Waar haal ik de tijd vandaan?


Tijd is het belangrijkste aspect waar wij als mensen in ons leven mee te maken hebben. In de meest positieve situatie halen we 80 jaar.

Ik heb verschillende vragen gekregen die over tijd gaan:

 • Hoe beperk ik de tijd van het publiceren?
 • Ik heb nooit voldoende tijd om te bloggen? Waar haal ik de tijd vandaan?

Dit is het 19ee artikel uit de januari reeks ‘Ieder dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:

 1. Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
 2. Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
 3. Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
 4. Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
 5. Hoe begin ik met bloggen?
 6. Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
 7. Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?
 8. Hoe houd ik het kort?
 9. Wie zit er nu op mijn blogartikelen te wachten?
 10. Waar moet ik hosten?
 11. Hoe zorg ik dat ik minder tijd kwijt ben met opmaak?
 12. Wat doe ik met perfectionisme?
 13. Help ik heb te veel onderwerpen
 14. SEO: vloek of zegen?
 15. Hoe houdt ze het vol?
 16. Waar plaats ik de Google Analytics code op mijn website?
 17. Hoe houd ik het bloggen vol?
 18. Hoe bericht ik mijn LinkedIn connecties over mijn blog?

In dit artikel ga ik dieper op dat tijdsaspect in en waarom je tijd beter los kunt laten. Focus je op andere zaken en niet op tijd.

Horloge

Ik draag nooit een horloge. In mijn sieradenbox heb ik 7 of 8 van die dingen liggen. Er zijn momenten geweest dat een horloge bijna een noodzaak was:

 • Tijdens het les geven
 • Tijdens een training
 • Tijdens een wedstrijd

Wanneer ik nu een horloge in mijn handen pak en om mijn pols doe, krijg ik een raar gevoel. Een gevoel van haast. Nu moet ik wel ieder moment op mijn horloge kijken, waarom heb ik er anders eentje om.

Dat gevoel van haast wil ik niet, dus dat horloge verdwijnt weer in de sieradenbox.

Nu heeft iedereen een smartphone, ik ook, en dat werkt voor mij prima als klok. Het zit niet aan mijn pols, dus ik kijk niet iedere 5 minuten of er weer 5 minuten voorbij zijn. Alleen de hoognodige momenten kijk ik naar de tijd.

Als het niet om tijd gaat waar gaat het dan wel om?

Ik geef je 3 aspecten van je onderneming en je blog die wel belangrijk zijn.

Het gaat niet om tijd, het gaat om waarde

Jon Morrow van Boost Blog Traffic is een groot voorbeeld voor mij als het gaat om bloggen. En sinds een jaar volg ik een programma bij hem, waarin ik heel veel leer over bloggen en hoe ik dat voor mezelf kan aanscherpen.

Toen hij net begon met Boost Blog Traffic, het eerste jaar, schreef hij in totaal 13 artikelen die hij verspreid over het jaar publiceerde. Dat is gemiddeld 1 artikel per maand.

Terwijl ik zeg dat je minstens iedere week moet publiceren, publiceerde hij 1 keer per maand. Voor hem was het heel duidelijk. Als je nog niet zo veel te zeggen hebt, zorg er dan voor dat wat je te zeggen hebt er toe doet en zo vol met waarde zit, dat mensen niet om je heen kunnen.

Focus je niet op dat tijdaspect. Vergeet 1 keer per week of 2 keer per maand. Focus je op de waarde die jij kunt bieden in het blogartikel dat je gaat schrijven. Wanneer je heel veel waarde kunt bieden doet tijd er niet toe en doet het er niet toe dat je ‘slechts’ 1 keer per maand publiceert.

Daar gaat het om.

Het gaat niet om tijd, het gaat om hoe jij kunt helpen

Waarom ben je überhaupt gestart als zelfstandige? Wat is jouw grote waarom? Wanneer je die vraag stelt aan ondernemers die al een tijdje bezig zijn, komt er steevast hetzelfde antwoord uit.

Het gaat niet om het niet voor een baas werken, het gaat niet om de vrijheid…

Het gaat erom dat jij een ander kunt helpen, op jouw eigen unieke wijze. Jij bent als geen ander, maar je ziet wel dat er mensen zijn die een probleem of een uitdaging hebben en daar kun jij ze mee helpen.

Haal dat naar voren. Haal een ervaring naar voren dat je iemand hebt geholpen die daar zo blij mee was, dat jij er tonnen energie van kreeg en daar dagen en weken op kon teren.

Daar gaat het om.

Het gaat niet om tijd, het gaat om jouw bijdrage aan deze wereld

Eind vorig jaar overleed op 94 jarige leeftijd de moeder van een vriendin van mij. Ze had al twee jaar in een verzorgingshuis doorgebracht na een herseninfarct.

Deze energieke vrouw woonde nog tot hoge leeftijd op zichzelf, vermaakte zich, had een gezin van 4 kinderen grootgebracht, kleinkinderen geboren zien worden en maakte zelfs mee dat haar kleinkinderen kinderen kregen.

Tegen de dominee die haar regelmatig bezocht heeft ze meerdere malen gezegd: Ik heb een goed leven gehad!

Wat doe jij in deze wereld waardoor jij kunt zeggen op je sterfbed: ‘Ik heb een goed leven gehad.’

Waar heb jij met jouw unieke gaven en talenten aan bijgedragen?

En dat hoeven geen hoogdravende dingen te zijn, waar je van denkt dat je daar veel geld voor nodig hebt zoals Richard Branson.

Wiens leven heb jij geraakt? In je naaste omgeving, je partner, je vrienden…

Je denkt misschien dat je als mensen een solitair wezen bent. Maar wij lijken meer op olifanten dan we denken.

Ja, olifanten. Dat zijn wezens die sterven zonder hun familie. Wezens die opleven als ze aandacht krijgen van een andere olifant.

Zo ook de mens.

Zo ook jij.

Wij zijn er niet om elkaars goede dingen te bevestigen. Wij zijn er op de wereld om elkaar te helpen het mooie in onszelf te zien.

Wat is jouw bijdrage aan deze wereld? Als mens, als ondernemer.

Daar gaat het om.

Brian Tracy zegt, de tijd verstrijkt toch wel, dus waarom zou je die tijd dan niet invullen met activiteiten die je verder brengen in je leven. Vul je tijd met het geven van waarde, met anderen helpen en lever een bijdrage aan deze wereld.

Wanneer je dat doet, kijk je niet meer op de klok en is tijd niet meer belangrijk.

Hoe belangrijk is tijd voor jou? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

In de Masterclass Bloggen laat ik je zien hoe jij je talenten en gaven kunt delen met de wereld. Zodat je zichtbaar en vindbaar bent. Hoe je met minder tijd meer kunt doen, meer kunt schrijven. Je gaat direct aan de slag met bloggen en hoe je daar heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle. Nu met €30,00 vroegboekkorting!

Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.

PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de zijkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *