Voorkom het gebruik van steeds dezelfde woorden door deze simpele truc

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Wanneer je gaat bloggen zul je merken dat je de neiging hebt om te vervallen in het gebruiken van steeds dezelfde woorden. Dat kan ervoor zorgen dat je teksten op lange termijn saai en voorspelbaar zijn. Iets waar je lezer niet op zit te wachten.

Die neiging heb ik ook. Soms lukt het me om tijdens het typen al een wijziging aan te brengen. Vaak lukt me dat ook niet. Dan kom ik die woorden weer tegen tijdens het redigeren en dan wil ik iets anders bedenken.

Om het mezelf gemakkelijk te maken gebruik is een simpel trucje om me te helpen.

Meest gebruikt

Zelf stap ik regelmatig in die valkuil. Ik gebruik steeds dezelfde woorden om iets te beschrijven:
• Uiteindelijk
• Dat betekent
• Enorm
• Kortom
• Dat wil zeggen

Dat vind ik niet altijd leuk om te ontdekken. Hoe meer ik het zie in mijn eigen teksten hoe meer ik me eraan ga ergeren.

Aan sommige woorden ontkom je in bepaalde zinsconstructies gewoon niet. Toch is er een manier om andere woorden te gebruiken, zodat jouw teksten levendig blijven en niet saai en voorspelbaar.

Ander woord voor…?

Om ervoor te zorgen dat je tekst minder voorspelbaar is voor je lezer, gebruik je simpel weg een ander woord. Oké, je denkt misschien, dat is wel heel simpel en kort door de bocht, wat voor woord dan?

Je gaat een synoniem gebruiken. Een ander woord dat hetzelfde betekent.

Een synoniem vind je hier

Uit je hoofd een synoniem bedenken is omslachtig. Je wilt gewoon kunnen kiezen uit een rijtje met woorden. Online is er gelukkig heel veel specifieks te vinden. Ik geef je een aantal voorbeelden van online resources die je kunt gebruiken om je tekst, onder andere met synoniemen, minder voorspelbaar te maken.

Synoniemen.net

Op deze website vul je een woord in dat je wilt vervangen in je tekst. Je klikt op het loepje en je krijgt een rijtje met resultaten.

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer
Esther Molenaar - Dé Blog Trainer
Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

 Klik je op ‘Grafische weergave‘, dan krijg je een boomstructuur met daarin alle woorden die eventueel als synoniem gebruikt kunnen worden en hoe die woorden zich tot elkaar verhouden qua betekenis en synonimiteit.

Mijnwoordenboek.nl

Op deze site vind je niet alleen synoniemen. Je kunt er woorden vertalen, werkwoorden vervoegen en ook in andere talen synoniemen zoeken.

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

In een gewoon woordenboek vind je betekenissen. Dus de Van Dale valt in dit geval af.

Zelf gebruik ik Synoniemen.net altijd. Het geeft veel suggesties en die suggesties geven ook ideeën voor titels. Ga er eens lekker mee stoeien en maak het je eigen.

Je kunt ook in een Word-bestand een lijstje maken met woorden die jij veel gebruikt en daar de synoniemen voor.

Zo hoef je niet steeds op een website te zoeken en zo’n document is ook handig als je eens een keer offline bent en geen mogelijkheid hebt om online te zoeken.

Wat doe jij om woord herhaling te voorkomen? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de linkerkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *