Wanneer je jouw website wilt gaan maken heb je een plekje op het internet nodig, waar je zonder problemen je website neer kunt zetten: Hosten.
Het is altijd de vraag of je goed zit en of de kosten niet te hoog zijn.
Maar is dat het enige waar je aan moet denken als je je website laat hosten? Is een plek vinden het belangrijkste?
Dit artikel is de 10e uit de januari reeks ‘Iedere dag een antwoord’. Deze vragen zijn al beantwoord:
- Hoe voorkom ik jargon in mijn artikel?
- Hoe maak ik een gewoonte van bloggen?
- Hoe krijg ik meer reacties op mijn blog?
- Hoe weet ik wat mijn doelgroep wil lezen?
- Hoe begin ik met bloggen?
- Wat is de ideale lengte van een blogartikel?
- Hoe krijg ik meer traffic naar mijn blog?
- Hoe houd ik het kort?
- Wie zit er nu op mijn blogartikelen te wachten?
In dit artikel deel ik met je waar je op let wanneer je op zoek bent naar hosting voor je website.
Het hosten van je website kan een heel technische aangelegenheid zijn. En als je daar geen verstand van hebt, ook knap lastig.
De meeste webdesigners kunnen je daar bij helpen. Maar dan is er een aantal dingen die jij je van te voren af moet vragen:
- Hosten zij zelf? Met andere woorden, hebben zij een paar servers staan waar jouw website op staat?
- Vragen ze hosting aan op jouw naam? Met andere woorden, ben jij uiteindelijk de persoon die op de factuur staat?
- Welke kosten brengen zij in rekening voor de hosting die zij regelen? Met andere woorden hoeveel extra rekenen zijn bovenop de gewone hosting kosten?
EEN OPMERKING VOORAF:
Ik zeg niet dat dit over alle webdesigners gaat. Mijn voorbeelden zijn gebaseerd op eigen ervaring en ervaringen van cliënten van mij. Helaas niet altijd even positief.
Gelukkig zijn er ook webdesigners die je goed helpen, een geweldige klantenservice hebben en niet voor ieder wissewasje een factuur sturen.
Ad 1. Wanneer zij zelf beschikking hebben over servers is het altijd belangrijk om te weten hoe betrouwbaar het is en of je website er niet de helft van de tijd uitligt. Een goede hosting is ook voor Google belangrijk, het bepaald niet alleen de toegankelijkheid van je website, maar ook de snelheid.
Ad. 2 Wanneer zij op eigen naam voor jouw hosting aanvragen (of een domeinnaam) heb jij niet zelf de beschikking over die hosting (of domeinnaam). Jouw naam staat immers niet op de factuur, maar je betaalt wel. Zorg altijd dat jouw naam op de factuur staat. Zeker als het gaat om een domeinnaam.
Ad. 3 Zorg voor transparantie als het gaat om de kosten. Dat er eenmalig een bedrag in rekening wordt gebracht, omdat zij het regelen lijkt mij redelijk. Zorg ervoor dat je niet iedere maand betaalt voor het feit dat zij eenmalig iets voor je geregeld hebben.
Waar let je op bij hosting?
Je hebt besloten dat je wilt gaan bloggen. Je hebt je domeinnaam geregistreerd en nu ga je op zoek naar hosting.
Vaak kun je bij de plek waar je jouw domeinnaam registreert ook je website hosten. Dat is wel zo handig. Twee in één en alles op 1 plek.
Zelf heb ik mijn domeinnaam geregistreerd bij TransIP en laat ik Hostgator mijn website hosten.
Een aantal dingen waar je op moet letten:
-
Hoeveel ruimte heb je?
Iedere website vergt ruimte op een server. Vergelijk het met je auto en je garage. Hoe groter je auto is, hoe groter je garage moet zijn. En als je weet dat je binnenkort een grotere auto gaat kopen, dan houdt je daar ook rekening mee in je garage.
Dat geldt ook voor een website. Sommige hostbedrijven hebben een aantal MB’s beschikbaar voor een website. Wanneer je een uitgebreide webshop hebt, dan heb je veel ruimte nodig. Meestal betaal je voor meer ruimte op de server. Let van te voren goed op hoeveel ruimte je krijgt en hoeveel je nodig hebt. Je Webdesigner kan meestal wel aangeven hoeveel je nodig hebt.
-
Hoeveel e-mailaccounts kun je aanmaken?
Veelal kun je oneindig veel e-mailadressen aanmaken, maar het aantal accounts is beperkt tot 1. Dat betekent dat al die e-mailadressen op dat ene account binnen komen. Veel e-mailadressen heeft voor jou praktisch gezien dan geen zin.
Zorg dat je meerdere accounts kunt aanmaken, zodat je daar een e-mailadres aan kunt koppelen en het voor jou ook overzichtelijk blijft.
-
Ondersteuning van scripts
Zorg ervoor dat je hosting pakket ook de ondersteuning van scripts bevat. Tegenwoordig is het bijna vanzelfsprekend dat dit mogelijk is, maar neem het zekere voor het onzekere en vraag het na.
Voor een WordPress website heb je bijvoorbeeld MySQL nodig. Wees er zeker van dat jouw hosting pakket dit ook bevat.
-
Met hoeveel andere websites deel je de server?
Een server is heel groot. Vergelijk het met een parkeergarage waar veel auto’s staan. Een server is een plek waar jouw website staat. Hoe meer websites erop staan, hoe groter de kans is dat die server er een keer uit ligt. Wanneer je een server deelt met veel anderen en iemand anders verstuurt veel spam, dan kun jij daar ook last van hebben (ik spreek uit ervaring). Het kan ineens dat jouw website op een spamlijst staat, omdat een andere website op de server veel spamt.
Dus weer naar de parkeergarage. Een andere auto betaalt zijn kosten niet en jij mag de garage niet uit.
Lastig, maar het gebeurt.
-
Hoeveel downtime heeft de server?
Er zijn servers van hosters die nog wel eens downtime hebben. Dat betekent dat jouw website niet bereikbaar is en eruit ligt. Zoek uit of laat uitzoeken hoe dat met het hostbedrijf van jouw keuze zit met die downtime.
Hoe ik het zelf heb geregeld.
Mijn domeinnaam heb ik geregistreerd bij TransIP en ik laat mijn website hosten door Hostgator. Een Amerikaans bedrijf, maar dat houdt mij niet tegen. Het mooie van Hostgator is dat je er onbeperkt ruimte hebt en je kunt dus oneindig veel WP websites laten hosten.
Bij TransIP moet je bijna voor iedere WP website apart betalen. Het kleinste pakket geeft ruimte aan een paar WP sites en daarna moet je meer betalen als je meer WordPress websites wilt laten hosten.
En Hostgator heeft weinig tot geen downtime. En wat ik belangrijk vind is dat de klantenservice geweldig is. En toch vallen de kosten mee.
Wat is jouw meest prangende vraag over hosting? Stel je vraag hieronder in het commentaarveld.
Heb jij je al aangemeld voor de Masterclass Bloggen?
In de Masterclass Bloggen ga je direct aan de slag met bloggen en hoe je daar heel gemakkelijk met heel weinig tijd een gewoonte van kunt maken. Je kunt je weer aanmelden voor de Masterclass Bloggen. De eerst volgende is op 25 februari 2016 in Zwolle.
Aanmelden kan via de pagina Masterclass Bloggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.
Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar
PS. LET OP! Morgen publiceer ik weer een artikel. Weet je nog? In het kader van elke dag in januari een vraag beantwoorden. Ik zal je niet weer een mail sturen, want je zit natuurlijk niet te wachten op elke dag een e-mail van mij. Dat zou net spammen zijn. 1 keer per week stuur ik je een overzicht van de artikelen van de afgelopen week. Zo kun je rustig alles nog een keer nalezen. Ik kan niet garanderen dat je alle aanbiedingen meekrijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar het blog komen en het artikel lezen.
PPS. Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen aan de zijkant, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.
Dag Esther,
Ik wil ook graag alles leren over bloggen en probeer er zoveel mogelijk informatie over te winnen. Met WordPress heb je oneindig veel mogelijkheden maar heb je toch nog hulp nodig van IT vakmensen als je er totaal niets van kent. En ben ik bij Squarespace terecht gekomen. Kent u dit platvorm misschien ook? Je hebt niet zoveel keuze wat platvormen betreft maar alles is inclusief in de prijs. Wat is uw advies hierover?
Alvast bedankt voor de info.
Mvg,
Inge