11 SEO termen die iedereen moet kennen

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Om een website gunstig te positioneren in Google, moet je SEO toepassen. SEO staat voor Search Engine Optimization. Je construeert onder andere de tekst van een website zo optimaal, dat Google er blij van wordt. Een blije Google is hoog eindigen in de zoekresultaten.

Om SEO goed te kunnen toepassen op je website en je tekst worden er veel termen gebruikt die misschien niet iedere leek zomaar kent.

Daar wil ik je bij helpen. In dit artikel verklaar ik een aantal termen, die jou helpen je webmaster beter te begrijpen wanneer hij/zij het over SEO heeft.

Hier komen de SEO termen en hun verklaringen.

Zoekwoord

Wanneer je een tekst schrijft voor je website of een artikel voor je blog, is het zoekwoord (of keyword) in je tekst belangrijk. Een zoekwoord is het woord waar men binnen Google op zoekt.

Het mooiste is een zoekwoord zin. Kijk naar je eigen zoekwijze in Google. Typ je één woord in of probeer je zo specifiek mogelijk te zijn met een zin. Bijvoorbeeld: hoe werkt Google?

Het is daarom handig om te weten waar mensen, die op zoek zijn naar jouw dienst of product, op zoeken. Gebruik de keyword tool van Google om je zoekwoorden te analyseren en kiezen (hiervoor heb je wel een Adwords account nodig). Voor SEO is dat een must.

Zoekwoord dichtheid

Wanneer je het zoekwoord hebt bepaald is het aan te raden dit zoekwoord zo vaak mogelijk in je artikel of op je pagina te gebruiken. Google kijkt dan naar de zoekwoord dichtheid (keyword density).

Kijk uit voor spam. Te veel zoekwoorden in de tekst daar houdt Google ook niet van. Wanneer je de Yoast plugin gebruik voor je WordPress website, dan kun je per artikel en zoekwoord precies zien of je goed zit met het aantal. Slechts 2,5% van de tekst mag je zoekwoord zijn.

H1, H2 en H3

Hiermee bedoel ik niet hoofdstuk 1, hoofdstuk 2 en hoofdstuk 3. H staat voor head en wordt  in de HTML of PHP (taal waarin je website is geprogrammeerd) gebruikt om de niveaus van de tussenkopjes te bepalen. Net zoals de koppen structuur in Word. Voor de SEO van je site en artikel heel belangrijk. In ieder tussenkopje probeer je het zoekwoord te verwerken.

Ankertekst

Voor de SEO van je site en artikel is het belangrijk om links te plaatsen. Links naar een andere website of naar een andere pagina of artikel binnen je eigen site. De woorden waaruit de link bestaat heet de ankertekst. Je ankertekst bevat een duidelijk zoekwoord. Alleen ‘klik hier’ is niet genoeg. Beter is ‘Lees hier het artikel over het…..’

Title tag

Dit is de titel van de webpagina. Of het nu een pagina of artikel is, dat maakt niet uit. Voor Google is het een van de belangrijkste onderdelen voor een hoge positie in de zoekresultaten. Uiteraard is je belangrijkste zoekwoord daar een onderdeel van.

Description tag

In deze tag geef je een beschrijving van de pagina. Deze geeft Google weer in de zoekresultaten. Ook hierin komt je belangrijkste zoekwoord naar voren.

Backlink

Wanneer je een backlink hebt, dan ben je heel blij. Hoe meer hoe beter. Dat betekent dat andere websites naar jouw website verwijzen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe interessanter Google dit vindt. Een site met veel backlinks moet wel heel bijzonder zijn en stijgt in de zoekresultaten.

Alt tag

Dit hoort bij een afbeelding. Google leest alleen maar tekst en kan geen plaatjes zien. Daarom geef je bij een afbeelding een alternatieve tekst. Vandaar het woord alt tag. Dit kan Google wel lezen. Hoewel de alt tag door Google wordt gebruikt, is hij minder belangrijk dan bijvoorbeeld een H1 of H2.

Zijn er nog andere zoektermen, SEO termen, waarvan jij de betekenis niet kent? Zet deze hieronder in het commentaarveld en ik geef je uitleg.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

15 reacties

    1. Graag gedaan Jessica.

      SEO kan voor veel mensen een lastige klus zijn.
      Wanneer je e-mail de termen begrijpt, wordt het een stuk gemakkelijker.

      Fijn dat ik kon helpen!

      Esther
      Blog content! Coach content!

  1. Hoi Esther,

    Dank voor deze blog. Ik krijg nog wel eens de kriebels bij het woord SEO. Maakt het nu echt zoveel uit? Een goed artikel schrijven vind ik al een hele kunst. Het met opzet gebruiken van woorden die het goed doen brengen me dan ook nog wel in verleiding om woorden te gebruiken die niet perse de lading van het artikel dekken. Heb je dat in dit artikel ook toegepast?

    1. Hoi Marjolein,

      In dit artikel heb ik zeker SEO toegepast. Daarbij heb ik gekeken op welk woord/ welke woorden gezocht worden als het gaat om SEO. Een woord gebruiken waar niet op wordt gezocht heeft natuurlijk geen zin. Dat is altijd belangrijk als je onderzoek doet naar zoekwoorden. Alles wat in het artikel staat beschreven heb ik toegepast. Kun jij vinden waar?

      Esther Molenaar
      Blog content! Coach content!

  2. @Esther, dit is het eerste artikel over SEO dat ik überhaupt begrijp en waar ik concreet mee aan de slag kan. Mijn compliment! Maakt het helemaal niet uit, welke woorden je meegeeft, wanneer je een link op je site inricht? Vergelijk wat je schrijft over de Ankertekst.

    1. Hoi Jeanet,

      Het maakt wel degelijk uit welke woorden je een link meegeeft. Wanneer je link naar een pagina over bijvoorbeeld rode wijn, is het ook beter om in de link de woorden rode wijn te gebruiken. Dat is relevant en dat vindt Google ook relevant.

      Groet,
      Esther Molenaar
      Blog content! Coach content!

  3. Hoi Esther,

    Ik ga nu zeker aan de slag om mijn tekst te verbeteren.

    Ik heb een vraag en mijn webmaster komt niet uit.
    Als mijn bedrijf via Google zoekt, dan komt als homepage titel “Acupunctuur Zwolle” dat verwijst naar mijn website acupunctuurzwolle.com. Mijn bedrijf heet Acukinetics-acupunctuur voor topprestaties, en dat zou ik als homepage titel op Google willen zien. Ik heb via SEO van WordPress aangepast zonder resultaat.

    Kan je mij helpen?

    1. Hallo Maurice,

      Zeker heb ik die. Een heel handige plugin. Binnenkort kom ik met een video over deze handige plugin en vertel ik hoe het werkt.

      Dank je voor de tip!

      Groet,
      Esther Molenaar
      Blog content! Coach content!

  4. Ha Esther,

    Nu begrijp ik eindelijk waar alle die afkortingen voor staan. Met jouw artikel kan ik verder. Nu op naar de keyword tool.

    Wellicht ga ik mijn blogs schrijven en jij herschrijven met jouw google/tekst kennis. Delegeren heet dat geloof ik.

    Bedankt in ieder geval voor dit blog.
    Hartelijke groet en fijne dag, Michaëla

  5. Hai Esther,

    Ik heb de komende week wat te doen op mijn website geloof ik ;). Actiepunt is dus om mijn website na te kijken op alle punten die je beschrijft. Ik weet zo geen andere termen, maar dit vind ik al heel wat…

    Heel nuttig ! Dank je wel !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *