Mastermind groep? Waarom?


Een mastermind groep is de beste manier om met je onderneming een enorme sprong vooruit te maken. Sinds een paar jaar ben ik actief betrokken bij een mastermind groep.

Niet steeds bij eentje. Vanaf het moment dat ik wist van het concept mastermind groep ben ik lid geweest van verschillende groepen.

Sinds vorig jaar ben ik definitief lid van twee groepen.

Eén mastermind groep vind volledig online plaats. Eens in de twee weken heb ik via Google Hangout contact met deze groep die zich volledig richt op implementatie. Actie dus, iedere twee weken weer.

De tweede mastermind groep ontmoet ik een keer in de maand. We komen op een vaste locatie bij elkaar. Deze groep bestaat uit ondernemers die allemaal uit Noord Nederland komen, dus voor het reizen is dat ideaal.

Voor iedere bijeenkomst geld een vast programma. En ik vind het heerlijk!

In de video vertel ik je waarom ik het zo heerlijk en inspirerend vind om in deze mastermind groep te zitten.

Helaas heb ik ook minder goede ervaringen met een mastermind groep. Wanneer de groep te veel rond 1 of 2 mensen draaien, dan gaat het natuurlijk niet werken.

Het is ook belangrijk dat jij je veilig voelt in een mastermind groep. Veilig om te zeggen wat je wilt, zonder dat je je af hoeft te vragen waar die informatie naar toe gaat.

Voor een mastermind groep is het belangrijk dat je als ondernemer goed bij elkaar past. In die zin moeten de neuzen dezelfde kant op staan. Wanneer er veel (heel veel) verloop is in de groep, moet je je al gaan afvragen of het een goede groep is.

Van te voren maak je duidelijke afspraken over wat je wilt bereiken met de groep en of dat in gezamenlijkheid haalbaar is. Daarbij spreek je vanuit jezelf. Je spreekt een intentie uit. Je leest de intenties van de anderen en bepaalt of jij daarbij past.

Passen jullie bij elkaar? Gefeliciteerd! Start met je mastermind groep.

Maak jij deel uit van een mastermind groep? Staat de groep open voor nieuwe leden? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

6 reacties

 1. Ik heb direct weer een Datumprikker geïnitieerd voor onze mastermindgroep. Wat heel mooi is, is dat onze mastermindgroep organisch is ontstaan. Vijf mensen met wie het tijdens de trainingen bij Open Circles gewoon heel erg klikte. Helaas heeft een van ons inmiddels moeten afhaken, maar we hebben naar mijn mening wel een goede groep, die op de voor ons juiste manier is ontstaan.

  Of er dan nu nieuwe leden bij kunnen? Ga ik niet in mijn eentje beslissen 🙂

  1. He Nathan,

   Dat kan ik me voorstellen dat je dat niet alleen gaat beslissen. Staan jullie open voor een nieuw lid? Wie weet is er hier eentje…..?

   Op jouw blogsucces!
   Esther

   1. Hoi Esther,

    Ik zal het eens in de groep gooien. Vandaag heb ik een poging gedaan een datum te prikken, maar er zijn er al twee die de komende 2 maanden niet kunnen. Dus wordt de eerstvolgende Mastermind voor ons waarschijnlijk pas in juli.

    1. He Nathan,

     Commitment is heel belangrijk in een mastermind groep. Het kan in mijn ogen niet werken als er steeds naar een gezamenlijke datum moet worden gezocht.

     Wat wij in onze mastermind groep hebben afgesproken is dat we een vaste dag in de maand hebben: de derde maandag van de maand. De data voor het hele jaar staan dan al vast. Afspraak is dat je daar omheen plant. Is er op die dag een feestdag dan schuift het voor die maand 1 week door. Juli en augustus niets in verband met vakantie.

     Met deze afspraken kun je elkaar gemakkelijker op zijn of haar verantwoordelijkheid aanspreken.

     Een duidelijke intentie uitspreken. Wat verwacht jij van de groep? Wat werkt voor jou het beste?
     (niet roepen wat niet werkt, maar wat WEL WERKT)

     Op jouw blogsucces!
     Esther

 2. Het spreekt mij wel aan Esther.

  Ik zit zelf in diverse intervisiegroepjes; ik denk, dat dat tot op zekere hoogte te vergelijken is met een mastermind groep. Het is idd zeer inspirerend en versterkend. Ik zou in de toekomst ook wel graag deel willen nemen aan een mastermind groep (met ondernemers dus). Zo ver ben ik nog niet (ben nog bezig met een opleiding, en wil me daar eerst helemaal op richten), maar als ik daar mee klaar ben, lijkt het mij heel fijn om in een mastermind groep te zitten.

  Wat mij trouwens verraste, is, dat jij het had over Assen. Ik woon zelf in Groningen, en ik heb tot dusver ervaren, dat de meeste mensen ‘ver weg’ wonen. (Moet voor deze opleiding ook weer naar Zwolle, omdat de meeste mensen zuidelijker wonen.) Maar mijn vraag: Hoe vind je de gelijk geaarde ondernemers in je buurt? Wat zijn jouw ervaringen? En: staat jouw mastermind groep open voor nieuwe deelnemers? Ik ben heel benieuwd.

  1. He Inge,

   Een intervisiegroep komt zeker overeen met een mastermind. Een mastermind is er puur op gericht om elkaar in het ondernemen verder te helpen.

   Vorig jaar heb ik trainingen gevolgd bij Open Circles. Vanuit een training werden wij aangemoedigd om een mastermind te formeren. Op die manier hebben wij een groep samengesteld en komen in Assen bij elkaar.
   Eerder ben ik ook bij een startende mastermind groep gekomen, maar daar vond ik de aansluiting niet. Het kan dus best zoeken zijn om de juiste groep te vinden. En het is een uitdaging om tegenovergestelden te vinden en toch aansluiting hebben met de anderen.

   Een mastermind moet in mijn ogen niet groter zijn dan 6. Onze groep heeft op dit moment 7 leden.

   Je kunt een oproep plaatsen op Facebook. Je weet nooit waar het toe leidt. En Groningen kent was netwerkgroepen. Ook daar zou je een balletje kunnen opgooien.

   Op jouw blogsucces!
   Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *