zijkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *