Snellezen: 15 minuten per dag 1 boek per week

Snellezen - Esther Molenaar - Blog Universiteit

Bijblijven op je vakgebied is zo belangrijk. Ik deelde al mijn Top 10 non-fictie boeken. Veel lezen is een must wanneer je ondernemer bent.

Jahaaa! Dat weet je best wel. MAAR jouw tijd is schaars.

Wist je dat iedereen evenveel tijd heeft.

Flauw, ik weet het. Toch lijkt het alsof de één meer tijd heeft dan de ander. Hij krijgt zo veel gedaan op een dag en het lijkt wel alsof zijn 48 uur in een dag heeft. Hoe doen ze dat? En dan moet ik ook nog gaan lezen?

Snellezen

Een simpeler oplossing is er niet. Je moet gaan snellezen. Er zijn heel veel cursussen voor en er worden genoeg trainingen gegeven om te leren snellezen. Ook dat kost weer tijd. De methode die ik gebruik heeft niet echt met snellezen te maken maar wel met snel lezen.

In de video leg ik je uit hoe je met 15 minuten per dag ongeveer 1 boek per week kunt lezen (een boek van gemiddeld 20 hoofdstukken).

Bekijk nu onderstaande video.

En?

Dit gaat jou zeker helpen om bij te blijven op je vakgebied…

Wat is het eerste boek dat jij gaat lezen met deze 15-1 methode? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Snellezen - Blog Universiteit
Snellezen

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

 

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

22 reacties

  1. Nou, het kan haast niet simpeler, zeg! Dat ga ik uitproberen. Gemiddelde mens 1 a 2 boeken per jaar? Hm, bij lange na ben ik niet gemiddeld dan, ik zit er heel erg ver boven, lees sowieso elke dag in bed en daarbuiten ook. Maar ja, ik ben dan ook echt gek op lezen!

    1. Lezen is ook heerlijk. Zowel fictie als non-fictie.

      Deze methode gebruik ik voor de non-fictie. Ik merk dat ik sneller lees en ook sneller de belangrijke punten er weet uit te halen.

      15 minuten per dag fictie lezen, doe ik wel met een timer. Uiteindelijk lees ik toch altijd meer. Dan zet ik de timer uit en lees ik verder. En dat helpt mij ook om meer fictie te lezen ter ontspanning.

      Esther

      1. Erg handig tip is dit! Zelf ben ik ook begonnen om te snellezen en de 15 minuten regel is inderdaad goed toe te passen.

  2. Hi Esther,

    Dank voor het delen van deze manier van lezen. Ik heb een paar lijvige studieboeken staan waar ik een beetje tegenop zie om ze helemaal te lezen. Het kost zoveel tijd!
    Ik ga jouw methode proberen want de plakkertjes gebruik ik al maar nu ga ik met kaart en potlood erbij te werk en ben benieuwd!

    1. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt Willy. Hoe dikker het boek hoe groter de uitdaging.

      Zelf heb ik gemerkt dat ik ongeveer 1 hoofdstuk (van ongeveer 15 pagina’s) lees in 15 minuten. Dat was voor mij echt een openbaring. Het gevolg was dat ik nog meer wilde en ging lezen.:-)

      Esther

  3. Hallo Esther,

    Leuk om zo de aandacht te vestigen op lezen, vooral je tip over de kaart vindt ik erg nuttig!
    Ik lees ook heel veel en probeer zoveel mogelijk te onthouden. Jouw methode ga ik ook uitproberen. Ik heb nu liggen de kracht van het Nu van Eckhart Tolle, een mooi boek om mee te beginnen.

    Nou lees ik veel boeken ook uit de bibliotheek, dus daarin is onderstrepen en aantekeningen maken niet zo handig. Heb je daar nog een tip voor? Wat schrijf je op de plakkertjes? En hoe lang maak je de samenvatting? Want anders kost dat weer veel tijd.

    Verder ben ik wel geïnteresseerd in wat titels over schrijven. Ik ben nog niet zo vaardig in snel formuleren, dus zou wel wat meer willen weten over woordkeuze, opbouw, techniek.

    1. Hoi Arjen,

      Bij boeken uit de bibliotheek kun je er altijd een notitieblok bij houden. Daarin schrijf je op wat je absoluut niet wilt vergeten.

      Een samenvatting schrijven van het boek dat je hebt gelezen, helpt je om je de inhoud eigen te maken. Door het in je eigen woorden te formuleren, zal je de informatie beter onthouden. Een samenvatting is een onderdeel van het leerproces van nieuwe informatie.

      Binnenkort zal ik een lijst met boeken maken die je helpen bij het schrijven en bij het bloggen.

      Succes!
      Eshter

  4. Hoi Esther,

    Interessante tips! Erg handig, maar ik heb ook een vraag. Ik heb een e-reader en lees tegenwoordig veel liever digitaal. Heb je daar nog suggesties voor? Ik zou heel graag weer meer gaan lezen.

    Groet, Anneke

    1. Hoi Anneke,

      Zelf heb ik geen e-reader, maar volgens mij heeft een e-reader ook mogelijkheden om digitale ezelsoren te maken en delen te markeren. Duik even in de gebruisksaanwijzing van je e-reader.

      Esther

  5. Hoi Esther,

    Dank je voor het delen van deze super handige tip. Ik lees heel graag boeken over psychologie en spiritualiteit, maar kan nooit goed de inhoud van het boek onthouden doordat ik woord voor woord lees. En het kost me nog eens veel tijd om zo’n boek te lezen. Ik denk dat deze handige tip me wel gaat helpen om meer boeken over mijn passie te kunnen lezen en de waardevolle dingen uit het boek te onthouden.

    Groetjes,

    Diana

  6. Hei Esther!
    Wat een leuke en volgens mij goede methode. Ik ben er gelukkig overheen dat je niet in een boek mag schrijven… 😉
    Zelf maak ik ook altijd aantekeningen in een schrift. Jouw manier om het over te typen, maakt zeker dat het sneller terug te vinden is en dat het nog meer zal beklijven.
    Dank je voor het delen! Josine

  7. Hallo Esther,

    Goede video! Die tip van het kaartje ga ik zeker proberen. Want ik zou best meer boeken willen lezen. Ik neem het me elke keer voor maar het komt er dan tocg niet van.

    Als ik wel lees maak ik mindmaps tijdens het lezen. En scan die vervolgens naar Evernote, zodat ik de informatie altijd bij de hand heb. Maar misschien werkt het wel beter om eerst te strepen en te plakken en daarna die mindmap te maken. Dat kost wel meer tijd, maar misschien blijft het dan beter hangen.

    Op dit moment ben ik bezig met de biografie van Steve Jobs.

    groet, Wouter

  8. He Esther,

    dank voor de tip!!

    Ik ga het proberen! Ik lees nu ook al veel, maar zou graag sneller willen lezen. Ik lees nu het boek Conscious Capitalism en daar doe ik zeker een half uur over een hoofdstuk..!! Misschien omdat het engels is en ik wil ook altijd graag iedere zin goed begrijpen. Hoe doe jij dat?

    Verder vind ik het erg stoer dat je deze video’s maakt! Erg dapper en inspirerend!! Wil ik ook gaan doen met boeken in mijn vakgebied!

    Ik heb nog wel een tip voor je: het duurt nu twee minuten voordat je tot het punt van de methode komt. Ik merk dat ik geen geduld heb om zo lang naar je te luisteren, ik wil gewoon meteen weten wat de methode is 😉

    Dankjewel!!!

  9. Hou Esther, leuke tips. Moet nog wel ff mijn mindset bijstellen dat ik in een boek mag schrijven.
    Begrijp ik het goed dat je die plakkertjes ook gebruikt voor je samenvatting? En haal je ze er dan weer af?

    Boek dat ik met jouw methode ga lezen is van Laura Babeliowsky. Ik laat je weten of het werkt bij mij.

    1. He Veron,

      Ja natuurlijk mag je in een boek schrijven (geen bieb boek natuurlijk). Het gaat om jouw inzichten en aha momenten. Markeer die.

      Laat me weten wat het voor je doet.

      Op jouw blogsucces!
      Esther

  10. Interessante methode om een boek sneller te lezen.
    Mijn kartonnetje en stylo liggen al klaar.
    Het boek is ‘Goals’ van Brian Tracy: aangeschaft op jouw aanraden en via jouw affiliate.

    Toch nog een vraagje (waarschijnlijk heb ik het antwoord gemist): 15′ per dag. Dus da’s ongeveer 7 hoofdstukken op één week. Wat doe je dan met de 13 andere hoofdstukken (indien er 20 zijn) aub?

    Alvast super bedankt, want ik wil ook sneller lezen zodat ik meer kennis kan opdoen over mijn onderwerp ‘leiderschap’ en deze ook kan delen om twijfelende leidinggevenden te inspireren. 😉

  11. Ha Esther,

    Het kaartje gebruik ik al, de potlood ook en felle markers. De aantekeningen samenvatten nog niet.

    Welk systeem heb je om het samengevatte te bewaren? Zijn het de onderwerpen of alleen per boek/schrijver?

    Ik ben benieuwd en maak vast een start.

    Groet, Michaëla

  12. Hoi Esther,

    Dank voor deze slimme tips voor bij het lezen van non-fictie. Ik ga ze zeker gebruiken. Alle tips zijn gericht op het beter opnemen van de inhoud van de boeken en ik zie er zeker het nu van in. Maar er is geen tip bij die echt de snelheid van het lezen op zich verhoogd. Je geeft niet aan dat je met een bepaalde techniek als het ware door de tekst heen scant op zoek naar alleen de nuttige dingen om te onthouden. Je leest letterlijk het hele boek. Dus feitelijk gezien ga je niet sneller dan iemand die zonder deze tips het boek leest, toch? Je onthoud het alleen beter. Ik snap dan niet waar de tijd vrij komt om een boek in een week te kunnen lezen?

    1. Het Tijs,

      Ik heb zelf gemerkt dat ik door deze manier van lezen echt sneller lees.
      Dat gaat niet voor iedereen op, daar heb je helemaal gelijk in.

      Tony Buzan heeft een boek geschreven over snellezen in de zin van meer woorden per minuut.

      Op jouw blogsucces
      Esther

    1. He Patricia,

      Er is nog een methode om nog sneller te lezen. Die is ontwikkeld door Tony Buzan. Daarmee ga in je korte tijd veel meer woorden lezen.
      Misschien de moeite waar om daar eens naar te kijken.

      Ik vind lezen sowieso al leuk. En met deze methode wordt het zeker nog leuker.

      Have fun!
      Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *