Hoe buig ik ‘moeten’ om naar fun & inspiratie?

Fun en Inspiratie - Blog Universiteit

Ken je dat? De week is weer om of twee weken en je MOET weer een blog schrijven en publiceren.

Je MOET dus achter je computer gaan zitten.

Je MOET een onderwerp bedenken.

Je MOET een geweldig artikel schrijven.

Moet, moet, moet……

Weet je? JE MOET HELEMAAL NIKS.

Wanneer ik dat zeg tegen mezelf: “Ik moet helemaal niks”, dan sla ik wel eens een beetje door en gebeurt er dus helemaal niks.

Jeanne Gommers stelde mij de vraag: Hoe buig ik ‘moeten’ om naar fun en inspiratie?Fun en Inspiratie - Blog Universiteit

In dit artikel ga ik deze vraag beantwoorden. En geef ik je een geweldige methode, die ik zelf sinds kort ook gebruik om mijn doelen te bereiken op een manier die bij mij past en waar ik ook nog plezier aan beleef.

Wat is jouw reden?

Je kunt het ook anders benaderen. Je bent je blog begonnen met een reden, kun je die reden nog voor jezelf terughalen.

Ik heb een oefening voor je:

 • Ga rustig zitten.
 • Doe je ogen dicht.
 • Stel jezelf de vraag: Waarom ben ik begonnen met bloggen?

Misschien krijg je niet direct het antwoord. Stel dan in alle rust de vraag nog een keer. Niet op een dwingende manier, want dan blokkeren je hersenen. Op een rustige positieve manier.

Ken je de uitdrukking: je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn?

BINGO!

Dat geldt dus ook voor jezelf. Wees lief voor jezelf en stel die vraag dus op een lieve manier, zodat je zeker weten antwoord krijgt.

Herhaal de vraag als dat nodig is.

Door rustig te gaan zitten en je ogen te sluiten, ga je naar binnen kijken. Je ziet niets waardoor je wordt afgeleid en dat stelt je in staat om dichter bij jezelf te komen en echt naar jezelf te luisteren.

Wat mij elke keer weer verbaasd is dat het antwoord altijd komt. Jij hebt het antwoord al op de vraag. Laat dat antwoord toe.

We gaan verder.

Hoe zit het met dat MOETEN?

Je moet dus niets. Dat wil zeggen, niemand heeft jouw gedwongen te gaan bloggen voor je business. Dus is het belangrijk om die reden naar boven te halen.

Misschien is dat zichtbaarheid, of het vergroten van je expertstatus, of je wilt dat je website en blog meer potentiële klanten aantrekken, of je wilt gewoon je kennis delen.

Je kunt altijd naar een dieper niveau gaan. Ben je niet tevreden met het antwoord van bijvoorbeeld: ik wil mijn kennis delen. Stel je dan de vraag WAAROM. Waarom wil ik mijn kennis delen?

Zo kom je steeds dichter bij de kern van jouw waarom.

Wanneer je waarom duidelijk is, wordt het ineens een stuk gemakkelijker om even de tijd te nemen om te schrijven.

Je moet dus niets.

Ja maar…..is het zo simpel?

Ja, het kan zo simpel zijn.

Een andere manier om van moeten naar fun & inspiratie te gaan is om de taak op te delen in kleine stappen.

Op dit moment lees ik het boek De Kunst van Kaizen van Robert Maurer, dat gaat over kleine stappen. EnDe kunst van Kaizen dan bedoel ik niet de afzonderlijke stappen van het schrijven van een artikel, want die heb ik al eens gegeven.

Dan nog kan het lastig zijn om een artikel te schrijven.

Wat is de kleinste stap die je kunt zetten om een resultaat te bereiken?

Wat is de kleinste stap die je kunt zetten of nemen om tot een artikel te komen?

Dat kan zijn dat je elke dag 1 zin of 1 minuut schrijft.

Ja maar, dan gaat het toch weken duren voordat ik een artikel heb geschreven?

Dat klopt, als je vast blijft houden aan die ene kleine stap en alleen die kleine stappen blijft zetten om tot het resultaat te komen.

Het kan zijn dat je na een week toe bent aan de volgende stap. Een volgende stap kan dan zijn dat je 2 zinnen schrijft, of 2 minuten.

Zo wordt het schrijven een gewoonte en zo ontwikkel je een proces waarin het leuk is om te schrijven.

En waar schrijf ik dan over?

Wat je maar wilt. Het maakt niet uit waar je over schrijft.

Het gemakkelijkst is om jezelf een vraag te stellen.

Bijvoorbeeld:

 1. Wat heb ik vanochtend gegeten?
 2. Hoe heb ik vannacht geslapen?
 3. Waar heeft mijn kat/hond/konijn over gedroomd?
 4. Waar heb ik over gedroomd?
 5. Wat was grappig vandaag?
 6. Wat was verdrietig vandaag?
 7. Wat was stoer vandaag?
 8. Wat zei mijn favoriete cliënt vandaag?
 9. Waar heb ik geslapen?
 10. Waar heb ik gegeten?

Je kunt er ook een genre aan vastplakken. De manier waarop je schrijft wordt daarmee anders en uitdagender.

Bijvoorbeeld:

 1. Streekroman
 2. Thriller
 3. Horror
 4. Romantisch
 5. Kinderboek

Of in de trant van je favoriete schrijver:

 1. Stephen King
 2. Jill Mansell
 3. David Baldacci
 4. John Grisham
 5. John Irving

Uiteindelijk is creatief schrijven een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. En met creatief schrijven bedoel ik niet alleen verhalen of fictie. Non-fictie schrijven is ook creatief. Je creëert.

Ik merk dat tijdens het schrijven de inspiratie gaat stromen. En als ik elke dag schrijf raak ik ook geïnspireerd door andere dingen, waarvan ik denk: daar moet ik eens een artikel over schrijven….(ook handig om altijd een notitie boekje bij de hand te hebben).

Hoe breng jij het schrijfproces op gang, zodat het schrijven ook echt LEUK is? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

3 reacties

 1. Hoi Esther, Ik heb eerlijk gezegd er niet zo veel moeite mee. Ik vraag me in de loop van de week af, wat heb ik gezien, gehoord of wat heeft me geraakt of wat is me gevraagd. En dan borrelt er wel iets omhoog en daar ga ik over schrijven. En soms borrelt er nog wat na en schrijf ik in een week drie blogs. Dat is prettig dan heb ik wat in het vat. Ik vind nog steeds de les ‘sneller schrijven dan dat je kunt denken’ zeer waardevol. Als je jezelf daarin in traint gaat die innerlijke criticus steeds meer naar de achtergrond. Voor mij is schrijven fun. Ik blog niet strategisch. Als het zo uitkomt verbind ik het aan een product. Maar strategisch bloggen irriteert me. Ik voel dan ergens in het verhaal dat het niet meer voor de lezer is maar dat de lezer er voor de schrijver is. Eigenlijk klik ik dan al vrij snel weg. Dank voor je artikel.

 2. Ha Esther, tijdens ontspanning komen de onderwerpen vanzelf bovendrijven. Van boek lezen tot wandelen, van slapen tot film kijken. Even stoppen met wat ik doe, het idee opschrijven en weer doorgaan.
  Het schrijven van een blog plan ik in. Vast moment van de week. Dan pak ik het notitieboekje en weet ik weer waar ik over wil schrijven.

  Het leren schrijven heb ik geleerd door gewoon elke dag 5 minuten te schrijven. Uit mijn bed en direct 5 minuten tikken. Dat 8 weken lang, daarna was mijn brein gebrainwashed tot schrijven. Reuze handig. Zeker ook met het schrijven van mijn boek Smelt die ijsberg! Los jouw onbewust blokkades op met de START&GO-methode.

  Succes allemaal,
  Michaëla

 3. Door te bloggen bereik ik veel meer mensen dan tijdens het vertellen van iets 1 op 1. Als ik iets heb uitgelegd aan een cliënt, wil ik graag dit ook aan anderen geven. Zo ontstaan veel interessante blogs die ik heel graag wil schrijven. Nu is het nog zaak om vaker naar mezelf te luisteren zodat ik hoor welke blogs er nog geschreven moeten/kunnen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *