Taalkennis: 3 dingen die je leert van lezen

Dé Blog Trainer - Esther Molenaar

Mijn kinderen zijn nu 6 jaar (ja, een tweeling) en gaan sinds begin september naar groep 3. Dit jaar gaan ze leren lezen en schrijven. Dat hele proces is bij ons al jaren geleden begonnen. Iedere avond lees ik voor.

Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pluk Red de Dieren, losse boekjes, verschillende 365 verhaaltjes voor het slapengaan boeken. Ze vinden het fantastisch.

Een tijdje geleden ging ze een theatervoorstelling opvoeren voor ons. Op hun slaapkamer hadden ze van alles voorbereid. De verhalen zijn in de verleden tijd en worden in 3e persoon vertelt. En toen zei jij…. En toen ging ik….

Ik viel om van verbazing toen mijn zoontje zei: ‘De pop lag in haar bed en besefte dat….’ Niet een woord dat je verwacht van je zesjarige zoontje. Stiekem was ik best trots, dat hij zo’n moeilijk begrip kon gebruiken.

Durf ik te zeggen dat het voorlezen daaraan heeft bijgedragen? Absoluut.

Waarom is lezen zo belangrijk?

Dé Blog Trainer - Esther Molenaar

Net zoals voor leren zwemmen, de zwemles belangrijk is, is voor taalontwikkeling lezen belangrijk. Lezen levert zeker bij kinderen een actieve bijdrage aan het begrip van woorden, maar ze leren er nog veel meer van.

Wat leer je van lezen?

Niet alleen kinderen leren veel van (voor)lezen. Ook volwassenen leren van lezen. Ook al kun je lezen, je taalinzicht groeit met ieder boek dat je leest.

3 dingen die je leert van lezen

  1. Nieuwe woorden

Voor mijn 3e-groepers zijn alle woorden nieuw. Dus ze zullen in korte tijd heel veel leren van het lezen.

Jij als volwassene zult ook nieuwe woorden leren, omdat niet iedere auteur dezelfde woorden gebruikt. Je komt bijvoorbeeld in aanraking met teksten die meer wetenschappelijke zijn. Daar hoor een heel andere vocabulaire bij dan dat je leest over alternatieve geneeswijzen.

  1. Zinsconstructies

Door te lezen kom je in aanraking met allerlei verschillende zinsconstructies. Daardoor leer je zelf hoe die constructies werken. Die kennis gaat in je taalcentrum zitten en blijft daar zitten. Ideaal voor als je zelf wilt gaan schrijven.

  1. Spelling en grammatica

D-tjes en T-tjes. Wanneer gebruik je zus woord en zo woord. Je leert het door te lezen. Hoe schrijf je woorden, maar ook in welke context gebruik je ze.

Wat dacht je van werkwoordspelling en spelling van moeilijke woorden.

Kennis spons

Je leert niet alleen meer over de taal. Je neemt ook kennis tot je. Ook al pas je niet alles toe, ideeën en theorieën gaan toch in je hoofd zitten. Die kennis stelt je in staat om op een later moment je eigen kennis uit te dragen.

Door te lezen verbreed je je horizon en ben je een ware kennisspons. Je neemt allerlei mogelijkheden tot je.

De gemiddelde Nederlander stopt me lezen na zijn studie. Dan zijn ze in eens klaar met de boeken. Lezen is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op je vakgebied.

Lees de top 5 boeken uit je vakgebied en je torent al hoog uit boven anderen in je vakgebied. In ieder geval heb je meer kennis dan menig ondernemer uit je vakgebied. Het geeft je een voorsprong en je vergroot daarmee je expertstatus.

Hoeveel lees jij gemiddeld op een dag? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hieronder, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *